La mai bine de jumătate de an după ce a obținut suspendarea PUZ-urilor de sector, Nicușor Dan încearcă, în sfârșit, să facă încă un pas deciziv spre prevenirea abuzurilor urbanistice, în București.
Numai că, din păcate, există riscul să fie deja prea târziu.
Pe 26 februarie, după negocieri aprinse, Consiliul General a suspendat - la solicitarea lui Nicușor Dan - Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) ale sectoarelor 2, 3, 4 (doar documentul care viza zona de sud), 5 și 6.
În prealabil, Nicușor Dan prezentase pe larg abuzurile pe care le-ar fi permis aceste documente întocmite și adoptate în timpul administrației Firea și a primarilor social-democrați din sectoare.
Spre exemplu, în Sectorul 2, omul de afaceri cu origini irainere Manochehr Saadati–Sohi voia să ridice blocuri cu 5 etaje pe locul fostei baze sportive a RADET (care acum e tot teren de sport). Era un plan pe care suspendarea PUZ-ului Sectorului 2 l-a împiedicat.
În Sectorul 3, pe de altă parte, PUZ-ul care a fost suspendat prevedea construcția unor blocuri noi printre cele din perioada comunistă, chiar în zone deja aglomerate. Iar asta le-ar fi transformat viața într-un coșmar oamenilor care locuiesc deja în zonă.
Abuzuri evidente s-ar fi comis, în baza respectivelor PUZ-uri de sector, și în sectoarele 4,5 și 6.
Așa că, pe bună dreptate, la acel moment, suspendarea documentelor de către Consiliul General a fost privită ca o victorie pentru bucureșteni.
Analiza promisă de Nicușor Dan întârzie la nesfârșit
Primarul general Nicușor Dan a promis atunci că, în termen de 90 de zile, va prezenta o analiză juridică clară a fiecărui PUZ de sector suspendat.
În principiu, acest angajament în sine riscă să decredibilizeze, în parte, demersul lui Nicușor Dan și al Consiliului General. Pentru că - potrivit mai multor specialiști consultați la acea vreme de Spotmedia.ro - analizele juridice ar fi trebuit realizate anterior, ca să susțină suspendarea PUZ-urilor.
Una peste alta, chiar anularea în grabă putea fi un lucru bun, pentru că îi împiedica pe unii dintre dezvoltatori să obțină documente pentru construcții care să le scadă bucureștenilor calitatea vieții.
Problema este că, de la momentul suspendării, Nicușor Dan a luat o serie de decizii controversate.
Spre exemplu - contrar prevederilor legale - a cerut consultanță juridică de la Curtea de Apel București (CAB) cu privire la modul în care se pot emite documente de urbanism pe perioada suspendării PUZ-urilor. Evident, a cere unei instanțe să spună dinainte cum ar judeca un caz a fost inutil. Dar a arătat mafiei imobiliare semnele de slăbiciune ale administrației lui Nicușor Dan.
- De ce a greșit Nicușor Dan când a cerut consultanță juridică de la CAB pentru PUZ-urile suspendate și ce mesaj a transmis mafiei imobiliare
În plus, potrivit consilierilor generali, Nicușor Dan nu le-a mai prezentat nici până astăzi analiza juridică riguroasă pe care a promis că le-o va înainta în 90 de zile de la data suspendării PUZ-urilor de sector.
E adevărat că, la începutul lunii iunie - adică deja după mai mult de 90 de zile - primarul Nicușor Dan a declarat, într-o conferință de presă, că a identificat 23 de motive pentru care PUZ-urile sunt ilegale pe care le-a inventariat într-un document pe care îl pune la dispoziția Consiliului General.
În ședința extraordinară de Consiliu General de pe 1 septembrie, consilierul social-democrat Marius Pavel a spus, însă, că respectiva analiză e superficială și că încă din primele fraze ale documentului se menționa că lucrarea era făcută pe repede-înainte și că ar trebui completată cu părerea altor specialiști.
Între timp, grupurile USR PLUS și PNL au mai adus o serie de clarificări privind modul în care funcționează urbanismul în București, pe durata suspendării PUZ-urilor.
În sensul că, printr-o serie de amendamente susținute de consilierul general Andrei Rigu, aceștia au stabilit clar după ce documente de urbanism trebuie să se ghideze primăriile de sector, pe durata suspendării PUZ-urilor, atunci când elibereză documente de urbanism.
Rigu: E deja târziu. Nu se mai poate face totul în 6 luni
La solicitarea Spotmedia.ro, consilierul general Andrei Rigu (USR PLUS) a precizat că, într-adevăr, analiza promisă de Nicușor Dan n-a mai venit.
„Este foarte târziu acum. Au trecut 6 luni din termenul de 1 an pentru care sunt suspendate PUZ-urile. Și până se va face analiza (juridică -n.red.), până se va discuta pe baza ei și se va ajunge la o formă a modificărilor care trebuie făcute, va trece timp.
Iar pentru a obține modificări e nevoie de o serie de avize. Iar aceste avize sunt foarte greu de obținut în numai 6 luni”, a precizat Andrei Rigu pentru SpotMedia.ro.
În cazul în care administrația condusă de Nicușor Dan nu face demersurile necesare pentru a modifica PUZ-urile de sector, acestea riscă să reintre în vigoare, în februarie.
„Din păcate, nu văd cum am putea spune că e oportun să prelungim perioada de suspendare a PUZ-urilor doar pentru că nu s-au făcut demersurile necesare pentru modificarea lor, în primul an”, explică Andrei Rigu.
Ce se întâmplă cu Planul Urbanistic General
În paralel cu suspendarea PUZ-urilor de sector, Nicușor Dan a promis că va relua lucrul la întocmirea unui Plan Urbanistic General (PUG). Cel pe care îl are acum Capitala a fost adoptat în anul 2000, este depășit în multe privințe și nu mai permite dezvoltarea orașului.
Până la acest moment, nu este, însă, foarte clar în ce stadiu este proiectul noului PUG.
Andrei Rigu a precizat pentru SpotMedia.ro că, din 20 septembrie, Nicușor Dan a avut la dispoziție 10 zile pentru a informa Consiliul General cu privire la stadiul clar al lucrului la noul proiect de PUG. Termenul expiră astăzi. Dar consilierii USR PLUS susțin că vor mai avea răbdare câteva zile și vor mai aștepta informarea primarului.
Intr-un interviu pe care l-a acordat publicației Hotnews, Nicușor Dan a susținut că, la acest moment, o echipă de avocați analizează contractul de elaborare a noului PUG, încheiat în anii din urmă și neglijat de administrația Firea, pentru a stabili dacă acesta mai este sau nu în vigoare.
Pe cine aduce Nicușor Dan pentru a rezolva problemele de urbanism
În ședința de joi, 30 septembrie, a Consiliului General, Nicușor Dan a propus o nouă componență a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) din cadrul Primăriei Capitalei.
Pe lista membrilor propuși - și care va fi, cel mai probabil, adoptată de majoritarea USR PLUS - PNL, se numără nume cunoscute în domeniu, pe care le puteți regăsi în imaginea de mai jos.
Printr-un amendament, Nicușor Dan a mai adăugat doi arhitecți pe lista supleanților: Claudia Pamfil și Raluca Munteanu.
Iată câteva informații despre cei care se află pe lista de membri titulari.
Toader Popescu este lector la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu, e doctor în domeniul de activitate, a publicat în mai multe reviste și volume colective, dar și în ziare de cultură (cum e Dilema Veche) și a fost administrator de firmă de arhitectură.
Irina Popescu Criveanu este, de asemenea, arhitect experimentat. Lucrează din 1993 în domeniu și este cadru didactic asociat la Universitatea de Arhitectură. Este, de asemenea, publicist.
Veronica Ileana Marin este lector universitar la Departamentul de Planificare Urbană și Dezvoltare Teritorială din cadrul Universității Ion Mincu.
Ilinca Păun Constantinescu este arhitect, fondator a unui biroul de arhitectură și asistent la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu.
Ioana Tudora este peisagist, arhitect și absolventă de master în socio antropologie urbană la Bruxelles.
Mihaela Hermănescu este arhitect și conferențiar universitar la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu
Petru Mortu este arhitect și lector la Universitatea Ion Mincu.
Liliana Andreea Pop este arhitect, iar în prezent lucrează pe un post de cercetător la Institutul Național al Monumentelor.
Bogdan Silviu Șandrinc este fost director adjunct al Institutului Național al Patrimoniului. De asemenea, acesta a fost secretar al Comisiei Naționale Limes din cadrul Ministerului Culturii și Cercetării.
Este licențiat în istorie și arheologie și a lucrat ca evaluator și ca expert, dar a și manageriat mai multe instituții de cultură.
Răzvan Voinea nu e arhitect. Dar e istoric pasionat de București. A publicat un volum numit „Idealul locuirii bucureştene: familia cu casă şi grădină. Parcelările Societăţii Comunale pentru Locuinţe Ieftine - Bucureşti (1908-1948)”.
Bogdan Suditu este doctor în georgrafie. A fost consilier pe problematici de locuire și amenajarea teritoriului la Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului, dar și șef de serviciu la Ministerul Dezvoltării.
În prezent este conferențiar universitar la Facultatea de Georgrafie din București.
Șerban Marinescu este absolvent de arhitectură, membru USR, dar și parte din echipa de campanie a USR PLUS, la alegerile din 2020.
Consilierul general PSD Marius Pavel a dat citire unei scrisori a Asociației Absolvenților Urbaniști și Peisagiști din România, care susține că niciunul dintre cei propuși nu este licențiat în jurnalism.
Și – a mai spus consilierul general PSD – Universitatea Ion Mincu ar fi propus specialiști în urbanism care nu au fost selectați pe această listă.
Nicușor Dan a precizat că legea a fost respectată. S-au cerut propuneri și s-au propus doar parte dintre numele propuse.
„Prefer să nu deschidem o polemică privind Universitatea de Arhitectură. Vă spun doar că oameni de la Universitate au făcut PUZ Sector 2,3 și 5, cu mari probleme”, a spus Nicușor Dan.
Cu 31 de voturi pentru și 19 împotrivă, noua componență a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) a fost adoptată.
Ce pot face oamenii noi din Primăria Capitalei
În context, l-am întrebat pe consilierul general Andrei Rigu (USR PLUS) dacă votarea noilor membri din Comisia de Urbanism poate grăbi realizarea analizei juridice a PUZ-urilor și demersurile necesare pentru a le corecta.
„Comisia CTUAT care se votează astăzi creează premisa să se propună niște soluții (modificare, prelungire a suspendării, înlocuire) în legătură cu PUZ-urile coordonatoare de sector. Dacă acestea se vor discuta in cadrul comisiei”, a mai precizat Andrei Rigu.
În interviul pe care l-a acordat publicației Hotnews, Nicușor Dan n-a spus că membrii acestei comisii urmează să facă ceva în legătură cu PUZ-urile, ci doar că a comunicat atât Instituției Prefectului, cât și DNA să atace PUZ-urile de sector și să le mențină suspendate.
Rămâne, aşadar, să vedem ce urmează.