Primăria Sectorului 6 începe un proiect pilot pe Bd. Iuliu Maniu din Bucureşti.
Astfel, începând cu 26 octombrie, în fiecare miercuri, între orele 10:00 și 14:00, pe segmentul de stradă dintre Lujerului și Valea Cascadelor, pe ambele sensuri de circulație, va fi interzisă parcarea, pentru că se va face curățenie.
S-a ales acest interval orar mizând pe faptul că majoritatea locatarilor sunt la serviciu.
"Cum să faci curat, cum să speli străzile, cum să iei praful, frunzele, noroiul adunate la bordură și transformate într-un strat toxic dacă mașinile sunt permanent parcate acolo? Nu ai cum. Nu poți sălta fiecare mașină în parte și să speli pe sub ea.
Așa că avem un nou regulament, cu un orar de spălare care va fi respectat și de salubrist, dar și de către șoferi!", anunţă primarul Ciprian Ciucu pe Facebook, care şi arată că cetăţenii sunt informaţi deja despre schimbare, prin nişte indicatoare montate pe bulevardul intens circulat.
În perioada următoare vor apărea 150 de astfel de indicatoare.
Edilul spune că așa se face în orașele civilizate, deşi este o premieră pentru București.
"Îmi dau seama că este o operațiune complexă și că nu poate fi aplicată dintr-o dată peste tot. De aceea, acum doar pilotăm, vrem să vedem ce merge și ce nu merge.
Este pilot, momentan doar pe Iuliu Maniu, dar asta nu înseamnă că nu este obligatorie.
Mare atenție la noile semne de circulație și la orarul indicat!!
Începem cu o campanie de informare bine localizată, pentru fiecare mașină găsită în zonă. Scopul nu este să amendăm, ci să determinăm un comportament responsabil!", adaugă primarul.
Ciucu explică şi de ce face asta: Unele maşini stau cu săptămânile în același loc, fără să fie mișcate, iar sub ele și lângă bordură se adună mizerie, praf, frunze uscate, gunoaie, dificil de strâns de către firma de salubrizare.
"Iar mizeria de la bordură se tot strânge, astfel că nu reușim să o adunăm. Numărul mare de mașini parcate în permanență, pe toate căile de acces rutier, îngreunează operațiunile de curățenie. Pe lângă faptul că e inestetică, mizeria ne pune și sănătatea în pericol. Este nevoie ca măcar o dată pe săptămână strada să fie liberă, fără autovehicule, pentru ca firma de salubrizare să poată mătura, aspira, spăla temeinic (manual sau mecanizat)", spune primarul.
Începând cu 26 octombrie, mașinile care vor împiedica acțiunea de curățenie vor fi relocate contra cost. Tariful este de 200 de lei.
"Dacă nu va fi posibilă relocarea, din lipsă de spațiu liber, se va dispune ridicarea, transportul și depozitarea mașinilor. Acestea vor fi duse pe terenul din strada Preciziei 24", precizează Ciucu.
Recuperarea maşinilor de la locul de depozitare se face pe bază de cerere scrisă la Poliţia Locală. Proprietarul trebuie să se prezinte cu actele mașinii în original și cu dovada achitării tarifelor de ridicare și transport. Acestea sunt:
- 350 de lei pentru ridicarea și transportul unui vehicul mai mic de 5 tone
- 450 de lei pentru ridicarea și transportul unui vehicul mai mare de 5 tone.
În funcție de rezultatele acestui proiect pilot de pe Bd. Iuliu Maniu, PS6 ia în calcul extinderea acestuia pe alte bulevarde și străzi principale, apoi pe străzile secundare.
"Vor fi, cu siguranță, alte zile și alte intervale orare, în funcție de programul de curățenie din zona respectivă", precizează primarul.
Citeşte şi fotoreportajul despre noile reguli de parcare din centrul Capitalei: Ce s-a schimbat și ce am (re)găsit pe același traseu pe care am mers în urmă cu două luni