Iohannis anunță restricții dure la nivel național: școli, magazine, piețe închise, petrecerile interzise, masca obligatorie. Revine declarația pe proprie răspundere (Video)

Iohannis anunță restricții dure la nivel național: școli, magazine, piețe închise, petrecerile interzise, masca obligatorie. Revine declarația pe proprie răspundere (Video)

Școlile trebuie închise în toată țara, oamenii să lucreze de acasă, magazinele să fie închise pe timpul nopții, nu mai sunt de ajuns măsurile luate local, trebuie luate pe plan național, din cauza dinamicii pandemiei, a spus președintele Klaus Iohannis, la începutul ședinței de guvern pe care o prezidează joi seara.

Măsurile vor intra în vigoare de luni, a precizat premierul Ludovic Orban.

Cu toate acestea, Klaus Iohannis nu ia în calcul posibilitatea amânării alegerilor parlamentare din 6 decembrie, dând exemplu SUA, unde s-au înregistrat recorduri simultane și la decesele de Covid, si la prezența la vot, dar și alegerile organizate în timp de război, în numele democrației.

Urmăriți aici declarația președintelui Klaus Iohannis în format video.

"Domnule premier, onoraţi membri ai Guvernului, mulţumesc pentru invitaţie, mă bucur să vă revăd pe toţi aici, însă această bucurie e umbrită de evoluţia pandemiei de la noi şi cred că suntem, pe bună dreptate, cu toţii îngrijoraţi.

ADVERTISING

Am avut astăzi aproape 10.000 de cazuri noi de persoane care s-au îmbolnăvit, am avut mulţi, prea mulţi care au decedat. Trebuie să fim foarte realişti – sunt necesare măsuri mai ferme pentru a controla extinderea pandemiei.

Măsurile luate până acum nu mai sunt suficiente.

Sunt necesare măsuri în plan national precum:

  • Şcolile să treacă toate în online.
  • Angajaţii şi din public şi din privat să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil.
  • Magazinele trebuie să fie închise seara cel târziu la ora 21.00.
  • Circulaţia pe timpul nopţii trebuie restricţionată.
  • Petrecerile, şi cele publice şi cele private, trebuie interzise.
  • Târgurile şi pieţele trebuie închise.
  • Portul măştii trebuie să devină obligatoriu peste tot în ţară, în toate locurile publice şi la toate locurile de muncă, indiferent dacă vorbim de locuri din interior, cum e aici în sala Guvernului sau în exterior.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Portul măştii trebuie să fie generalizat şi obligatoriu, iar firmele trebuie obligatoriu să îşi decaleze programul de funcţionare astfel încât transportul public să funcţioneze cu o încărcare mult mai mică, permiţând distanţarea între persoane”, a declarat preşedintele.

UPDATE: Declarația pe propria răspundere ar putea să revină. Aceasta va fi obligatorie în toate localitățile cu incidență de peste 6 cazuri de îmbolnăvire/1.000 de locuitori, se arată în hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care stă la baza hotărârii de guvern care va fi adoptată în ședința din această seară.

”Nu dorim să închidem economia”

Președintele a subliniat că măsurile sunt menite să sprijine sistemul sanitar greu încercat, dar și continuarea activității economice.

ADVERTISING

”Evident că noi dorim să controlăm extinderea pandemiei, dar în același timp vrem să dăm șanse medicilor să trateze cazurile grave în spitale.

În același timp, ne dorim să continue activitățile economice, nu dorim să închidem economia românească, noi dorim să luăm măsuri prin care oamenii sunt protejați și economia funcționează în continuare.

Și da, vrem ca românii să-și continue viața cât de mult se poate apropiat de o viață normală. Doar că nu suntem în condiții normale, suntem în condiții de pandemie și nu putem să facem abstracție de acest lucru”, a spus Klaus Iohannis.

”Democrația nu poate fi pusă în paranteză”

În același timp, începe campania electorală, ”va fi o campanie electorală în condiții foarte speciale, în condiții foarte stricte și urmează votul”, a subliniat președintele.

”Vă invit, domnule prim ministru, onorați membri ai Guvernului, să vă implicați total pentru organizarea în cele mai bune condiții a alegerilor și în condiții de siguranță sanitară. Este posibil. Am dovedit-o cu ocazia alegerilor locale care au avut loc acum puțin timp.

Există multe discuții în spațiul public despre oportunitatea organizării alegerilor în pandemie.

Eu vă spun foarte clar: Democrația nu poate fi pusă în paranteză, democrația trebuie garantată și democrația se garantează prin alegeri, prin alegeri libere și națiunile puternice țin la alegeri democratice chiar și în condiții de criză.

Ce exemplu mai bun decât alegerile care au avut loc alaltăieri în SUA, acolo să ne uităm, la democrațiile consolidate, cu tradiții vechi, când vrem să vedem cum se gestionează alegeri pe timp de criză.

În Statele Unite ale Americii alegerile au avut loc în contextul în care au aproape 100.000 de cazuri noi în fiecare zi. Și totuși alegerile s-au organizat și au avut o prezență record. Și dacă v-ați uitat la televizor, ați văzut lume multă la alegeri, disciplinați, la distanță, toți cu mască, și au fost și au ales.

Sau să ne amintim cum în Statele Unite s-au organizat alegeri în noiembrie 1944, în plin război, dar au ținut să facă alegeri, fiindcă așa trebuie în democrație. Așa fac națiunile puternice și națiunea română este una puternică, dragii mei, și vom trece împreună prin această criză”, a declarat Klaus Iohannis.

Măsurile intră în vigoare de luni

Premierul Ludovic Orban a precizat că măsurile propuse de președintele Klaus Iohannis vor fi puse în aplicare de luni, după modificarea hotărârii de guvern privind starea de alertă.

„Măsurile prezentate de domnul președinte trebuie transpuse în hotărârea de guvern privind starea de alertă, în baza Legii 55.

Solicit să fie pregătite propunerile de modificare, care trebuie să treacă prin CNSU, să fie adoptate de Guvern. Putem să luăm deciziile și aplicabilitatea acestor decizii va fi de luni, pentru că trebuie să parcurgem toate procedurile legale de modificare a HG”, a spus premierul Ludovic Orban.

Acesta a precizat că este bine ca aceste modificări să fie cunoscute înainte de a intra în vigoare. „Solicit tuturor miniștrilor, tuturor conducătorilor de instituții fermitate și angajament maxim în transpunerea lor în practică”, a mai spus Orban.

Preşedintele Klaus Iohannis participa, joi, la şedinţa de guvern, a anunţat Administraţia Prezidenţială. Şedinţa Executivului a început la ora 19:00.

Joi a avut loc un salt uriaș al infectărilor cu Covid-19, care au ajuns la aproape 10.000, iar în fața Guvernului a avut loc un protest al lucrătorilor din Sănătate, care sunt epuizați și cer luarea unor măsuri pentru a putea continua lupta cu pandemia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇