Pieţele trebuie redeschise. Parlamentul a votat amendamentul lui Ciolacu şi legea merge la Iohannis

Pieţele trebuie redeschise. Parlamentul a votat amendamentul lui Ciolacu şi legea merge la Iohannis

Parlamentul a decis, marți, că, pe durata stării de alertă, piețele agroalimentare în spații închise, târgurile, bâlciurile, piețele mixte și volante, dar şi talciocurile își vor putea continua activitatea, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.

Legea a fost votată cu 173 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” și 93 de abțineri.

Social-democrații susțin că închiderea piețelor a fost o măsură „aberantă”

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea unor acte normative din domeniul agriculturii, precum şi din domeniul fiscal-bugetar.

Comisia pentru Buget a Camerei Deputaţilor a adoptat, mai devreme marţi, un raport de admitere la proiectul de lege care aprobă OUG 78/2019 privind modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri în domeniul agriculturii, precum şi pentru aprobarea unor măsuri fiscal - bugetare.

ADVERTISING

Un amendament introdus de şeful PSD, Marcel Ciolacu, şi senatorul Daniel Zamfir (tot PSD) admis prevede ca pieţele în spaţii închise, târgurile, bâlciurile, pieţele mixte şi volante şi talciocurile să rămână deschise în perioada stării de alertă, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară.

„Pe durata stării de alertă, pieţele agroalimentare în spaţii închise, târgurile, bâlciurile, pieţele mixte şi volante, talciocurile, aşa cum sunt definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerţului cu produse şi servicii de piaţă în unele zone publice, cu modificările şi completările ulterioare, îşi vor putea continua activitatea, cu respectarea restricţiilor referitoare la distanţarea socială şi a măsurilor de protecţie sanitară”, arată amendamentul admis formulat de Marcel Ciolacu şi Daniel Zamfir la proiectul de lege. 

ADVERTISING

Camera Deputaţilor este for decizional pe această iniţiativă legislativă. Prin urmare, proiectul de lege merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

Autoritățile au închis piețele, comercianții sunt disperați. Protest la Crângași: O să murim de foame! (Foto)

Şi liberalii au votat pentru deschiderea pieţelor

Deputatul PSD Daniel Suciu a anunţat în plenul de marţi al Camerei că liberalii au votat în Comisia pentru Buget pentru amendamentul social-democraţilor prin care pieţele în spaţii închise rămân deschise, cu respectarea normelor de protecţie sanitară, chiar dacă Guvernul a decis închiderea acestora, în măsurile de restricţie intrate luni în vigoare.

ADVERTISING

„Guvernul PNL vine şi ne spune că închide pieţele, iar parlamentarii PNL astăzi în Comisie au votat împotriva acestei decizii. Cred că este cel mai bun lucru pe care îl puteaţi face, dragi colegi, pentru că asemenea măsură este aberantă, este o prostie şi pieţele pentru producătorii români trebuie să fie deschise,cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă şi de prevenţie.

Pentru că ieri până şi cea mai inocentă rugăciune a fost transformată în ceva de bătălie politică, chiar şi înger îngeraşul meu, o să îi rog pe colegii noştri, dacă tot au această apropriere faţă de biserică, să încerce alt verset din Biblie care ne spune «ne lepădăm de Satana»”, a declarat Daniel Suciu de la tribuna plenului Camerei Deputaţilor. 

Liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, a vorbit, luni, la Ora premierului, imediat după preşedintele PSD Marcel Ciolacu şi a început discursul cu „o rugăciune actualizată”:

„Înger, îngeraşul meu scapă-ne de pesedeu. Eu cred că după 6 decembrie vom avea în sfârşit un Guvern legitim”.

Azi, şi deputatul USR Cătălin Drulă a susținut că închiderea piețelor a fost „pripită și nejustificată”, dar nu e de acord nici cu legea PSD.

„USR PLUS nu e de acord cu închiderea piețelor agroalimentare. Dincolo de asta, rămâne acest proiect care e aberant. În primul rând, este neconstituțional, iar tehnic și juridic este un dezastru. Acest amendament zice că târgurile și bâlciurile nu vor fi închise niciodată în stare de urgență”, adaugă Drulă.

Citește mai multe despre acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇