Preț corect la gaze (IV). Vă răspundem la întrebări. Mai are rost să cautăm furnizor pe ultima sută de metri? Ce facem dacă suntem alimentați la paușal?

Preț corect la gaze (IV). Vă răspundem la întrebări. Mai are rost să cautăm furnizor pe ultima sută de metri? Ce facem dacă suntem alimentați la paușal?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Marți, 30 iunie, este ultima zi dinaintea liberalizării pieței gazelor naturale pentru consumatorii casnici din România. Iar asta înseamnă că de acum încolo va trebui să încheiem singuri contract cu un furnizor de gaze.

Cum facem asta? Nici Guvernul și nici Autoritatea Națională pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) n-au explicat încă suficient.

În context, în cadrul campaniei ”Preț corect la gaze”, SpotMedia cu sprijinul Asociației Energia Inteligentă (AEI) v-au arătat pe larg ce e de făcut.

Astfel, în primul episod al campaniei noastre v-am arătat cât de mulți bani în plus riscați să scoateți din buzunar de la 1 iulie 2020, dacă nu negociați corect un nou contract pentru gazele consumate acasă.

Iar în al doilea episod v-am relatat pe larg modul în care ajung gazele naturale din zăcămintele subterane până la noi acasă. De asemenea, v-am spus cum se reflectă fiecare etapă a acestui drum al gazelor în factura noastră.

Iar în al treilea episod v-am informat cu privire la modul în care puteți negocia pentru încheierea unui contract de gaze.

Astăzi – cu sprijinul expertului Dumitru Chisăliță, președintelui Asociației Energia Inteligentă (AEI) – răspundem la câteva dintre întrebările pe care ni le-ați adresat pe parcursul campaniei.

ADVERTISING

1. Ce să fac dacă stau la bloc, nu am ceas de gaze la ușă și nu primesc factură de gaze?

În acest caz, primiți gaze la paușal. Nu aveți contract în nume propriu cu furnizorul de gaze. Asociația de proprietari are contract cu furnizorul și în temeiul acelui contract primiți gaze.

Deci reprezentantul asociației de proprietari va lua legătura cu furnizorul de gaze și va negocia pentru dumneavoastră.

Dar aveți un cuvânt de spus. Potrivit expertului în gaze naturale Dumitru Chisăliță, nimeni nu negociază în numele dumneavoastră decât dacă îl mandatați.

ce-fac-daca-nu-am-contor-de-gaze
Foto: Alexandru Nistor/SpotMedia.ro

Așa că luați legătura cu asociația și implicați-vă în negocieri! Altfel, asociația de proprietari și furnizorul vor decide cât plătiți la gaz.

2. Trebuie să caut eu furnizori de gaze? Sau să mai aștept să mă contacteze ei pe mine?

Dacă vă nemulțumește oferta pe care ați primit-o de la furnizorul dumneavoastră sau pur și simplu vreți să vedeți și alte oferte, luați dumneavoastră legătura cu alți furnizori.

Găsiți o listă a furnizorilor în comparatorul de prețuri realizat de ANRE. Le puteți da telefon furnizorilor sau le puteți scrie un email. Toți au site. Iar pe site au și aceste date de contact.

ADVERTISING

Furnizorilor - care sunt de fapt niște firme care comercializează gaze - le este destul de greu să vă găsească. De unde să facă rost de numele și adresa dumneavoastră, ca să vă trimită o ofertă?

3. Dacă până acum n-am căutat un furnizor de gaze, mai are rost să o fac?

Bineînțeles. Liberalizarea pieței gazelor de la 1 iulie înseamnă tocmai că de acum încolo veți putea schimba furnizorul de gaze oricând veți dori.

4. Dacă noul meu furnizor meu va da faliment, voi mai primi gaze?

Da, veți primi gaze în continuare. În acest caz – a precizat președinte AEI, Dumitru Chisaliță – Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) va desemna un furnizor de ultimă instanță, obligat să vă furnizeze gaze în locul celui care a dat faliment.

În plus, potrivit legislației, în primele 3 luni furnizorul de ultimă instanță vă va furniza gaze la prețul pe care îl plăteați până atunci. Iar în cele 3 luni aveți suficient timp să vă alegeți orice furnizor doriți.

5. Dacă îmi aleg un furnizor care are sediul în altă parte a țării, mai are cine să intervină la avarii? Cine îmi va mai face revizia la centrala termică?

SpotMedia.ro a explicat pe larg aici cum ajunge gazul din zăcământ la noi acasă. Dacă apare o avarie la rețeaua de distribuție, operatorul de distribuție este cel care va interveni.

ADVERTISING

Furnizorul nu face decât să vă vândă gaze și să se asigure că ele ajung la dumneavoastră. Furnizorul nu repară țevi și nu face revizii de centrale termice.

Așa că da, vă puteți alege furnizorul din oricare parte a țării.

6. Dacă nu fac nimic acum, cât voi plăti la gaze?

Atât cât vrea furnizorul să plătiți. Din comparatorul de pe site-ul ANRE puteți afla că unii dintre furnizori vând gazul mai ieftin, iar alții îl dau mai scump. Astfel, dacă unii furnizori cer aproximativ 110 lei pe MWh, alții vor 326 lei.

Partea bună este că sunteți obligați să plătiți doar o lună prețul cerut de furnizorul dumneavoastră de acum. Între timp, puteți negocia cu același sau cu un alt furnizor și puteți obține un preț mai bun.

7. Există surse oficiale din care să aflu cum să îmi aleg furnizorul, cum să negociez un preț mai bun la gaze și cum să mă feresc de capcanele din contract?

Nu, din păcate. Nu există o sursă oficială care să le explice oamenilor, simplu și clar, cum funcționează sectorul de gaze, cum se formează prețul și cum se negociază un contract.

ANRE a pus la dispoziție comparatorul prețurilor la gaze. Dar nu există nicio certitudine că prețurile de acolo sunt cele finale, oferite de furnizor. În plus, tot ANRE a realizat un pliant de informare pentru consumatori, pe care l-a postat pe coloana din dreapta de pe prima pagină a site-ului propriu.

Dar acel pliant conține doar câteva informații generale, insuficiente pentru a ajuta un cetățean să înțeleagă cum ar fi mai bine să procedeze în relația cu furnizorul, care sunt capcanele unui contract de profil și cum să le ocolească.

7. Trebuie musai să negociez singur cu furnizorul, dacă am ceas de gaze la ușă/poartă?

Nu. Puteți mandata pe altcineva. Sau puteți cere sprijin. Spre exemplu, primarul unei localități mici i-ar putea ajuta pe cetățeni să negocieze cu un furnizor de gaze. La fel de bine, un angajator cu experiență în negociere își poate ajuta salariații să încheie un contract avantajos la gaze.

Atenție, însă! Indiferent cine negociază, factura la gaz o veți plăti tot dumneavoastră. Așa că cel mai bine ar fi să aflați cum se alcătuiește prețul gazelor și să înțelegeți contractul pe care îl semnați.

8. Devin client pe o piață liberă de gaze, despre funcționarea căreia știu, totuși, puține lucruri. Dacă nu mă descurc sau simt că furnizorul mă păcălește, la cine apelez?

Puteți apela la ANRE. Este autoritatea căreia îi puteți sesiza lucrurile pe care le considerați incorecte din relația cu furnizorul de gaze.

Liberalizarea pieței înseamnă că statul, reprezentat de ANRE, nu mai aprobă prețul gazului pe care furnizorul are voie să i-l ceară consumatorului casnic. Acest preț se va forma liber, prin negociere între părți.

Cat-vom-plati-pentru-gazele-de-acasa
Foto: Alexandru Nistor/SpotMedia.ro

Dar asta nu înseamnă că statul se retrage cu totul din piață. După cum SpotMedia.ro v-a explicat deja, prețul gazului are mai multe componente. Printre ele se numără și tarifele de transport și distribuție. Pe acestea le va stabili în continuare statul.

Dacă ați citit campania ”Preț corect la gaze” realizată de SpotMedia.ro cu sprijinul Asociației Energia Inteligentă (AEI) și încă nu ați înțeles cum să vă alegeți furnizorul, ne puteți trimite în continuare întrebări la adresa redacția@spotmedia.ro sau le puteți lăsa mai jos într-un comentariu la acest articol.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇