Bălăriile sufocă în continuare marile parcuri din București, deşi Primăria Capitalei a promis că le va scoate la lumină

Bălăriile sufocă în continuare marile parcuri din București, deşi Primăria Capitalei a promis că le va scoate la lumină

Marile parcuri ale Capitalei sunt, în continuare, pline de buruieni din cauză că primăria nu are bani să cosească iarba decât pe lângă unele alei și locuri de joacă.

Cele mai multe parcuri mari din Capitală sunt în grija Administrației Lacuri Parcuri și Grădini București (ALPAB), aflată în subordinea Consiliului General.

Ca să întrețină parcurile, ALPAB primește bani de la PMB. Iar pentru unele lucrări le dă comenzi companiilor municipale.

Spre exemplu, pentru a tunde iarba, ALPAB dă comandă către CM Parcuri și Grădini București SA.

În mod normal, aceste comenzi se dau în etape, astfel încât pe durata primăverii iarba de pe cei 2.018.655 de metri pătrați de parc din București să fie tunsă integral. Ulterior, companiei Parcuri și Grădini i se poate cere să revină și să tundă din nou iarba, când aceasta crește prea mult.

ADVERTISING

În acest an, din lipsă de bani, ALPAB a cerut companiei municipale să tundă doar 11% din suprafața cu iarbă din parcuri. Vizate au fost, în principal, zonele în care ajung foarte ușor bucureștenii, cum ar fi marginile aleilor, suprafețe din jurul băncilor și locurile de joacă.

Alina Drăghiciu, directorul de la Parcuri și Grădini SA, a declarat încă de miercurea trecută (26 mai - n.red.) că salariații companiei sunt la lucru și că aproape au terminat comanda primită de la ALPAB.

ADVERTISING

Din păcate, în urma muncitorilor, parcurile tot sufocate de buruieni au rămas.

Spre exemplu, în Parcul Tinertului s-a tuns iarba de la intrarea nordică, dinspre intersecția Căii Șerban Voda cu Bulevardul Tineretului. S-a mai cosit și pe aleile care duc spre interior, dar destul de puțin.

În schimb, spre zona de centru - adică în apropiere de malul lacului din parc - buruienile cresc în continuare nestigherite și au ajuns aproape cât un stat de om.

Și mai sunt o mulțime de zone din parc unde, chiar dacă încă bucureștenii nu riscă să fie înghițiţi de bălării, iarba ar trebui, totuși, tunsă cât mai repede.

ADVERTISING

Nici în parcul Cișmigiu lucrurile nu stau cu mult mai bine. Sunt zone din preajma aleilor înecate în vegetație neturnsă la timp.

Chiar și indicatoarele din parc sunt la un pas de a fi acoperite cu totul de iarba înaltă.

În plus, din păcate, nici măcar arborii căzuți sau crengile tăiate nu mai sunt ridicate la timp din parc.

Iarba a rămas netunsă și în mare parte din Parcul Izvor, care se află în vecinătatea Palatului Parlamentului și a sediilor mai multor ministere.

Iar pe aleile mai mici, pietruite, nici vorbă să se tundă iarba sau buruienilor.

Din păcate, la acest moment, nimeni n-ar putea spune când se va termina de tuns iarba din parcuri.

ALPAB a transmis, la solicitarea Spotmedia.ro, doar că ”în funcție de alocările bugetare durata (până la finalizarea lucrărilor de cosit iarba - n.red.) poate fi mărită sau diminuată”.

Pentru comparație, în Parcul IOR - care se află de mai mulți ani în grija Primăriei Sectorului 3 - iarba este tunsă, iar copacii sunt toaletați.

În plus, parcul IOR este curat (spre deosebire de cel de la Izvor) și are alei în stare bună (spre deosebire de Tineretului - n.red.).

Una peste alta, tunsul ierbii rămâne o urgență în toate parcurile Capitalei, mai ales că plouă mult și în curând vor apărea țânțarii. Iar atunci plimbarea prin parcurile invadate de insecte va deveni un coșmar pentru bucureșteni.

În faţa invaziei de șobolani și gropi, Nicușor Dan resuscitează 2 companii în insolvenţă, înfiinţate de Firea

În plus, din datele furnizate de salariații companiei municipale Eco Igienizare SA, iarba trebuie tunsă pentru ca tratamentele împotriva căpușelor care se vor aplica în curând să fie eficiente.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇