Ciucu recunoaște că nu poate face câte parcări a promis, dar măcar sunt mai ieftine ca la Negoiță

Ciucu recunoaște că nu poate face câte parcări a promis, dar măcar sunt mai ieftine ca la Negoiță

După 2 ani de mandat, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu (PNL), spune că a amenajat mai puține locuri de parcare de reședință decât și-a propus inițial. Continuă să construiască, dar niciodată nu va putea face câte un loc pentru fiecare autoturism din sector.

„Am zis că o să fac 20.000 de locuri de parcare. Cred că m-am aventurat. N-am fost realist când am spus chestia asta. Până acum, am făcut 4.000 de locuri în 2 ani.

Noi, vreau să zic (plus circa 10.000 de locuri reabilitate). Direcția o avem, dar situația în teren a fost puțin mai complicată”, a declarat Ciprian Ciucu, într-un interviu arcordat spotmedia.ro.

ADVERTISING

Primarul spune că instituția pe care o conduce gestionează deja 46.000 de locuri de parcare. Dar că în sector sunt înmatriculate 150.000 de mașini. În plus, cetățenii mai parchează în Sectorul 6 și o mulțime de alte mașini înmatriculate în Teleorman, Giurgiu, Dolj, Olt și diverse județe din zona de sud-est.

„Să faci locuri de parcare pentru toate aceste mașini este imposibil. Iar ceea ce se face nu se vede în economia lucrurilor. (...) Dacă mai facem 10.000 sau 20.000 sau 30.000 de locuri de parcare nu se văd. Nu se simt!

Miza este schimbarea comportamentului de mobilitate. De la auto individual să trecem la transport în comun și transport alternativ. Iar mobilitatea este apanajul PMB. Nu că nu m-ar interesa. Chiar mă interesează foarte mult!

ADVERTISING

Avem benzi dedicate (pentru transportul în comun – n.red.)? Nu!

Avem piste de biciclete? Nu prea avem.

Ne apucăm noi acum să proiectăm, sper să ne dea voie să le facem (începând din 2024 – n.red.).

Am venit cu niște măsuri în care începem să creștem atractivitatea de a avea biciclete. Într-un apartament cu 2-3 camere, nu ai unde să ții o bicicletă. Am făcut niște parcări și a fost bătaie pe ele.

În rest, mașinile vechi parcate la bulevard le ridicăm.

Punem stâlpișori pe marginea trotuarului. Când îi cumpăram de pe piață, costa cam 1.000 lei bolardul. Acum îi facem noi, prin ADP, cu 200 de lei.

Ca să eliberezi toate trotuarele de mașini, ar fi nevoie de o politică asumată la nivelul Capitalei, între cei 7 primari. La acest moment nu există.

ADVERTISING

Și-atunci mi-am propus să eliberez trotuarele de pe marile bulevarde.

Se face incremental (etapizat – n.red.). Nu e bine să vii cu o revoluție aici. E stupid. Dacă vii cu schimbarea dintr-o dată, vor fi sute sau mii de mașini care vor trebui relocate. Îți pui oamenii în cap și nu le oferi nicio soluție”, ne-a declarat Ciprian Ciucu.

Primăria Sectorului 6 continuă să amenajeze și reamenajeze locuri de parcare la sol, dar se pregătește să și construiască clădiri de parcări.

Mai exact, vrea să facă o parcare supraterană cu 240 de locuri pe Bd Iuliu Maniu nr. 53-55A, una subterană cu 77 de locuri pe Drumul Taberei 78A și încă una semi-îngropată cu 204 locuri, pe Strada Odgonului.

L-am întrebat pe primarul Sectorului 6 cât costă aceste parcări și dacă merită investiția. A construit și Primăria Sectorului 3 o parcare subterană pe Bulevardul Decebal – în apropiere de Piața Muncii – și a plătit 35.305 lei pentru un loc, potrivit informațiilor furnizare de instituția condusă de Robert Negoiță pentru spotmedia.ro.

„La noi o să fie mai ieftin.

Noi venim cu niște modele de parcări care să eficientizeze la maxim costul. Nu sunt foarte înalte, nu sunt nici îngropate. Sunt cumva cu demisol, parter și un etaj, iar toată partea de ventilație, toată toată structura aceea este mult mai ieftină de implementat.

Am căutat fel și fel de soluții. Și iese undeva la un cost între 15.000 – 20.000 de euro locul de parcare. Dar și așa sunt scumpe. Vor avea alt tarif, dar oricum tu (Primăria Sectorului 6 – n.red.) recuperezi investiția asta în 30-40 de ani.

Dar vrem ca să eliberăm trotuarele. Acolo vom veni cu inforcement puternic. Acolo unde ai o astfel de parcare, pe o rază de 500 de metri nu mai parchează nimeni pe trotuar. Vor fi puși stâlpișori. Iar Poliția Locală, când va prinde mașini pe trotuar... Ghinion! Ți-am oferit alternativă. Parchezi acolo (în parcările supraetajate – n.red.).

Trebuie să ne civilizăm. Trebuie să pornim de undeva. Evident, ca să transformi tot sectorul, îți trebuie undeva la 20 de ani. Nu mă văd primar 20 de ani, să ne înțelegem. Dar măcar să începem un modus operandi, să sistematizăm”, a mai spus Ciprian Ciucu.

Puteți urmări declarațiile despre parcări în interviul acordat de primarul Sectorului 6 pentru spotmedia.ro, cu începere de la minutul 39:36:

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, despre primii 2 ani de mandat


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇