Cum a reuşit un ONG să îi rezolve lui Nicușor Dan marea problemă cu PUZ-urile

Cum a reuşit un ONG să îi rezolve lui Nicușor Dan marea problemă cu PUZ-urile
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat vineri, într-o conferință de presă, că Tribunalul București a suspendat PUZ-urile coordonatoare ale Sectoarelor 2, 4 (pentru zona de Sud) și 5, în urma unui proces inițiat de Asociația Ecopolis.

În plus, Nicușor Dan a explicat cum se vor întocmi de acum încolo PUZ-urile pentru zone mai mari și cine se va ocupa de aceste documente, atunci când ele sunt solicitate de dezvoltatori privați.

PUZ-urile coordonatoare de sector - care deschid calea unor abuzuri urbanistice importante și care ar scădea calitatea vieții în București – au fost deja suspendate, la cererea lui Nicușor Dan, de Consiliul General al Municipiului București (CGMB) pe 26 februarie 2021.

Problema este că perioada de un an pentru care CGMB a suspendat PUZ-urile se apropie de final. Iar grupul consilierilor liberali din Consiliul General a anunțat că nu dorește să mai țină Bucureștiul blocat.

ADVERTISING

Cu alte cuvinte, în lipsa unei soluții, documentele urbanistice riscă să reintre în vigoare, în curând.

Pentru sectoarele 3 și 6, acest lucru nu mai contează. Motivul: între timp, PUZ-urile coordonatoare suspedate de CGMB au fost anulate deja definitiv, în instanță.

În schimb, PUZ-urile sectoarelor 2, 4 și 5 ar putea reintra în vigoare și ar putea crea probleme.

PUZ Sector 2, spre exemplu, prevede construcția de blocuri înalte pe malul Lacului Tei, dar și pe locul fostei baze sportive a RADET din Pipera. De asemenea, prevede construirea unei structuri pe o parte din Lacul Tei.

De asemenea, pentru sudul Sectorului 4 și pentu Sectorul 5, PUZ-urile coordonatoare prevăd o aglomerare excesivă de construcții (în special blocuri).

Ce a făcut Nicușor Dan cu PUZ-urile, în ultimul an

În anul care a trecut Nicușor Dan a identificat 23 de motive de nelegalitate a PUZ-urilor de sector. Și a înaintat acele motive Instituției Prefectului Municipiului București, astfel încât prefectul să poată ataca el însuși PUZ-urile în instanță, iar acestea să se suspende de drept până la soluționarea litigiilor.

ADVERTISING

La solicitarea SpotMedia.ro, prefectul Capitalei, Georgiana Văcaru, a precizat amterior că a trimis documentația primită de la Nicușor Dan la Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), care să o analizeze și să comunice concluzii. Dar ISC nu a comunicat nicio concluzie.

Potrivit lui Nicușor Dan, nici până astăzi ISC nu a analizat PUZ-urile coordonatoare de sector. În consecință, prefectul nu poate demara acțiunea în instanță, iar PUZ-urile riscă să reintre în vigoare.

Cum a reușit un ONG să rezolve problema

Potrivit lui Nicușor Dan, vestea bună este că ieri, într-un proces inițiat de Asociația Ecopolis, Tribunalul București a decis să suspende PUZ-urile sectoarelor 2,4 și 5.

Declarația de presă a Primarului General pe tema planurilor urbanistice zonale ale sectoarelor.

Publicată de Nicușor Dan pe Vineri, 18 februarie 2022

„Prin această hotărâre, PUZ-urile sectoarelor 2,4 și 5 nu mai produc efecte. Hotărârea poate fi atacată cu recurs. Dar este executorie (deci se aplică până la o eventuală modificare – n.red.).

ADVERTISING

Deci o să mai urmeze 3 faze procesuale: recursul față de acțiunea de suspendare (în procesul de suspendare), o acțiune de anulare a celor 3 PUZ-uri de sector, cu fază de fond la Tribunalul București și de recurs la Curtea de Apel.

Au fost mai mult de 20 de litigii în care hotărârrile de suspendare ale PUZ-urilor luate de CGMB pe 26 februarie 2021 au fost atacate. Toate litigiile acelea au fost câștigate de municipalitate.

Au existat și 2 litigii în care s-a dorit atât anularea, cât și suspendarea PUG în vigoare (încă din anul 2000 -n.red.).

Ceea ce înseamnă terorism urban! Dacă un oraș nu mai are PUG în vigoare, asta înseamnă că oricine poate să construiască orice, oriunde. Și acele itigii au fost câștigate de municipalitate.

Vreau să felicit Asociația Ecopolis care au inițiat acest litigiu. Este meritul lor integral pentru acest litigiu. Însă este inadminisibil ca o chestiune de această importanță să nu fie soluționată de instituțiile statului (adică ISC – n.red.)”. a mai spus Nicușor Dan.

Cine va face PUZ-urile în București, de acum încolo

Întrebarea este: cum se va mai construi, totuși, în București, în perioada următoare?

Planul Urbanistic General (PUG) în vigoare din 2000 este în vigoare. Dar în multe privințe nu mai este de actualitate.

„Pentru inițiativa există Comisia Tehnică de Urbanism care permite realizarea de PUZ-uri în mod profesionist prin care interesul public să fie respectat.

Pe de altă parte, sunt zone mai mari din București pe care autoritatea publică trebuie să le reglementeze ea însăși înainte de a se ajunge la reglementarea prin PUG.

Și, în acest sens, am constituit în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană București Ilfov o echipă care ține locul unui centru de planificare urbană. Pentru zone mai extinse din București, această structură a autorității publice va elabora tema de proiect, urmând ca apoi PUZ să fie făcut prin achiziție publică de către autoritate, dar pe o temă bine stabilită de această structură”, a precizat Nicușor Dan.

Încă nu s-a finalizat analiza juridică a contractului pentru întocmirea unui nou Plan Urbanistic, pe care Primăria Capitalei a început să îl facă, în urmă cu mai mulți ani, cu un consorțiu condus de Universitatea de Arhitectură și Urbansim „Ion Mincu”.

Nicușor Dan a mai spus că, în condițiile în care avocații vor stabili că acel contract pentru întocmirea PUG este în vigoare, vrea să accelereze lucrările.

Conform proiectului de buget lansat în dezbatare publică de PMB, în acest an instituția intenționează să aloce 5 milioane de lei pentru lucrări la PUG. Tot 5 milioane de lei a alocat și în 2021, doar că nu s-a lucrat, iar banii n-au fost cheltuiți.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇