Prima stație de metrou construită de o primărie de sector e gata. Cum arată și când se deschide stația Tudor Arghezi (Foto&Video)

Prima stație de metrou construită de o primărie de sector e gata. Cum arată și când se deschide stația Tudor Arghezi (Foto&Video)

Primăria Sectorului 4 a finalizat lucrările la stația supraterană de metrou Tudor Arghezi și a început procedura prin care o predă către Metrorex SA. Este a 15-a și – momentan – ultima stație din capătul sudic al Magistralei M2. Și se va inaugura pentru călători, cel mai probabil, la primăvară.

Încă din anul 2020 Primăria Sectorului 4 anunța că a reușit să acceseze fonduri europene pentru a construi o stație de metrou care să continue spre sud Magistrala M2.

Ulterior, pentru construcția stației, a atribuit un contract în valoare de 15.7643.983 de lei unei asocieri de firme codusă de Somet și din care mai fac parte Uti Grup, Tiab (care a construit și parcarea multimodală de la Cora Pantelimon - n.red) și Construcții Erbașu S.A.

ADVERTISING

Ulterior, pe 4 mai 2020, primăria condusă de Daniel Băluță a mai atribuit un contract pentru supervizarea lucrărilor de construcție a stației de metrou de 2.164.910 lei către societatea Metroul SA.

Lucrările prevădeau, pe lângă construcția stației, și extinderea căii de rulare a metroului cu 1,6 km, până la stația precedentă, Berceni.

Prezentare statia de metrou Berceni Centura

După mai bine de 2 ani - marți, pe 13 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă la care au participat și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu (PSD), dar și președintele social-democraților, Marcel Ciolacu - Danile Băluță a anunțat că lucrările s-au finalizat.

Tudor-Arghezi statie metrou
Sursă foto: Facebook/Metrorex

„Este o zi absolut specială pentru comunitatea noastră. E o promisiune pe care am făcut-o în urmă cu mai mulți ani: aceea de a valoriza această zonă a Bucureștiului. Aceea de a genera un real hub de business, care să creeze locuri de muncă bine plătite în zona noastră.

Tudor-Arghezi-1
Stația de metrou Tudor Arghezi. Sursă foto: Captură video Primăria Sectorului 4

Toate astea n-ar fi avut cum să se întâmple fără câțiva factori. Banii europeni obținuți prin POIM sunt importanți (...)

ADVERTISING

Am realizat o premieră în administrație: o unitate-administrativ teritorială (adică Sectorul 4 – n.red.) s-a asociat cu Metrorex, cu Ministerul Transporturilor și împreună, după cum vedeți, am reușit să finalizăm acest obiectiv de investiții.

Astăzi predăm această investiție celor de la Metrorex. Astăzi încep procedurile de recepție. Și în cel mai scurt timp, oamenii o vor folosi”, a declarat Daniel Băluță, în cadrul conferinței de presă.

Am finalizat statia de metrou Tudor Arghezi

Am finalizat statia de metrou Tudor Arghezi

Publicată de Daniel Băluță pe Luni, 12 decembrie 2022

Deja Metrorex face probe pe acestă extindere a liniei de metrou de mai multă vreme. Dispecerii societății au explicat pentru Spotmedia.ro, pe 18 noiembrie, că partea cea mai grea atunci când se deschide o magistrală sau o nouă stație de metrou nu este operarea, ci pregătirea și testele.

Tudor-Arghezi-2-afara
Stația de metrou Tudor Arghezi, din exterior. Sursă foto: Captură video Primăria Sectorului 4

La solicitarea presei, directoarea generală a Metrorex SA, Mariana Miclăuș, a declarat că testele mai durează aproximativ o lună sau două. Și că, prin martie-aprilie, călătorii vor începe să folosească stația.

ADVERTISING

Primarul Sectorului 4 susține că, într-o primă etapă, din documentația realizată reiese că stația va fi utilizată de până la 20.000 de oameni.

„Dar miza este să avem mai multe zeci de mii de oameni. De ce spun asta? Pentru că, din păcate astăzi, acest oraș este polarizat. Într-un fel s-au dezvoltat sectoarele 1,2 și 3. Iar sectoarele 4, 5 și 6 s-au situat în cu totul altă arie de dezvoltare (au rămas în urmă - n.red.).

De aceea, am folosit la maxim fondurile europene. De aceea, în cartierul Berceni - care a căpătat profil de cartier dormitor după ce s-au închis IMGB/Vulcan - astăzi vorbim de investiții. Compania care activează vizavi de stația de metrou este al doilea producător mondial de doze de aluminiu și a investit încă 100 de milioane de euro în zonă, după ce noi am demarat lucrările la stația de metrou”, a declarat Daniel Băluță.

Primarul Sectorului 4 susține că vizavi de stația de metrou se lucrează la o parcare de tip park&ride, unde bucureștenii care vin din afara Capitalei își vor putea lăsa mașinile, pentru a lua metroul. Această parcare - susține Daniel Băluță - va fi gata în anul 2023.

Primăria dorește, în continuare, să extindă magistrala M2 până în comuna Berceni, în parteneriat cu Consiliul Județean Ilfov și Ministerul Transporturilor. Potrivit lui Băluță, în acest moment, primăria are un studiu de prefezabilitate pentru acest proiect. Și se lucrează la un studiu de fezabilitate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇