Primăria Capitalei ia 10 milioane de lei din parcări. Viceprimar: E prima dată în 30 de ani, când parcările aduc venituri

Primăria Capitalei ia 10 milioane de lei din parcări. Viceprimar: E prima dată în 30 de ani, când parcările aduc venituri

Viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu, anunţă că municipalitatea va încasa primii 10 milioane de lei din parcări. ”Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, parcările aduc venituri pentru bugetul oraşului”, a transmis viceprimarul.

”Venituri noi la buget – Primele 10.000.000 lei din Parcări! 

Aceasta este valoarea dividendelor pe care Primăria Capitalei le va încasa, pentru anul 2022, de la operatorul serviciului public de parcări, Compania Municipală Parking Bucureşti (CMPB)”, a scris Stelian Bujduveanu pe Facebook.  

ADVERTISING

O investigaţie Spot vă prezenta în vară cum Primăria Capitalei nu lua aproape niciun ban din locurile de parcare pe care le deţine. De ce? Pentru că din banii obţinuţi de compania de parking peste jumătate s-au dus pe salarii. Iar PMB lua o redevență de numai 1%. Din profitul anilor 2019 și 2020 s-au acoperit pierderile anilor precedenți. Iar profitul din 2021 s-a reinvestit, în mare parte. Detalii AICI.

A urmat însă din august revoluţia parcărilor şi iată că s-au strâns bani mai mulţi.

”Banii vor fi folosiţi pentru reparaţii trotuare, străzi sau lucrări de sistematizare a traficului. Adică finanţare suplimentară pentru soluţii de mobilitate în Bucureşti”, susţine Bujduveanu.  

ADVERTISING

În plus, din 2023, va creşte redevenţa pentru operatorul parcărilor.  

”Acum, aceasta este de doar 1% - mult prea mică în raport cu fluxul financiar generat din operarea serviciului public de parcări. Redevenţa pentru oraş va fi una mult mai mare, pentru că obiectivul principal este să creştem veniturile municipale, nu pe ale operatorului CMPB”, explică viceprimarul.  

Noutăţile pentru parcare

Tot o premieră au fost şi măsurile pe care PMB le-a luat în privinţa regulilor de parcare.  

ADVERTISING

”Săptămâna viitoare, pe data de 22 decembrie, vom aproba în CGMB noile reglementări pentru parcare”, a mai transmis viceprimarul, care menţionează noutăţile:  

  • Tarif unic parcare - 5 lei/oră 
  • După expirarea timpului rezervat pentru parcare, se alocă 15 minute gratis pentru efectuarea unei plăţi noi sau pentru eliberarea locului de parcare 
  • Abonament zilnic parcare - 25 de lei 
  • Abonament lunar parcare - 500 de lei 
  • Riveranii vor plăti 50 lei de lună şi vor putea să parcheze oriunde în apropierea casei. 

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇