De astăzi intră în vigoare noi reguli pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2.
Începând de azi, 9 noiembrie, se închid școlile și grădinițele în toată țara, dar creșele și after school-urile rămân deschise. Masca devine obligatorie în aer liber în toate localitățile, indiferent de rata de infectare, iar magazinele se închid la ora 21:00.
Totodată, nu vom mai avea voie să ieșim din casă, între orele 23:00-05:00, cu câteva excepții.
Amintim că Executivul Orban a adoptat joi noapte, printr-o hotărâre de guvern, deciziile Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, pentru limitarea răspândirii pandemiei de COVID-19.
Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat vineri că toate măsurile intră în vigoare luni, pentru 30 de zile, și le-a detaliat. Potrivit acestuia, cea mai importantă și eficientă măsură este purtarea măștii de protecție în spații deschise, peste tot în țară.
”Ne aflăm într-o situație dificilă, deznodământul va depinde de implicarea fiecăruia dintre noi. Fiecare, numai prin gesturi simple, poate să ajute pentru a limita impactul virusului. Prima măsură, una dintre cele mai eficiente, este portul măștilor în spațiile deschise, indiferent de incidență. Oriunde suntem în spațiu deschis trebuie să purtăm mască. Dacă e respectată, această măsură va fi cea mai eficientă”, a declarat joi Raed Arafat.
De asemenea, se suspendă activitatea în unitățile școlare și grădinițe, dar creșele si after school-urile rămân deschise.
Magazinele se închid la 21:00, pe timp de noapte stăm în casă
O altă măsură ce intră în vigoare luni este închiderea magazinelor la ora 21:00, excepție făcând însă cele care livrează la domiciliu, farmaciile și benzinăriile.
”A doua măsură e închiderea magazinelor la ora 21:00. Menirea acestei măsuri e limitarea contactului între oameni. Sunt excepții: magazinele care efectuează livrarea la domiciliu, farmaciile și benzinăriile”, a spus Arafat.
Se închid și piețele și târgurile din spații închise. Pieţele agro-alimentare în spaţii deschise rămân funcţionale cu respectarea regulilor de distanţare.
Totodată, nu vom mai avea voie să ieșim din casă între orele 23:00-05:00, decât dacă ne deplasăm în interes de serviciu sau medical. Sunt exceptați de la această măsură și cei care se întorc din țări străine și avionul aterizează în acest interval, fiind nevoie de biletul de avion.
”O altă măsură e limitarea deplasărilor între orele 23:00-05:00. Sunt exceptați cei care merg la serviciu și prezintă legitimații de serviciu, cei care se deplasează în interes medical, însoțesc persoane bolnave sau cu dizabilități, sau în caz de deces. Se va completa o declarație pe proprie răspundere”, a spus Arafat.
Pentru că măsura a fost deja criticată în spațiul public de unele persoane, secretarul de stat a explicat și de ce s-a decis implementarea ei: ”Pentru că acesta este intervalul în care tinerii se deplasează să se viziteze, merg la petreceri, sunt studii făcute și în alte state și multe au luat această măsură”.
De asemenea, de luni sunt interzise toate petrecerile: aniversări, onomastice etc. Arafat spune însă că, acasă, membrii aceleiași familii pot petrece.
Terasele rămân deschise. Clarificări privind termenul ”terasă”
Secretarul de stat Raed Arafat a precizat că terasele rămân în continuare deschise, dar a subliniat că multe dintre ele, de când au scăzut temperaturile, au găsit tot felul de metode pentru a reduce această neplăcere și, practic, s-au închis.
Astfel, el a explicat ce înseamnă noțiunea de terasă, afirmând că definiția este cea din legea privind interzicerea fumatului în spații publice.
”A mai fost introdusă o clarificare - ce înţelegem prin terasă. Unele au devenit închise de când s-a făcut frig, au pus sticlă, tot felul de tipuri de pereți, dar devin închise. Definiția terasei este clară, este din Legea anti fumatului.
Un spaţiu închis este cel care are un acoperiş şi două laturi, indiferent dacă sunt permanente sau temporare. Orice spaţiu care are astfel de descriere se tratează ca spaţiu închis şi atunci se aplică regula privind restaurantele. Aceste spaţii nu pot fi tratate ca terase în spaţii deschise”, a spus Arafat.
Programul de lucru, obligatoriu decalat
O altă măsură valabilă de luni luni este obligativitatea angajatorilor de a decala programul angajaților. Regula se va aplica doar acolo unde sunt mai mult de 50 de angajați.
”Decalarea obligatorie a programului de lucru este o altă măsură și se vor face verificări. Această măsură e obligatorie acolo unde sunt peste 50 de angajați. Astfel se va reduce numărul persoanelor în mijloacele de transport”, a declarat Arafat.
Totodată, a spus secretarul de stat, este obligatorie telemunca și munca de la domiciliu pentru firmele unde acest lucru este posibil. Arafat a precizat că vor exista verificări, iar în cazul în care se va constata că o companie poate funcționa dacă angajații lucrează de acasă și nu a aplicat măsura va fi sancționată.
”Organizarea obligatorie a telemuncii sau munca domiciliu, acolo unde este posibil. Dacă până acum era recomandare, acum e obligatoriu să se desfășoare în acest mod”, a precizat Arafat.