Cioloș critică decizia de închidere a piețelor și vine cu propuneri. Ce soluții a găsit Radu Mihaiu pentru Piața Obor și ce promite Ciprian Ciucu pentru cele din Sectorul 6

Cioloș critică decizia de închidere a piețelor și vine cu propuneri. Ce soluții a găsit Radu Mihaiu pentru Piața Obor și ce promite Ciprian Ciucu pentru cele din Sectorul 6

Liderul USR-PLUS, Dacian Cioloș, fost comisar european pe domeniul Agriculturii – susține că decizia luată de guvernul Orban de a închide piețele este greșită și va avea efecte negative costisitoare, atât pentru producătorii români, cât și pentru românii care își făceau cumpărăturile din piață.

”Închiderea completă a piețelor o consider o greșeală care va avea efecte negative destul de costisitoare. Sigur că cel mai simplu ar fi să ne izolăm complet, dar este utopic să promovăm soluții extreme.

Producătorii autohtoni sunt oameni care au muncit un an întreg ca să își poată comercializa la recoltare ceea ce au produs. Dacă li se interzice acest lucru, riscăm să afectăm o categorie relativ fragilă de producători agricoli, după ce aceștia oricum fac față cu dificultate chiar și în vremurile normale.

La fel de problematic este să privăm cetățenii de produse locale, autohtone, de calitate și să îi îndreptăm doar către o anumită categorie comercială. Atât timp cât putem aplica măsuri funcționale, chiar și complicate sau dificile în unele cazuri, ele sunt de preferat închiderii totale a unor activități de care depind familii întregi”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

ADVERTISING

Cioloș susține, însă, că a vorbit cu Ludovic Orban - care a susținut închiderea piețelor - și că i-a propus o serie de soluții de compromis.

”Am avut o discuție cu premierul Orban despre închiderea piețelor și efectele pe care o astfel de măsură le poate avea pentru cetățeni, pentru producătorii autohtoni și pentru aplicarea măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus. Sper ca ideile pe care i le-am împărtășit să devină realitate în scurt timp, pentru că deja observ tot felul de speculații absurde cum că ar fi o măsură de a pedepsi producătorii români și de a promova importurile.

Cred că pandemia se tratează atât sanitar și social, cât și comunicațional, astfel încât să nu ne trezim că la finalul ei permitem unor scenarii conspiraționiste să înflorească din cauza unor decizii deficitare sau explicate doar parțial.

Am avut o discuție cu premierul Orban despre închiderea piețelor și efectele pe care o astfel de măsură le poate avea...

Posted by Dacian Cioloş on Friday, November 6, 2020
ADVERTISING

Cea mai importantă soluție necesară ar fi amenajarea unor piețe volante de weekend (vineri, sâmbătă și duminică) în număr mult mai mare decât de obicei. Piețe volante organizate de primărie și accesibile doar pentru producători sau intermediari la prima mână, care vând produse de sezon. Fructele exotice și de import, cum sunt bananele sau portocalele, pot fi vândute în continuare în supermarketuri. Dar produsele autohtone au nevoie de puncte de vânzare sigure și imediate. Beneficiul acestei soluții este că poate crea și un comportament de cumpărare a produselor locale, autohtone, pe termen lung.

O soluție complementară ar fi redeschiderea piețelor acoperite, dar acestea să fie accesibile doar producatărilor care își vând producția proprie, deseori din firme familiale. Pentru a evita aglomerarea în piețe, numărul meselor disponibile ar putea fi înjumătățit, iar numărul persoanelor cărora să le fie permis accesul în piață să fie strict controlat. Fluxul intrărilor și ieșirilor din piață să fie supravegheat, chiar dacă este o chestiune dificilă, pentru a fi asigurată prezența unui număr de persoane pe suprafața respectivă care să reducă riscurile de contact fizic. Trebuie să acceptăm că traversăm o perioadă dificilă, iar autoritățile au datoria de a gestiona astfel de situații”, a mai transmis Dacian Cioloș.

ADVERTISING

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu: Piața Obor și Cremenița vor putea fi mutate în aer liber. Voi cere Comitetului pentru Situații de Urgență să facă o excepție

Cea mai mare și mai cunoscută piață din București este cea de la Obor, din Sectorul 2. Aceasta are și o secțiune descoperită, dar și una mare care funcționează într-un spațiu privat, acoperit.

Premierul Orban a apreciat că Obor-ul e ”un fel de zona Zoster” și trebuie închisă.

Noul primar al Sectorului 2, Radu Mihaiu (USR-PLUS) susține, însă, că lucrurile n-ar sta chiar așa.

Mihaiu a mers vineri la Obor, a discutat cu oamenii, a făcut ședință cu responsabilii din primărie și a găsit o serie de soluții.

”Am analizat împreună cu ei (oamenii din piață - n.red.) ce variante avem. (...)

Am băgat azi în ședință toate direcțiile din Primărie care pot ajuta în acest sens. Am cerut Poliției Locale să asigure suficiente echipe încât să ne asigurăm că se respectă măsurile de distanțare socială în Piața Obor. Am stabilit cu cei care administrează piețele să pregătească montarea corturilor și reorganizarea tarabelor. Am convins comercianții de la tarabe să suporte chiar și frigul pentru a putea continua.

Trecem prin clipe grele. Avem nevoie să depunem toți un efort. Iar piața, într-un fel sau altul, trebuie să își continue activitate - să furnizeze oamenilor hrana fără de care nu se poate trăi.

Piața Obor și Cremenița își vor putea muta imediat activitatea în aer liber. Mai căutăm variante și pentru Gemeni, Delfinului, dar spațiul din jur nu e foarte ofertant. Vă țin la curent”, a scris Radu Mihaiu pe Facebook.

Azi Oborul a zumzăit mocnit. După declarația de aseară a premierului, oamenii nu înțeleg ce se va întâmpla cu această...

Posted by Radu Mihaiu on Friday, November 6, 2020

În cursul zilei de sâmbătă, 7 noiembrie, Radu Mihaiu a declarat pentru Antena 3 că luni dimineață a cere Comitetului pentru Situații de Urgență să nu închidă piața Obor, având în vedere că geamurile laterale ale acesteia se pot ridica. Iar asta înseamnă că aerul poate circula.

Ciprian Ciucu: Avem soluții pentru piețele din Sectorul 6!

În cursul după-amiezii de sâmbătă, 7 noiembrie, primarul Ciprian Ciucu a anuțat că instituția pe care o conduce are soluții pentru a menține deschise piețe în Sectorul 6.

”Locuitorii Sectorului 6 și producătorii români nu au motive să își facă griji pentru închiderea piețelor amenajate în spații închise.

Am găsit deja soluții pentru a amenaja piețe deschise / piețe volante la care vor avea acces producătorii români în imediată vecinătate a piețelor (parcările adiacente etc.).

Locuitorii Sectorului 6 și producătorii români nu au motive să își facă griji pentru închiderea piețelor amenajate în...

Posted by Ciprian Ciucu on Saturday, November 7, 2020

Mâine vom comunica soluțiile găsite pentru fiecare dintre piețele Sectorului nostru. Am avut o discuție pe această temă și cu premierul Ludovic Orban și l-am asigurat de faptul că nici producătorii români, nici locuitorii sectorului nu vor avea probleme după încheierea piețelor din spațiile închise.

În acest moment evaluăm situația de la fiecare piață în parte, mânie, în jurul prânzului, vom comunica soluțiile găsite!”, a transmis Cipria Ciucu pe Facebook.

Citește și:

E oficial! De luni intră în vigoare noi restricții dure: Se închid toate școlile și grădinițele, e interzis fără mască pe stradă, nu avem voie să ieșim din casă noaptea şi telemunca devine obligatorie unde e posibilă

Rata de infectare a ajuns la 7,32 la mia de locuitori în Timișoara. În județ trece și de 11


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇