Consiliul a votat: Nicușor Dan poate face parc pe un teren pe care Robert Negoiță voia să ridice blocuri cu 11 etaje

Consiliul a votat: Nicușor Dan poate face parc pe un teren pe care Robert Negoiță voia să ridice blocuri cu 11 etaje
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Consiliul General al Municipiului București a facut, miercuri, pe 2 iunie, primul pas spre înființarea unui nou parc de mari dimensiuni, în Sectorul 3.

Mai exact, la ințiativa lui Nicușor Dan, Consilul – în care majoritate au PNL și USR PLUS – a adoptat trecerea unei suprafețe de 41.910 metri pătrați (adică 4,19 hectare) din administrarea Consiliului Local al Sectorului 3 în cea a Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB).

Scopul este acela de a amenaja pe respectiva suprafață - aflată la intersecția Căii Vitan cu strada Niță Elinescu - un parc.

parc-acum-si-padure-urbana
Cum arată acum zona de la intersecția Căii Vitan cu strada Niță Elinescu (în foto stânga) și cum ar putea arăta, odată cu înființarea parcului

Proiectul a fost adoptat cu 33 de voturi, 13 împotrivă și 8 abțineri.

ADVERTISING

Consilierul general Ana Ciceală (USR PLUS) - care solicită de circă 2 ani realizarea parcului Vitan - a transmis pe rețelele de socializare că, după transferul terenului la ALPAB, urmează organizarea unui concurs de proiecte.

????????????????????????????????, ???????? ???????????????????????????? - ???????????????????????? ????????????????????, ???????? ????????????̆????????̂???? ???????????????????? ???????????????????????? ????????????????????????????̦????????După doi ani de luptă, demarăm procedurile...

Publicată de Ana Ciceală pe Joi, 27 mai 2021

În acest fel, specialiștii interesați vor putea propune modalități de amenajare a parcului. Iar dintre propuneri ALPAB va putea alege varianta optimă.

Potrivit consilierului general consultat de Spotmedia.ro, în proiectul de buget al Capitalei pentru anul 2021 sunt prevăzuți 40.000 de lei pentru acest proiect.

alocare-bugetara-Parc-Vitan
Așa este prevăzută în bugetul anului 2021 alocarea (calculată în mii lei), pentru începerea proiectului Parcului Vitan

Nu e suficient pentru a începe construcția, dar banii ajung pentru a da startul concursului de proiecte și pentru a începe lucrul la documnetația necesară amenajării parcului.

ADVERTISING

Ideea amenajării zonei de 4,19 ha de la intersecția Căii Vitan cu Strada Niță Elinescu nu e nouă.

Primarul Robert Negoiță și-a dorit să ridice pe acel teren blocuri cu 11 etaje, care să găzduiască circa 1.500 de apartamente, dar și spații de birouri. Printre altele, Negoiță voia să amenajeze acolo și un ”incubator de afaceri”.

Problemă este că zona respectivă este deja foarte aglomerată. Deja pe marginile unor străzi înguste s-au ridicat blocuri înalte, fără pic de spațiu verde în jur.

Iar ridicarea altor clădiri cu peste 10 etaje n-ar fi făcut decât să aducă în zonă mii de oameni și sute de mașini, în plus. Așa că per total ar fi scăzut nivelul de trai al tuturor bucureștenilor care locuiesc deja acolo.

ADVERTISING

Cu toate astea, puțin a lipsit ca blocurile să se construiască. Prin PUZ Sector 3, destinația unei porțiuni din cele 4,19 ha de la intersecția Căii Vitan cu strada Niță Elinescu a fost schimbată din spațiu verde în teren construibil.

planuri-urbanistice
În strânga, suprafața de la intersecția Căii Vitan cu starada Niță Elinescu e notată cu V1a (spațiu verde). În drepta - în PUZ-ul suspendat al Sectorului 3 - suprafața era trecuta ca M2 (zonă pe care se pot construi clădiri înalte).

În context, încă din 2019, Ana Ciceală și fostul consilier general Bogdan Stroe (USR) au depus un proiect de hotârăre prin care suprafața respectivă să fie transformată în parc, nu în zonă de clădiri înalte.

Acel proiect n-a ajuns, însă, niciodată să fie adoptat ce Consilul General.

Între timp, PUZ-ul Sectorului 3 a fost atacat în instanță de cetățeni și suspendat pentru o perioadă de 1 an de Consiliul General, la solicitarea lui Nicușor Dan.

Așa că acum destinația celor 4,19 ha nu mai este dată de PUZ-ul suspendat, ci de Planul Urbanistic General (PUG) din anul 2000.

Iar în PUG scrie că acele 4,19 hectare reprezintă spațiu verde.

În consecință, e ideală acolo amenajarea unui parc.

Rămâne să vedem în cât timp se va lansa concursul de idei anunțat de Ana Ciceală, dar și când va găsi Primăria Capitalei bani pentru amenajarea parcului.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇