Primarul general Nicușor Dan și viceprimarul Stelian Bujduveanu au făcut declarații contradictorii cu privire la modul în care vor putea parca bucureștenii care locuiesc în centrul orașului, după data de 15 august.
Bujduveanu a fost cel care a anunțat, încă din iulie, că vrea să aplice, în sfârșit, cu strictețe, prevederile regulamentului de parcare, în zona de centru a Capitalei.
Mai exact – spunea Bujduveanu – cine va veni cu mașina în inelul central, după 15 august, va mai putea parca, în siguranță, doar pe locurile marcate cu albastru, pentru un tarif de 5 lei pe oră.
Cine își lasă mașina la bordură sau o urcă pe trotuar va fi inițial amendat cu 200 de lei. Iar la următoarele abateri, i se vor bloca roțile și parbrizul.
Întrebarea era: unde să își lase mașinile bucureștenii care locuiesc în inelul central și care n-au prins loc de parcare de reședință?
Pe de o parte, prețul de 5 lei pe oră e uriaș, pentru parcare de lungă durată. Pe de altă parte, dacă își lasă mașina în loc nemarcat, oamenii riscă să plătească amendă sau să afle că primăria le-a ridicat vehiculul.
Soluția pe care o propunea Stelian Bujduveanu era un sistem de rezervare a locurilor de parcare pentru riverani.
„Ce aducem noi nou în această politică de parcare sunt noi beneficii pentru riveranii care nu au putut să preia un loc de parcare, pentru că s-au epuizat în proximitatea casei și venim cu un preț preferențial de 1,6 lei pe zi pentru orele 19.00-07.00, loc de parcare cu rezervare, în zona casei.
Cele mai multe solicitări pe care le-am avut în București și în zona centrală sunt din partea riveranilor care nu mai au unde parca seara”, a spus Bujduveanu.
Acesta a mai susținut că locurile rezervate vor fi marcate, astfel încât – când altcineva parchează pe locul său - riveranul titular să poată suna la poliție.
Primarul general Nicușor Dan susține, însă, că lucrurile nu vor sta așa cum spune Bujduveanu.
Riveranii nu vor avea locuri rezervate, ci vor putea folosi unele dintre ele, în baza unui abonament valabil doar pe durata zilei.
„Avem un regulament din 2019 cu privire la parcări pe care îl aplicăm din 15 august (…) Cine nu plătește și parchează pe zona albastră va fi sancționat. Vorbim, din nou, doar de aceste locuri albastre. Politica pe care noi încercăm s-o aliniem la politica orașelor europene este că în zona centrală nu există loc rezervat, există un abonament pentru rezidenții de acolo, dar care nu au loc rezervat.
Cei care parchează acolo fără abonament sunt amendați cu 200 de lei, iar dacă persistă, atunci se blochează roțile sau chiar se ridică mașina. Rezidenții au posibilitatea unui abonament foarte ieftin, dar care nu le garantează locul.
Plătiți numai pentru a folosi acel loc ziua, nimeni nu plătește pentru noapte. Cu abonamentul aveți voie să vă lăsați mașina în proximitatea locuinței, fără să plătiți 5 lei pe oră”, a declarat Nicușor Dan, pentru Digi 24.