Primele capete de pistă pentru biciclete din mandatul lui Nicușor Dan. Unde se amenajează și când ar putea fi gata

Primele capete de pistă pentru biciclete din mandatul lui Nicușor Dan. Unde se amenajează și când ar putea fi gata

În câteva săptămâni ar putea fi gata prima porțiune de pistă pentru biciclete din mandatul lui Nicușor Dan. Lucrările au fost anunțate în urmă cu aproape un an, dar s-au blocat de mai multe ori, din diverse motive.

Pe 5 mai 2022 – adică acum aproape un an – Nicușor Dan anunța că a atribuit un contract pentru realizarea a 3,3 km de pistă de biciclete pe traseul Casa Presei Libere – Bd Kiseleff – Arcul de Triumf – Bd. Constantin Prezan – Piața Charles de Gaulle.

E o porțiune de pistă care face parte dintr-un traseu mai mare.

Acest traseu începe de la Piața Victoriei și continuă pe relația: Bd. Aviatorilor – Bd. Beijing – Str. Nicolae Caramfil – Șoseaua Pipera – str. Alexandru Șerbănescu – Bd. Aerogării – DN 1. Și abia apoi ar urma să se încheie cu tronsonul de 3,3 km promis de Nicușor Dan, de la Piața Presei Libere - Șos. Kiseleff - Bd. Constantin Prezan.

ADVERTISING

De amenajarea acestui ultim tronson urma să se ocupe Trustul de Clădiri Metropolitane (TCMB) SA.

Din postarea inițială a primarului general, din mai 2022, nu reieșea clar pe ce parte a străzilor urma să se amenajeze pista: pe trotuar sau pe carosabil.

În cele din urmă, PMB a comunicat că pista urma să fie amenajată pe trotuar.

Lucrări au început pe Bd. Kiseleff prin iulie 2022. Dar s-au sistat destul de repede.

În septembrie 2022, directorul general al TCMB, Cristian Hiver, a explicat pentru spotmedia.ro că PMB va proiecta pistele de pe Bd. Constantin Prezan. Și că abia apoi se va trece și la amenajarea lor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În toamna trecută – după ce a frezat asfaltul de pe trotuarele Bd. Kiseleff - TCMB și-a sistat lucrările. Și trotuarele au rămas așa vreme de câteva luni.

Pe 9 ianuarie 2023, Cristian Hiver a explicat pentru spotmedia.ro că în contractul de reparații pentru trotuarele de pe Bd. Kiseleff nu era cuprinsă și montarea de borduri noi.

Așa că era nevoie de un act adițional în care să fie prevăzute și aceste lucrări. Problema s-a rezolvat, dar nu cu una, cu două. A durat destul de mult.

Dar acum muncitorii TCMB s-au reapucat de trotuarele de pe Kiseleff și speră să le și termine curând.

5

„În aproximativ 3 săptămâni estimez că vom termina acolo. Am găsit inclusiv asfalt turnat direct peste nisip, pe acele trotuare. Vă dați seama cum se lucrase... Dar am rezolvat, vom face noi lucrurile așa cum trebuie.

4

La acest moment, încercăm să găsim, împreună cu PMB, și o soluție pentru a delimita cât mai bine benzile pentru bicicletă.

3

Ele vor fi pe trotuar. Deci nu vom avea nevoie de bordură separatoare înălțată, spre exemplu, așa cum avem pe Calea Victoriei. Pentru că nu e trafic în imediata vecinătate. Dar căutăm, totuși, o soluție să le separăm cât mai bine.

ADVERTISING

O astfel de soluție poate că ar dura puțin peste cele 3 săptămâni. Dar nu mult.

Depindem acum de vreme. Să nu plouă și să putem asfalta”, a mai spus Cristian Hiver pentru spotmedia.ro.

6

Pistele pentru biciclete pornesc, pe trotuar, din intersecția de la Arcul de Triumf și continuă până aproape de Casa Presei. Per total, vor fi puțin peste 900 de metri de pistă pe fiecare dintre trotuarele bulevardului.

În paralel, până la finele acestui an, F.I.P. Consulting SRL trebuie să finalizeze un Master Plan pentru piste de biciclete pentru întregul oraș, în baza unui contract cu PMB.

Rămâne să vedem dacă documentul va fi întocmit la timp și mai ales dacă pistele recomandate prin respectivul master plan vor fi vreodată trasate.

13

Administrația Capitalei mai are strategii și alte documentații în care sunt prevăzute trasee de piste pentru biciclete de care nu s-a apucat niciodată.

Spre exemplu, în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) 2016 -2030 sunt menționați nu mai puțin de 250 km de piste pentru biciclete, cu o rețea de 60 de kilometri care să fie realizată urgent.

Puteți consulta traseele și lungimile propuse, în imaginea de mai jos:

PMUD-2016-2030

Din păcate, cele mai multe dintre traseele propuse în PMUD au rămas doar pe hârtie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇