Planul Urbanistic General al Capitalei, anulat de Tribunal. Ciucu: Fără PUG, închidem orașul

Planul Urbanistic General al Capitalei, anulat de Tribunal. Ciucu: Fără PUG, închidem orașul

Tribunalul Bucureşti a anulat hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti prin care a fost aprobat Planul Urbanistic General al Capitalei. Decizia nu este definitivă.

„Admite acţiunea. Anulează HCGMB nr. 269/21.12.2000, emisă de către instituţia pârâtă. Cu recurs în 15 zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Bucureşti”, este anunţul publicat pe portal.just.ro.

Procesul a fost intentat în martie 2018 de către Carmen Speranţa Tomescu.

Pârâţi sunt Consiliul General al Capitalei şi primarul general. Obiect procesului îl constituire anularea hotărârii de Consiliu General prin care a fost aprobat PUG-ul Capitalei împreună cu studiile de fundamentare.

ADVERTISING

Situația este încurcată și în acest moment, dar dacă decizia ar deveni definitivă, fiind menținută de o instanță superioară, ar crea haos total în Capitală.

Acum, PUZ-urile emise și coordonate de sectoare sunt suspendate și nu produc efecte, iar primarul general, Nicușor Dan, susține că urbanismul în Capitală trebuie făcut pe baza PUG care tocmai a fost anulat de Tribunal. La un PUG nou se lucrează de ultă vreme, dar nu s-au făcut progrese.

Decizia nefiind definitivă, este de așteptat să fie contestată de PMB și să nu producă efecte în acestă fază.

ADVERTISING

Dacă această decizie ar fi confirmată de o instanță superioară, primăriile nu ar mai avea nicio bază legală pentru deciziile de urbanism pe care trebuie să le ia, ceea ce ar crea haos total.

În plus, chiar și în acest moment, Toni Greblă, prefectul Capitalei, are o opinie diferită de cea a primarului general în ce privește PUZ-urile de sector suspendate și susține că primarii de sector ar trebui să ia deciziile pe baza acestora, în timp ce Nicușor Dan spune că astfel de decizii ar fi ilegale. Iar fiecare primar de sector decide cum crede și își asumă posibilele consecințe legale.

ADVERTISING

„Instanţa a anulat printr-o hotărâre (nedefinitivă) Plaul de Urbanism General al Municipiului Bucureşti. În ceea ce priveşte progresul lucrărilor la PUG, astăzi ne aflăm tot acolo unde ne aflăm în ultima zi de mandat a Gabrielei Firea. Niciun progres. Fără PUG, închidem oraşul”, a scris Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6, sâmbătă, pe Facebook.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇