Ce restricții ar putea să intre în vigoare de luni: De la mască obligatorie la carantină în localitățile cu incidență peste 6 la mie - document

Ce restricții ar putea să intre în vigoare de luni: De la mască obligatorie la carantină în localitățile cu incidență peste 6 la mie - document

Masca va fi obligatorie în toată țara începând de luni, 9 noiembrie, când circulația pe timp de noapte va fi interzisă în localitățile cu mai mult de 3 cazuri la mia de locuitori iar carantina va fi impusă în localitățile cu mai mult de 6 cazuri la mia de locuitori.

De asemenea, declarația pe proprie răspundere va fi solicitată din nou de autorități, pentru orice deplasare în intervalele și zonele vizate de noile măsuri, se arată în Hotărârea nr. 52 din 05.11.2020 a CNSU.

ADVERTISING

Toate aceste restricții vin după ce România a raportat un număr record de 10.000 de cazuri zilnice și vor fi valabile timp de 30 de zile, se arată într-o decizie a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, ale cărei măsuri au fost expuse pe scurt de către președintele Klaus Iohannis în această seară în cadrul Ședinței de Guvern și care stau la baza hotărârii de guvern care urmează să fie adoptată.

Vezi aici toate prevederile Hotărârii nr. 52 din 05.11.2020 privind stabilirea unor măsuri suplimentare necesar a fi aplicate pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19

Iată care sunt cele mai importante decizii din acest document:

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Masca, obligatorie în toată țara

Potrivit documentului, începând de luni se instituie ”obligația purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise și închise, indiferent de valoare ratei de incidență cumulate a cazurilor din ultimele 14 zile”.

Telemuncă și program decalat unde prezența e obligatorie

”Toate instituțiile publice, precum și toți operatorii economici publici sau privați au obligația organizării activității și desfășurării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, iar acolo unde specificul activității nu permite acest lucru, se organizează programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în cel puțin două grupe care să înceapă respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin 1 oră”, se arată în document.

ADVERTISING

Restricții pe timp de noapte

Tot începând de luni circulația pe timp de noapte este interzisă în localități cu incidența de peste 3 la mie, excepție făcând deplasările în interes profesional sau medical de urgență.

”În localitățile/județele unde valoarea ratei de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile depășește 3/1.000 de locuitori, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22.00 –06.00”, se arată în Hotărâre.

Carantină în localitățile cu incidență de peste 6 la mia de locuitori

Pentru localitățile care au depășit 6 cazuri la mia de locuitori se va impune carantinarea, chiar dacă până acum autoritățile locale sperau să scape cu măsuri mai puțin drastice

”La nivel național pentru toate localitățile unde rata de incidență cumulată este egală sau mai mare cu 6/1.000 de locuitori se va institui măsura carantinării localității cu interzicerea deplasării/circulația persoanelor în afara locuinței/gospodărie”, se arată în document.

Aici oamenii vor putea să se mai deplaseze doar în interes profesional, pentru asistență medicală sau pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază.

Pentru fiecare deplasare, oamenii vor trebui să prezinte legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

Potrivit documentului, declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇