Toate parcările mari din Franța vor fi acoperite cu panouri solare, potrivit unei legi adoptată de Senatul francez. Noile prevederi se vor aplica parcărilor existente și celor noi, cu o capacitate de minimum 80 de mașini.
Proprietarii parcărilor cu o capacitate cuprinsă între 80 și 400 de locuri vor avea un termen de cinci ani pentru a le acoperi cu panouri solare, iar cei ai parcărilor cu o capacitate de peste 400 de locuri vor avea la dispoziție doar trei ani pentru a se conforma, scrie The Guardian.
Legea adoptată de Senat și semnată de președintele Emmanuel Macron prevede că cel puțin jumătate din suprafața parcărilor mari trebuie să fie acoperită cu panouri solare.
Guvernul francez estimează că această măsură ar putea conduce la generarea a până la 11 gigawați de energie electrică.
Inițial, legea se aplica doar parcărilor cu o suprafață de peste 2.500 de metri pătrați, dar apoi a fost modificată prin trecerea la criteriul numărului de locuri.
Politicienii francezi analizează acum și alte propuneri care pot contribui la creșterea producției de energie din surse regenerabile, de exemplu, construirea de mari ferme solare pe terenurile libere care mărginesc autostrăzile și căile ferate, precum și pe suprafețele agricole, un concept care câștigă teren în Hexagon.
Ideea parcărilor acoperite cu panouri solare nu reprezintă o noutate în Franța. Compania britanică Renewables Infrastructure Group, unul dintre cei mai mari investitori în sectorul energiei verzi, a construit o parcare cu panouri solare pe insula Corsica, în Borgo.
Președintele francez și-a anunțat în septembrie intenția de a consolida industria energiei regenerabile. Emmanuel Macron a vizitat prima fermă de eoliene din largul portului Saint-Nazaire, pe coasta de vest a Franței, și și-a propus accelerarea deschiderii de noi parcuri solare și eoliene.
Planul lui Macron survine pe fondul crizei energetice din toată Europa, provocată de invazia Rusiei în Ucraina și de scumpirile din ultimul an. În plus, problemele tehnice și mentenanța centralelor nucleare din Franța au exacerbat criza energetică în această vară, când seceta a forțat operatorul național EDF să întrerupă furnizarea de electricitate.
Guvernul francez plănuiește să cheltuiască 45 de miliarde de euro pentru a proteja gospodăriile și companiile de șocurile provocate de scumpirea energiei.