Ciucu impune şoferilor care parchează pe locurile de reședință să aibă cod QR pe parbriz: Ce păţeşti dacă nu faci asta şi cât au costat ecusoanele

Ciucu impune şoferilor care parchează pe locurile de reședință să aibă cod QR pe parbriz: Ce păţeşti dacă nu faci asta şi cât au costat ecusoanele

Astăzi este ultima zi lucrătoare în care bucureștenii din Sectorul 6 mai pot primi acasă, prin curier, taloanele cu coduri QR de afișat pe parbrizul mașinillor pe care le parchează pe locurile de reședință, închiriate de la primărie.

Cine n-a primit încă talonul cu cod va trebui să meargă, începând de marți, 16 august, să-l ridice de la Serviciul Parcări al Primăriei Sectorului 6, situat pe Șoseaua Virtuții nr. 148, la etaj 1 (în incinta complexului Comercial Grant).

De la 1 septembrie, încep controalele. Iar sancțiunile nu sunt deloc blânde.

Cine a venit cu ideea codurilor QR și cum va funcționa sistemul

Utilizarea codurilor QR pentru parcările de reședință n-a fost introdusă de administrația primarului liberal Ciprian Ciucu, se arată într-un răspuns formulat de Primăria Sectorului 6, la solicitarea spotmedia.ro.

„Sistemul cod QR a fost utilizat din anul 2019, odată cu implementarea platformei digitale de gestionare a locurilor de parcare, codul QR fiind tipărit încă de atunci pe fiecare contract (...)

ADVERTISING

Prin editarea ecusoanelor QR code (cele care se lipesc pe parbriz acum - n.red.) s-a trecut pe format fizic, ele fiind deja prevăzute pe contractele de închiriere a locurilor de parcare emise anterior aprobării și intrării în vigoare a HCL Sector 6 nr. 28/2022”, a transmis Primăria Sectorului 6.

Ecusoanele cu cod QR vor fi lipite pe parbriz pentru a le permite polițiștilor locali din Sectorul 6 să le scaneze și să stabilească dacă mașinile sunt parcate legal pe locurile de reședință închiriate de la Primăria Sectorul 6.

Regulile de parcare sunt cuprinse într-un regulament care a fost adoptat de Consiliul Local al Sectorului 6, prin intermediul hotărârii nr. 28/24 februarie 2022.

Printre altele, regulamentul prevede că mașina care poate fi parcată pe un loc de parcare de reședință trebuie să fie înmatriculată în București (reglementare care nu se aplică în toate sectoarele - n.red.).

ADVERTISING

De asemenea, se prevede că doar titularul locului de parcare are dreptul să parcheze pe acel loc.

„ (...) se oferă un singur QR cod pentru o singură mașină. În situația în care familia deține două sau mai multe autoturisme, beneficiarul le poate înscrie în aplicația «eSector6» ca autoturisme secundare.

Apoi, va putea folosi locul de parcare alternativ pentru oricare dintre mașini, chiar dacă numai una dintre ele deține QR cod în parbriz. Poliția locală are posibilitatea să verifice, pe baza numerelor de înmatriculare, dacă autoturismele sunt sau nu declarate în aplicație”, potrivit Primăriei Sectorului 6.

Am întrebat la primăria de sector ce se întâmplă dacă avem, în vizită, prieteni din țară. Dacă noi ne lăsăm mașina la serviciu, ei ar putea parca pe locul nostru de reședință?

Răspunsul este că respectivii nu pot parca pe locul nostru de reședință, întrucât în contract e menționat că doar titularul îl poate folosi, cu mașinile sale.

ADVERTISING

Sancțiuni dure pentru cine nu respectă regulamentul

Cine nu afișează ecusonul cu cod QR pe parbriz riscă, de la 1 septembrie încolo, amendă cuprinsă între 100 și 200 lei.

În cazul în care un proprietar lipește talonul cu cod QR pe parbrizul unei alte mașini - care îi aparține sau care e a altcuiva - i se reziliază contractul pentru locul de parcare.

Celor care încearcă să își cedeze sau să își subînchirieze locul de parcare, Primăria Sectorului 6 le va rezilia, de asemenea, contractele.

Șoferii surprinși că au ocupat fără drept un loc de parcare de reședință riscă amendă cuprinsă între 500 - 1000 de lei. Iar cei care blochează accesul titularului spre locul de parcare ar putea fi amendați cu sume între 1.500 și 2.000 de lei. În plus, în ambele cazuri, primăria de sector le va ridica autoturismele. Iar recuperarea unei mașini ridicate costă, de asemenea, destul de mult.

O listă completă a sacțiunilor pentru cei care nu respectă regulamentul de parcare din Sectorul 6 puteți găsi în tabelul de mai jos (parte din HCL 28/24 februarie 2022).

tabel-final-1

Cât au costat ecusoanele, cine le-a tipărit și cine le-a distribuit

Valoarea întregului proiect de tipărire a 43.000 de ecusoane și de distribuire a lor este de 197.400 de lei.

De tipărirea ecusoanelor s-a ocupat o firmă numită Drummers Concept SRL din Sectorul 6, fondată și administrată de Ioan Ovidiu Muntean, în baza unui contract de 92.400 de lei fără TVA. Cu alte cuvinte, tipărirea unui ecuson a costat 2,1 lei.

De distribuția ecusoanelor s-a ocupat o altă firmă, numită Stack Marketing SRL, deținută de Mihai Roland și Daniela Ceos. Pentru distribuția ecusoanelor, firma primește 105.000 de lei fără TVA.

Primăria Sectorului 6 a transmis că a selectat firmele care au oferit cel mai mic preț, astfel încât tipărirea și distribuția fiecărui ecuson a costat câte 4,59 lei. Comparativ, Poșta Română solicita doar pentru distribuirea unui ecuson 6,5 lei.

Anterior, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a explicat pentru spotmedia.ro că își dorește o cât mai bună administrare a parcărilor, întrucât administrarea lor este scumpă. Mai exact, deși în acest an - după majorarea considerabilă a taxelor pentru parcările de reședință - primăria de sector ar urma să încaseze puțin peste 20.000.000 de lei.

„Sumele pe care le încasăm din taxa de parcare de reședință – adică cei circa 20 de milioane de lei, să spunem – acoperă cel mult un sfert din cât investim. Sunt bani cu care mai acoperim niște găuri, dar nu mai mult”, a declarat anterior primarul Ciprian Ciucu, pentru spotmedia.ro.

În context, Ciucu e de părere că, pe termen mediu și lung, soluția nu e doar amenajarea de parcări, ci și un cadru legal care să limiteze posibilitatea românilor de a-și cumpăra multe mașini vechi și ieftine, pe care apoi să nu aibă unde să le parcheze.

....

Reamintim că Bucureștiul are o mare problemă cu locuri de parcare de reședință. Potrivit datelor Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), la începutul acestui an, erau înmatriculate, în oraș, 1.227.038 de autoturisme. Acestora li se adaugă mii de alte mașini înmatriculate în alte orașe, dar care circulă prin București.

Pentru cele mai multe dintre aceste mașini, cele 6 primării de sector au puțin peste 230.000 de locuri de parcare de reședință, potrivit datelor transmise de instituții, la solicitarea spotmedia.ro. Cele mai multe sunt în Sectorul 3 (peste 80.000), iar cele mai puține, adică 9.947, sunt în Sectorul 1.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇