Am câștigat ceva după liberalizarea pieței gazelor? Instituțiile care nu și-au făcut la timp treaba încă mai caută răspuns. Ce estimează experții

Am câștigat ceva după liberalizarea pieței gazelor? Instituțiile care nu și-au făcut la timp treaba încă mai caută răspuns. Ce estimează experții

Chiar dacă au trecut deja mai bine de 3 luni de la momentul în care s-a liberalizat piața gazelor naturale pentru consumatorii casnici din România, autoritățile statului nu știu dacă românii au avut sau nu de câștigat de pe urma acestui proces.

Ca să evite sancțiuni împovărătoare din partea Uniunii Europene, Guvernul a decis ca de la 1 iulie 2020 piața de gaze pentru consumatorii casnici să fie liberalizată.

Iată ce înseamnă acest lucru.

Ca să ajungă la gospodăriile noastre, gazul parcurge un drum destul de lung. Anume, de la producător, trece printr-o rețea de transport (administrată de Transgaz) apoi – după un proces de condiționare – ajunge la distribuitori. Aceștia, prin conducte, aduc gazul la locuințele oamenilor.

drumul-gazului
Grafic realizat de Alexandru Nistor

Dar consumatorii casnici nu plătesc gazul producătorului, transportatorului sau distribuitorului, ci unui furnizor.

ADVERTISING

Acesta este, de fapt, o societate care cumpără gazul de la producător și face toate demersurile necesare – împreună cu transportatorul și distribuitorii – ca el să ne fie livrat acasă.

Până acum 3 luni, consumatorul casnic putea primi gaz în regim reglementat. Asta însemna ca furnizorul nu-i putea mări omului factura cu oricât dorea, ci doar cu cât îi permitea Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

După 1 iulie, ANRE nu mai intervine în acest fel în relația dintre consumatorul casnic și furnizorul de gaze.

Anumite componente ale facturii de gaze – cum ar fi tarifele de transport și distribuție – rămân stabilite de ANRE. În rest, consumatorul și furnizorul ar trebui să se înțeleagă asupra prețului gazului-marfă.

Întrebarea este: cum ne dăm seama dacă procesul de liberalizare al pieței de gaze pentru consumatorii casnici a fost un succes?

ADVERTISING

Un indicator al succesului e efectul pe care l-a avut liberalizarea asupra oamenilor. Cu alte cuvinte, dacă mulți consumatori casnici ar fi negociat cu furnizorii și ar fi obținut un preț mai bun, atunci ar fi fost clar că liberalizarea a fost de folos pentru români.

Problema este că puțin oameni au înțeles rostul negocierii. Iar parte dintre ei au vrut, dar nu au știut cum să negocieze cu șanse reale de a obține o reducere consistentă a prețului la gaze.

Și nu e vina oamenilor că n-au știut cum să negocieze. Statul - prin instituțiile sale - ar fi trebuit să-i învețe.

Guvernul nu le-a explicat românilor cum să procedeze. Iar ANRE - la solicitarea SpotMedia.ro - a transmis că i-a informat pe români.

Dar a refuzat să dea detalii cu privire la acest proces (unde anume și când s-au desfășurat campaniile de informare/educare, cât au costat, cine și cum le-a evaluat impactul și eficienta etc.).

ADVERTISING

Și atunci, nu ne rămâne decât să ne întrebăm: le-a folosit sau nu la ceva românilor liberalizarea pieței de gaze pentru clienții casnici? Au economisit oamenii vreun ban?

Ei bine, adevărul este că nu știm. Și nici statul român nu știe.

În cadrul unei conferințe online organizate de publicația Financial Intelligence în parteneriat cu Asociația Energia Inteligentă, SpotMedia.ro a întrebat dacă există date cu privire la efectele procesului de liberalizare a pieței gazelor.

A făcut oare Ministerul Economiei și Energiei un raport de proces al liberalizării pieței gazelor, din care să reiasă câți români și-au schimbat furnizorul după liberalizare și câți plătesc acum facturi mai mici?

Iată ce ne-a răspuns Lucian Rusu, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului:

”La o astfel de situație lucrăm. E un grup de lucru pe care îl gestionăm, dar fiecare în pătrățica lui, cum s-ar spune.

Și în acest grup parteneri sunt, în principal, ANRE. Pentru că ei au și acel consumator de ultimă instanță. Avem și partea de energie electrică. Să vedem și partea de gaze naturale.

Și cred că acest grup de lucru va genera o situație clară și vom vedea câți consumatori au preferat să își schimbe furnizorul sau au beneficiat de această liberalizare a pieței.

Eu militez pentru ca aceste campanii de informare să circule cât mai cu spor pentru ca consumatorul să aibă informația”.

FORUMUL GAZELOR NATURALE: Evoluția prețului gazelor naturale în pandemia Covid19

#ForumulGazelorNaturaleVă invităm să urmăriți a doua ediție a evenimentului Forumul Gazelor Naturale cu tema ”Evoluția prețului gazelor naturale în perioada Covid19”, organizat de Financial Intelligence, în parteneriat cu Asociatia Energia Inteligenta.Live Streaming Production : Boof Media

Posted by Financial Intelligence on Wednesday, November 4, 2020

Rusu susține că până la finele anului ar urma să aflăm câți români și-au schimbat furnizorul de gaze și câți au avut de câștigat din asta.

Într-o analiză recentă, președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisaliță, apreciază că procesul de liberalizare a fost un eșec și numai circa 10% dintre consumatorii casnici și-au schimbat furnizorul de gaze.

Din păcate, nici acum autoritățile nu finanțează și nici nu organizează campanii prin care să-i informeze pe români cu privire la modul în care pot negocia prețul gazelor cu furnizorii.

Pentru detalii privind modul în care puteți negocia prețul gazelor cu furnizorii, vă recomandăm să citiți campania desfăşurată de SpotMedia.ro în parteneriat cu Asociația Energia Inteligentă:

Citește și:

În loc să dispară, o taxă s-a majorat cu peste 40%. Pe ce se duc banii și cu ce se aleg românii care o plătesc


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇