Nicușor Dan apelează la DNA în scandalul PUZ-urilor: Îi avertizez pe primarii de sector că sunt pe cont propriu!

Nicușor Dan apelează la DNA în scandalul PUZ-urilor: Îi avertizez pe primarii de sector că sunt pe cont propriu!

Primarul general Nicușor Dan susține că prefectul Toni Greblă și Inspectoratul de Stat în Construcții îi îndeamnă pe primarii de sector să încalce legea, atunci când le transmit că au obligația să emită autorizații de construcţie în baza unor PUZ-uri coordonatoare suspendate de instanță.

„Din păcate, continuă seria de abuzuri în urbanismul din București. Și, din păcate, cei care săvârșesc abuzurile sunt două instituții ale statului: Prefectul Municipiului București și Inspectoratul de Stat în Construcții.

Adică exact acele instituții care ar trebui să se asigure că dezvoltarea urbană a Bucureștiului este coerentă și legală.

ADVERTISING

Aceste două instituții îndeamnă primăriile de sector din București, nici mai mult, nici mai puțin, decât să încalce o hotărâre judecătorească executorie.

Vreau să-i asigur pe bucureșteni că stoparea abuzurilor rămâne o prioritate pentru mine și că vom continua să facem acest lucru, chiar dacă acest lucru înseamă conflict cu cele două instituții.

Vorbim de PUZ-urile de sector. Știm cu toții ce a însemnat dezvoltarea urbanistică speculativă din ultimii ani. PUZ-urile de sector au fost doar apogeul. Ele prevedeau dispariția a sute de hectare de spațiu verde, în condițiile în care avem o incidență mare a bolilor respiratorii (...)

ADVERTISING

Au fost suspendate toate. Două au fost anulate definitiv (cele ale sectoarelor 3 și 6 - n.red.). Iar celelalte 3 PUZ-uri (adică cele pentru sectoarele 2,4 și 5 - n.red.) au fost suspendate de o hotărâre executorie pronunțată de Tribunalul București.

Și ce fac Inspectoratul de Stat în Construcții și Prefectul Municipiului București? Îndeamnă primarii din București să încalce hotărârea executorie.

(....) Spun că, dacă tu ai început procedurile pentru a primi o autorizație de construire, primarul de sector poate să își întemeieze autorizația pe un act care nu mai există juridic”, a declarat Nicușor Dan.

În direct de la Primăria Capitalei. Conferința de presă privind autorizațiile de construire emise după suspendarea PUZ-urilor de către instanța.

Publicată de Nicușor Dan pe Marţi, 7 iunie 2022

Primarul va solicita DNA să verifice modul în care au fost aplicate prevederile PUZ-urilor suspendate, în sectoare.

ADVERTISING

„Față de această situație, imediat după suspenderea PUZ-urilor sectoarelor 2,4 și 5, am scris oficial primarilor și le-am spus că există această hotărâre și că ei nu mai pot emite autorizație în baza PUZ-urilor de sector.

Când s-au formulat recursuri, le-am scris din nou și le-am spus că recursul nu suspendă executarea și în continuare nu trebuie să dea autorizații.

Și voi reveni azi: este ilegal să emiți autorizații în baza unor acte care nu există în momentul de față.

Mă voi adreasa oficial ministrului de Interne, șeful ierarhic al Prefectului București, și ministrului Lucrărilor Publice, șeful ierarhic al șefului ISC. Şi o să îi informez despre acest abuz și o să le solicit să corecteze în mod administrativ aceste indicații nelegale pe care subordonații lor le-au dat.

În ceea ce privește primarii de sector, îi avertizez că sunt pe cont propriu. Interpretarea legii este atributul fiecăruia dintre ei, indiferent de opiniile care le sunt formulate de alte instituții.

Și vreau să-i informez că există din anul 2019 un dosar la DNA care vizează modul în care a fost emis PUZ Sector 3. E o plângere pe care am formulat-o în 2019.

Vreau să-i informez că am completat plângerea – după analiza făcută asupra PUZ-urilor – și cu privire la modul în care au fost eliberate celelalte PUZ-uri, ale sectoarelor 2, 4, 5 și 6.

Și azi, în mod oficial, în cadrul aceluiași dosar penal deschis, o să solicit DNA să cerceteze și modul în care sunt aplicate de către primăriile de sector prevederile PUZ-urilor, în condițiile în care au fost suspendate mai întâi administrativ și apoi de către instanța de judecată”, a mai spus Nicușor Dan.

Reamintim că - după cum Spotmedia.ro a relatat deja pe larg - în cursul zilei de 6 iunie, prefectul Toni Greblă (PSD) a anunțat că i-a informat pe primarii sectoarelor 2,4 și 5 că sunt obligați să emită autorizații de construire, dacă ele au fost solicitate înainte de suspendarea PUZ-urilor, din februarie 2022, ca urmare a unei acțiuni a Asociației Ecopolis.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇