Nicușor Dan a descoperit 23 de motive pentru care PUZ-urile de sector fac rău Bucureștiului și ar trebui deființate

Nicușor Dan a descoperit 23 de motive pentru care PUZ-urile de sector fac rău Bucureștiului și ar trebui deființate

Nicușor Dan susține că o analiză riguroasă a scos la iveală faptul că există nu mai puțin de 23 de motive pentru care PUZ-urile de sector suspendate la inițiativa sa sunt fundamental greșite și n-ar mai trebui aplicate niciodată.

Pe 26 februarie – după negocieri maraton și o ședință tensionată – la inițiativa lui Nicușor Dan, Consiliul General a suspendat PUZ-urile sectoarelor 2,3,4,5 și 6.

La acel moment, Ncușor Dan s-a angajat să prezinte, în termen de 3 luni, Consiliului General o analiză juridică a tuturor PUZ-urilor suspendate.

Într-o conferință de presă organizată miercuri, pe 2 iunie, Nicușor Dan a anunțat că analiza este gata. Și că aceasta arată clar că PUZ-urile suspendate n-ar trebui să mai reintre vreodată în vigoare.

ADVERTISING

”Am identificat 23 de motive de nelegalitate pe cele 5 PUZ-uri. Și avem un raport asupra oportunității urbanistice a acestor PUZ-uri de secor, întocmit de o echipă de urbanişti. Care spune în esență că aceste PUZ-uri nu au niște probleme punctuale, ci sunt fundamental greșite pe suprafețe consistente de teren. Și nu se pune problema ca ele să fie amendate parțial (...)

O să îi cer prefectului Capitalei să atace aceste PUZ-uri. Iar de la momentul în care le va ataca, ele vor fi suspendate și prin efectul acestei acțiuni”, a precizat Nicușor Dan.

Acesta a dat și câteva exemple de prevederi nocive ale PUZ-urilor.

ADVERTISING

Spre exemplu – susține Nicușor Dan – pe strada Matei Voievod din Sectorul 2, unde sunt doar clădiri cu înălțime redusă, PUZ-ul suspendat pe 26 februarie prevedea posibilitatea construirii de blocuri cu 15 etaje.

Or, asta înseamnă că unii oameni care s-au îndatorat pe viață pentru o locuință pe acea stradă, în speranța unei vieți liniștite, se vor trezi pe nedrept înconjurați de blocuri înalte și aglomerație.

Un alt exemplu este al unei suprafețe din Sectorul 4, unde PUZ-ul coordonator suspendat la inițiativa lui Nicușor Dan prevedea construcția mai multor blocuri înalte, dar care nu au în apropiere școli, grădinițe și unități sanitare.

ADVERTISING

O astfel de zonă se va transforma, în viitor, în ghetou, susține primarul general, din cauză că bucureștenii nu vor fi la infinit dispuși să piardă timp prețios în trafic, pentru a-și duce copiii la grădinițe și școli.

Felul în care s-a făcut urbanism în București, în ultimul deceniu și jumătate, este nociv atât pentru locuitorii Capitalei, cât și pentru dezvoltatorii imobiliari care construiesc legal.

”O altă problemă uriașă este a securității investiționale.

Cum e posibil ca din 7 PUZ-uri de sector (Sectorul 3 a avut 3 PUZ-uri adoptate în 2013, în 2016 și în 2020), 5 să fie anulate de instanță?

Cum reglementezi tu pentru sute de mii de oameni, îi pui pe dezvoltatori să își scoată autorizație de construire în anumite condiții și apoi vine o instanță să anuleze tot?

De aceea, nu avem mari dezvoltatori imobiliari internaționali care să vină în București. Pentru că ei vor o competiție civilizată, nu să vină într-o junglă impredictibilă, unde să își piardă banii”, a precizat Nicușor Dan.

Potrivit primarului general al Capitalei, PUZ-urile de sector n-ar trebui să mai reintre niciodată în vigoare, ci ar trebui înlocuite de un Plan Urbanistic General (PUG) corect întocmit. Avem deja unul, dar e vechi de 21 de ani.

Dar acest PUG nu va putea fi finalizat mai devreme de 3 ani, a mai spus Nicușor Dan.

În acest caz, Primăria Generală și primăriile de sector vor fi nevoite să întocmească PUZ-ri pentru zone mai mici pentru a permite dezvoltarea orașului, până la adoptarea unui nou PUG.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇