Ce s-a întâmplat cu companiile municipale? Nicușor Dan a promis că desființează „caracatița Firea”, dar unele funcționează încă pe banii bucureștenilor

Ce s-a întâmplat cu companiile municipale? Nicușor Dan a promis că desființează „caracatița Firea”, dar unele funcționează încă pe banii bucureștenilor

La scurt timp după ce a câștigat Primăria Capitalei, Nicușor Dan susținea că, dintre toate cele 22 de companii municipale înființate de Gabriela Firea, ar trebui salvate doar două, adică Termoenergetica SA (care gestionează rețeaua de termoficare) și, posibil, Energetica Servicii SA. În rest, toate urmau să fie lichidate.

În primul an de mandat, primarul general și majoritarea USR PNL au decis să salveze – cel puțin pentru moment – nu 2, ci 7 companii municipale (Termoenergetica SA, Energetica Servicii SA, Parking SA, Iluminat Public SRL, Trusutul de Clădiri Metropolitane SA, Managementul Traficului SA și Eco Igienizare SA).

În septembrie 2021, Nicușor Dan a anunțat că – sprijint de consilierii generali USR și PNL - a intrat în linie dreaptă cu desființarea a 14 companii.

Primarul general a susținut, în repetate rânduri, că prin desființarea companiilor municipale va decupla „caracatița Firea” de la banul public al bucureștenilor și că 2.700 de oameni care acum sunt plătiți pentru prestarea de servicii publice vor fi concediați.

În realitate, însă, toate companiile municipale există încă. Este adevărat că unele dintre ele nu mai au agajați și nu mai prestează servicii la prețuri umflate, dar - din punct de vedere juridic - încă n-au dispărut.

ADVERTISING

Alte companii municipale încă mai lucrează pentru că, pe termen scurt, unele proiecte de infrastructură s-ar fi oprit aproape de finalizare, dacă societățile edilitare nu își duceau treaba la bun sfârșit.

În plus, există salariați care încearcă să blocheze desființarea companiilor la care lucrează, în speranța că vor reuși fie să își păstreze locurile de muncă, fie măcar vor primi multe salarii compensatorii, pe care societățile edilitare nu au bani să le achite.

SpotMedia.ro vă spune, de astăzi, în ce situație se află fiecare dintre cele 22 de companii municipale și de ce desființarea unora a devenit o mare provocare pentru majoritatea PNL-USR din Consiliul General și pentru administrația lui Nicușor Dan.

Agrement SA, condusă de o fină a Gabrielei Firea, a rămas cu un singur angajat

CM Agrement SA a fost înființată în 2017 pentru „administrarea rețelei de agrement a Municipiului București”.

Din păcate, societatea nu și-a prea justificat existența.

În perioada decembrie 2017- ianuarie 2018, a organizat o serie de acțiuni numite „Poveste de iarnă”. A închiriat, prin încredințare directă, un patinoar cu nocturnă de la o firmă numită Star Pro Center Intl SRL, deținută de Elena Nicoleta Diaconescu (despre care presa a scris că era o apropiată a lui Marian Vanghelie).

ADVERTISING

Pentru următoarele acțiuni numite Festival Estival (august - septembrie 2018) și Fotbal în Parc (iunie - iulie 2018), compania municipală a contractat – tot prin încredințări directe – alte firme care să se ocupe de organizare de evenimente. Asta deși compania însăși fusese înființată ca să organizeze evenimentele.

Din 2018, CM Agrement SA a preluat – de la Compania Municipală Eco Igienizare SA – câteva zeci de angajați și sarcina de a mătura mai multe pasaje din Capitală.

Agrement SA a fost condusă de Diana Sorana Chifa. G4Media a relatat că aceasta era o persoană cu relații în Voluntari (oraș în care e primar Florin Pandele, soțul Gabrielei Firea) și că forma un cuplu cu Robert Frunză, președintele Consiliului de Administrație al FC Voluntari.

Semn că informațiile jurnaliștilor erau corecte, la aproape un an de la încheierea mandatului de primar, în august 2021, Firea i-a cununat pe Chifa și pe Frunză.

În 2020 - anul în care Gabriela Firea a pierdut primăria – această companie municipală avea aproape 100 de angajați. Între timp, lucrurile s-au schimbat radical.

Președintele Adunării Generale a Acționarilor (AGA), Ionuț Aruxandrei, a precizat pentru SpotMedia.ro că societatea mai are doar un angajat part-time.

ADVERTISING

„Mai avem doar un singur contabil cu normă de 2 ore pe săptămână. Compania nu mai desfășoară nicio activitate și nu mai avem nimic de recuperat de la Primăria Municipiului București. Suntem aproape de finalul valorificării activelor”, a precizat Ionuț Aruxandrei.

Procedural, valorificarea activelor este o parte a procesului de lichidare. Chiar dacă va mai dura ceva până la radierea și dispariția propriu-zisă a firmei, cale de întoarcere nu mai există. Iar compania municipală nu mai consumă bani publici pentru a intermedia cumpărarea unor servicii de care ar fi trebuit să se ocupe singură.

După 3 ani de pagubă, CM Turistică SA a luat calea desființării

Scopul acestei companii a fost să promoveze Bucureștiul ca destinație turistică. Salariații au participat la câteva expoziții din țară, dar și la Barcelona și Varșovia. În plus, au înființat un punct de informare turistic, închis odată cu izbucnirea pandemiei.

Dar puțina promovare pe care a făcut-o această companie n-a crescut vizibilitatea Capitalei, pentru turiști. Iar societatea a mers numai și numai pe pierdere, pe toată durata activității ei.

Cel mai rău an a fost 2019. CM Turistica SA avea atunci aproape 40 de angajați și a raportat la Finanțe o pierdere de 3.927.349 de lei.

În plus, parte dintre directorii companiei - care erau parteneri de afaceri în mediul privat - încredințau direct contracte către foști colaboratori.

Consilierul general Ștefania Petre (USR) - membru în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) la compania municipală - a explicat pentru SpotMedia.ro că activitatea societății s-a sistat definitiv.

„CM Turistică SA nu mai are angajați. E administrată de lichidator conform procedurilor legale.

Acum este în etapa în care s-a realizat de către evaluator evaluarea bunurilor pe care le avea societatea și se va trece la următoarea etapă, adică la valorificare pentru acoperirea datoriilor.

Societatea avea datorii de peste un milion de lei atunci cand ne-am început mandatul (în CGMB – n.red.) și implicit mandatul in AGA. De asemenea, avea zero lei in conturi.

Încă de pe 18 noiembrie, lichidatorul a informat AGA că a solicitat intrarea în insolvență, prin procedură simplificată.

Procedural, după valorificarea la licitație a puținelor active ale companiei, se vor utiliza banii pentru acoperirea unei părți cât mai mari posibil din debite”, a precizat Ștefania Șerban.

Odată intrată în insolvență - fără activitate și cu bunurile scoase la vânzare – compania se va îndrepta spre faliment.

Indiferent cât mai durează procedura, societatea nu mai toacă bani publici.

Dezvoltare Durabilă SA încă mai are de lucru. Urmează falimentul, dar nu peste noapte

CM Dezvoltare Durabilă SA a fost creată pentru a face proiectare și a asigura dirigenție de șantier pentru lucrările Primăriei Capitalei.

A lucrat pentru mai multe proiecte ale PMB. A ajuns în atenția presei în august 2019, când peisagistul Diana Culescu a semnalat faptul că, în baza unui proiect al acestei companiei municipale, administrația Firea voia să mutilzeze Grădina Cișmigiu, cel mai vechi parc din București, care este și monument istoric.

Încă din timpul adminstrației Firea, angajații societății – peste 100, în anul 2020 – au început să își încaseze salariile cu întârziere. Iar, după ce Nicușor Dan a preluat conducerea PMB cu conturile blocate, au trecut luni la rând în care angajații companiei municipale n-au primit niciun leu. Așa că mai mulți dintre ei au dat compania în judecată, ca să își recupereze salariile restante.

Parte dintre ei au semnalat, la începutul lui 2021, că deși veneau la serviciu, nu mai puteau lucra din cauză că firma nu mai avea bani ca să ceară avizele de care aveau nevoie pentru proiectarea lucrărilor din București.

Odată ce conturile PMB s-au deblocat, puținii angajați rămași au continuat lucrul la documentațiile pe care le începuseră.

La solicitarea SpotMedia.ro, consilierul general Dan Milea (USR) a precizat că, la acest moment, compania municipală mai are doar puțin peste 20 de salariați.

Mai exact, CM Dezvoltare Durabilă are 5 angajați cu normă de 8 ore, 6 cu normă de 4 ore și 6 cu normă de 2 ore. În plus, alți 5 angajați sunt în concediu de îngrijire a copilului.

Salariații care sunt în CIC primesc indemnizație de la stat, nu salariu de la companie. Pentru plata celorlalți 18 salariați încă activi, compania a cheltuit lunar 69.293 de lei până la finele anului trecut. Iar din ianuarie suma achitată a scăzut la circa 45.000 de lei, potrivit consilierului general USR Dan Milea.

„Compania are în derulare două contracte de consultanța pentru lucrările Iancului - Pantelimon și pentru cele de la Nodul Rutier Ciurel, care se află în etapa de finalizare și pentru care se întocmeste documentația de recepție (o întrerupere a unui astfel de contract întârzie finalizarea întregului proiect -n.red.).

Compania mai are de încasat peste 4 milioane de lei (facturi neîncasate – n.red.).

În momentul de față avem în cont suma de 1.452.000 de lei, ce vor fi utilizați pentru plata salariilor restante în momentul intrării în procedură de faliment.

Un grup de 11 angajați a depus contestație în vederea anulării procedurii de insolvență. Însă contestația a fost respinsă de instanță. Avem lichidatorul final numit de adunarea creditorilor și așteptăm, la finalul lunii martie, termenul de judecată când se va stabili data de intrare în faliment.

De la data intrarii în faliment, procedura de lichidare poate dura între 3 și 24 de luni, în funcție de procesele de recuperare a creanțelor și de stingerea creanțelor de la masa credală”, a precizat consilierul general Dan Milea.

În zilele următoare vă spunem cum unii dintre salariații companiilor municipale încearcă, la tribunal - cu mai mult succes decât cei de la Dezvoltare Durabilă SA - să impiedice dizolvarea societăților edilitare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇