Orban a explicat de ce e nevoie de restricții dure, dar nu a spus care vor fi exact acestea: "Sunt în evaluare"

Premierul Ludovic Orban a explicat, la Digi24, de ce este nevoie ca autoritățile să introducă restricții dure pentru populație, dar nu a putut să spună exact care vor fi acestea, fiind încă în evaluare. De altfel, Ludovic Orban a afirmat că în timp ce el era la TV, ședința de guvern continua si urma să se întoarcă, pentru a stabili ce va conține hotărârea de guvern ce urmează a fi adoptată.

Iohannis anunță restricții dure la nivel național: școli, magazine, piețe închise, petrecerile interzise, masca obligatorie. Revine declarația pe proprie răspundere (Video)

Ce restricții ar putea să intre în vigoare de luni: De la mască obligatorie la carantină în localitățile cu incidență peste 6 la mie – document

Premierul a susținut că noile măsuri institute de autorităţi vor intra în vigoare luni şi că este nevoie de acestea pentru că există un mare număr de persoane care sunt infectate, dar asimptomatice şi care continuă să transmită virusul SARS-CoV-2.

El a spus că regretă că a fost nevoie de astfel de decizii, dar că sunt absolut necesare.

"A crescut ferocitatea, virulenţa în transmiterea virusului, riscul de infectare este crescut şi trebuie să ţinem cont şi de acest aspect în măsurile pe care le luăm. Vă spun sincer: mă doare inima, eu ţin la libertate. Pe de altă parte, când pui în balanţă viaţa omului cu nişte restricţii care nu afectează economia în ansamblul său, afectează unele domenii, normal că e mai importantă sănătatea oamenilor. (...) Suntem efectiv obligaţi să luăm aceste măsuri pentru că altfel riscăm să crească foarte mult numărul infectărilor şi orice persoană care este infectată este o persoană care este supusă unui risc. Sunt estimări pesimiste şi estimări optimiste, este cert că, la cum evoluează răspândirea virusului, este absolut necesară luarea acestor măsuri", a spus Orban.

ADVERTISING

În privinţa şcolilor, primul ministru a precizat că închiderea acestora este legată de două motive: siguranţa copiilor şi faptul că persoanele tinere sunt asimptomatice, dar transmit mai departe virusul.

"Practic noi trebuie să acţionăm asupra a două categorii: persoanele de contact care pot fi identificate în anchetele epidemiologice şi pot fi izolate, pe de altă parte există persoane într-un număr destul de mare care sunt asimptomatici, care nici măcar nu cer diagnosticarea. Sunt mulţi, un procent semnificativ de persoane care sunt asimptomatice, ca să reduci transmiterea virusului de către asimptomatici trebuie să iei astfel de măsuri”, a explicat primul ministru.

Premierul a explicat şi care au fost motivele care au stat la baza restricţionării circulaţiei pe timp de noapte, arătând că sunt multe zone în care se fac petreceri sau adunări de persoane.

"Ce nu înţeleg foarte mulţi tineri că asta e o chestiune de responsabilitate: un tânăr este mai puţin în pericol dacă se infectează, în schimb duce boala acasă şi poate să ducă boala celor pe care îi iubeşte”, a subliniat Orban.

Nu se știe încă exact ce măsuri vor fi luate și cum vor fi aplicate

În ce privește măsurile care vor fi luate, anunțate în premieră de președintele Klaus Iohannis, care a prezidat ședința de guvern de joi, premierul Orban nu a putut să dea prea multe detalii.

ADVERTISING

Nu s-a stabilit încă intervalul orar pe timp de noapte în care nu vom avea voie sa ieșim din casă - "probabil de la ora 22-23” şi vor fi ridicate la orele 5 sau 6 dimineaţa, Interdicția va fi valabilă în toată țara, indiferent de indicele de infectare, iar cei care nu o respectă vor fi amendați.

În cazul excepțiilor (urgențe medicale, mers la serviciu), Orban a spus ca va fi nevoie de "o declaraţie, probabil, pe proprie răspundere” și că este posibil ca aceasta să fie valabilă şi online: "Încercăm să vedem cum o să reglementăm, astfel încât să nu fie neapărat pe hârtie”.

”Sunt în evaluare”, a precizat joi seara Ludovic Orban, cand a venit vorba de a detalia restricțiile ce urmează să fie aplicate la nivelul întregii țări de luni.

Nici în ce privește interzicerea petrecerilor publice și private, premierul nu a spus ceva sigur, punctând doar ca va fi dificil să fie controlate și interzise petrecerile din casele oamenilor, spații private în care este greu să intri.

De asemenea, în ce privește închiderea piețelor, Orban a spus că probabil va fi vorba de piețele aflate în spații închise, urmând ca piețele în aer liber să fie strict reglementate și monitorizate.

ADVERTISING

"Măsura se aplică în special pieţelor agroalimentare închise. Piaţa Obor se va închide. La Bucur Obor au fost în controale de n ori, de fiecare dată, nu cred că 20% dintre cei de acolo respectau regulile, portul măştii, distanţa la statul la coadă. Pur şi simplu nu se respectă, acolo parcă e o zonă zoster. Chiar este evidenţiată în analizele epidemiologilor o rată destul de mare de răspândire în pieţe, pentru că acolo e şi contactul cu banul, dai banul, îţi dă restul. Nu poţi să cumperi cu card, trebuie să dai banul cash. Cel mai posibil vor rămâne deschise pieţele în aer liber, dar şi acolo cu măsuri foarte stricte, pentru că, în momentul în care îţi rămân mai puţine pieţe, poţi să le controlezi mai uşor", a declarat Orban.

Nici despre interdicțiile privind firmele nu este încă stabilit cum se va face verificarea celor care ar putea să lucreze de acasă, dar nu o fac. Prim ministrul a spus doar că în ceea ce priveşte programele de lucru, prefectul şi ITM vor discuta cu angajatorii pentru a face un "plan de etapizare” privind începerea activităţii salariaţilor.

Cel mai probabil restricțiile vor fi luate pentru 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade.

"Recomandarea epidemiologilor este să fie aplicate 30 de zile. Urmărim eficacitatea lor și sper să nu mai fie necesară prelungirea, dar depinde în mare masură de cum vor respecta oamenii măsurile", a spus Orban.

Cum a explicat numărul redus de teste

Întrebat de ce nu se fac mai multe teste, premierul Ludovic Orban a catalogat drept o "bazaconie" ideea conform căreia România nu testează mai mult pentru că sistemul de sănătate ar fi copleşit de numărul mare de bolnavi.

"Astea sunt regulile, noi respectăm regulile. (....) Dacă un om are simptome, deja sunt cunoscute simptomele de toată lumea, sună la 112, toate apelurile la 112 sunt înregistrate, sunt monitorizate, ele au un sistem de dispeceri, (...) e urmărită modalitatea în care se reacţionează la apelurile respective. Asta este o bazaconie. Testăm cât este necesar să testăm, în conformitate cu regulile care sunt aplicate astăzi”, a declarat Ludovic Orban.  

Premierul a anunţat că Guvernul va adopta un act normativ privind realizarea unor stocuri strategice, iar acest act normativ prevede cumpărarea de teste rapide care să poată fi folosite în triaj, în unităţile de primiri urgenţe sau în aşezămintele medico-sociale.  

"Am stabilit să achiziţionăm trei milioane de teste antigen. Dar atenţie şi aceste teste, unu: ele nu pot să stabilească diagnosticul în caz că eşti pozitiv trebuie să dublezi testul cu un test Real Time PCR, dar te ajută, în triaj, în UPU să-şi faci o imagine (...) Pe de altă parte, relevanţa acestui test este pentru simptomatici. (...) Dacă se va considera necesară includerea şi altor categorii în cadrul testării, vom face testarea respectivă, nu e niciun fel de problemă”, a spus Orban.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇