Cum arată bugetul Capitalei propus de Nicușor Dan: Cheltuielile au fost reduse din pix. Bucureștiul riscă incapacitatea de plată, în cel mult jumătate de an. Marile investiții mai așteaptă

Cum arată bugetul Capitalei propus de Nicușor Dan: Cheltuielile au fost reduse din pix. Bucureștiul riscă incapacitatea de plată, în cel mult jumătate de an. Marile investiții mai așteaptă

Bucureștenii care așteaptă să vadă cum va reuși Nicușor Dan să împartă banii Capitalei, în 2022, astfel încât să achite și subvențiile uriașe la căldură și transport, dar să facă și investiții s-ar putea să aibă o mare surpriză!

Cu mare întârziere, primarul general a lansat, miercuri, pe 16 februarie, în dezbatere publică, proiectul de buget al instituției pe care o conduce.

Doar că în acest document, cheltuielile împovărătoare au fost ajustate din pix și subdimensionate. Iar dacă bugetul Primăriei Capitalei va arăta într-adevăr așa, instituția riscă să intre în faliment, peste cel mult jumătate de an.

Anul trecut, Primăria Generală estima că va încasa în jur de 6,9 miliarde de lei. Pentru 2022, previziunile sunt mai rezervate. Adică PMB susține că se așteaptă la venituri de doar circa 5,77 miliarde de lei.

În realitate, judecând după istoricul anilor precendenți, PMB încasează doar puțin peste 4 miliarde de lei.

Marea provocare în întocmirea bugetului pentru anul 2022 ține de acoperirea unor cheltuieli extraordinare.

Mai exact, până anul trecut, cam jumătate din încasările PMB se duceau pe plata subvenției la energie termică și la transportul public în comun.

ADVERTISING

În 2022, însă, pe fondul scumpirilor din energie, prețul gigacaloriei a crescut, în București. Mai întâi s-a scumpit de la puțin peste 500 de lei la 980 de lei. Iar din ianuare, s-a ieftinit la circa 860 de lei (după reducerea TVA la distribuția de agent termic – n.red.).

În aceste condiții, însă, Termoenergetica SA a cerut de la PMB subvenție în valoare de 2,21 miliarde de lei. E o sumă dublă față de anul trecut.

În plus – potrivit documentelor obținute pe surse de spotmedia.ro – și STB a cerut subvenție de 1,3 miliarde de lei pentru anul în curs.

În aceste condiții, dacă ar încasa tot în jur de 4 miliarde de lei și în 2022, PMB ar rămâne fără bani doar achitând subvențiile pentru transport și termoficare.

PMB are însă cheltuielie mari – de peste jumătate de miliard – și pentru plata unor servicii sociale.

Nu în ultimul rând, instituția trebuie să finanțeze întreținerea orașului (cum ar fi îngrijirea parcurilor și reparații de strazi - n.red.), mai multe spitale, dar și instituții de cultură.

Și peste toate astea, instituția trebuie să-i plătească omului de afaceri Costică Constanda peste 370 de milioane de lei, pe care acesta a câștigat în instanța dreptul de a-i încasa. Anterior - pe finalul mandatului Gabrielei Firea - Constanda a mai pus poprire pe conturile PMB, în încercarea de a-și recupera datoria.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cum a împărțit Nicușor Dan banii

În ciuda faptului că, în 2022, cheltuielile pentru termoficare au crescut exploziv, ele nu se regăsesc în buget.

Mai exact, în proiectului de buget consolidat pus în dezbatare publică de Nicușor Dan, suma necesară pentru subvenții ar urma să se ridice la numai 1,970 miliarde de lei, mai mică și decât cea din bugetul anului trecut, când pentru achitarea subvențiilor s-au propus peste 2,2 miliarde de lei.

subventii-PMB-pe-2022

Pentru termoficare, în loc de 2,21 miliarde de lei cât a cerut Termoenergetica SA, Nicușor Dan a prevăzut doar 987.982 lei.

buget-termo-editat-pentru-print
În imagine, în dreptunghi, figurează suma pe care Nicușor Dan o propune pentru achitarea subvenției. Suma mai mare, de 1,388 miliarde de lei marcată cu forma ovală reprezintă întreaga cheltuială cu termoficarea în București propusă pentru anul 2022, inclusiv investițiile.

E adevărat că Nicușor Dan vrea să scumpească gigacaloria pentru populație cu 70%. Iar dacă grupurile PNL și USR se vor înțelege asupra acestui procent sau a altui cuantum al scumpirii, o parte din suma de 1,2 miliarde de lei solicitată ca subvenție de Termoenergetica SA s-ar acoperi. Dar nu toată suma. Oricum ar fi, Nicușor Dan tot va mai avea nevoie de 500 - 700 de milioane de lei ca să achite subvenția la termoficare.

ADVERTISING

În realitate, primarul general a avut o reală problemă în includerea cheltuielilor cu termoficarea în buget. Motivul: din cauză că nu știe cu cât va putea scumpi gigacaloria pentru populație, n-are nicio modalitate de a calcula câți bani va trebui să dea de la buget pentru subvenție.

Evident, putea să includă întreaga sumă cerută de Termoenergetica SA în proiectul de buget, sub formă de cheltuială. Dar oricum - chiar și fără să pună la socoteală această cheltuială - banii nu-i ajung.

Pentru transportul în comun, în loc de 1,3 miliarde de lei cât a solicitat STB SA ca subvenție, în 2022, Nicușor Dan a prevăzut doar 983 de milioane de lei.

subventie-transporturi
În dreptunghi figurează suma cu care Nicușor Dan propune să subvenționeze transportulîn comun din Capitală, în acest an.

Rămân multe cheltuieli neacoperite.

„În condițiile în care nu reușim să găsim 1,5 miliarde de lei, există un risc real de incapacitate de plată, toamna viitoare.

La acest moment, primarul general a împărțit banii pe care i-a avut. Primăria are nevoie de buget, ca să poată funcționa.

Încasările previzionate, în acest an, sunt mai mici decât în anii trecuți. Dar în acest an există un mai mare grad de siguranță că aceste încasări de vor realiza”, a precizat purtătorul de cuvânt al grupului consilierilor generali PNL, Diana Mardarovici, pentru spotmedia.ro.

Marile investiții promise nu încep în forță nici în acest an

În proiectul de buget există și o secțiune care tratează, în detaliu, investițiile pe care primăria condusă de Nicușor Dan își propune să le înceapă sau să le continue.

Printre proiectele începute din anii trecuți care ar trebui să continue și în acest an se numără:

  • lucrări la străpungerea Bulevardul Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu (6,95 milioane lei)
  • achiziția a 10 kilometri de șină de tramvai (13,5 milioane de lei)
  • reabilitarea a 46 de peroane de stații tramvai cu (13,2 milioane de lei)
  • lucrări la Pasajul Doamna Ghica de 66 de milioane de lei
  • continuarea proiectului de consolidare și reabilitare a fostului sediu al Primăriei Sectorului 5 de pe Bulevardul Regina Elisabetă nr 29-31 (din apropiere de sediul PMB) pentru care sunt prevăzuți, în acest an, 8,8 milioane de lei
  • proiectele pentru reconfigurarea centrului Capitalie pentru care Nicușor Dan a cerut bani din programul Anghel Saligny sunt prinse în buget simbolic, cu alocări de câte 1.000 de lei
  • 9 dintre cele 14 parcări pe care Nicușor Dan a promis, în campania electorală, că le va construi sunt, de asemenea, prinse în buget cu alocări de câte 1.000 de lei. Ar urma să înceapă realizarea documentației, în acest an
  • revizuirea Planului Urbanistic General (PUG) primește 5 milioane de lei. Același buget l-a avut proiectul și în 2021, dar banii nu s-au cheltuit
  • înființarea unor noi subunități de pompieri cu 1,959 milioane lei
  • întocmirea de documentații și realizarea unor lucrări pentru construcția a 5 săli multifuncționale școlare (15 milioane de lei)
  • revizuirea Studiului de Fezabilitate al Spitalului Metropolitan ar urma să primească doar 1.000 de lei
  • întocmirea de documentații pentru diverse lucrări de reabilitate a 17 policlinici și a unor teatre va mai costa câteva miliioane de lei.

Puteți consulta aici întrega listă de investiții propusă în buget, cu sumele aferente:

Spotmedia.ro va urmări în aceste zile discuțiile publice care vor avea loc pe marginea proiectului de buget și vom reveni cu amănunte.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇