Consiliul Naţional al Elevilor nu este de acord cu trecerea în sistem online a tuturor şcolilor. Propunerea lui Klaus Iohannis este nefundamentată

Consiliul Naţional al Elevilor dezaprobă măsurile anunţate de preşedintele Klaus Iohannis la şedinţa de joi a Guvernului, printre care se numără şi trecerea tuturor şcolilor în scenariul roşu şi anume la învăţământul online.

Iohannis anunță restricții dure la nivel național: școli, magazine, piețe închise, petrecerile interzise, masca obligatorie. Revine declarația pe proprie răspundere (Video)

Ce restricții ar putea să intre în vigoare de luni: De la mască obligatorie la carantină în localitățile cu incidență peste 6 la mie – document

Sursa citată spune că unele unităţi de învăţământ sunt în localităţi şi zone care se află sub rata de incidenţă de 3 la mia de locuitori şi pentru a garanta un act educaţional de calitate este necesar ca acestea să rămână deschise.

„În deschiderea şedinţei de Guvern din această seară, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a declarat că toate unităţile de învăţământ trebuie închise, fiind necesară tranziţia actului educaţional în format exclusiv online. Consiliul Naţional al Elevilor dezaprobă profund această propunere, întrucât multe unităţi de învăţământ din România se află în comunităţi în care rata de transmitere a virusului SARS-CoV-2 este cu mult sub incidenţa de 3 la mia de locuitori.

Pentru a putea garanta un act educaţional de calitate, e important ca în aceste comunităţi unităţile şcolare să rămână deschise, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă”, arată un comunicat de presă al Consiliului Elevilor.  

În acelaşi timp, trecerea întregului sistem de învăţământ în format exclusiv online denotă o profundă iresponsabilitate din partea autorităţilor statului, în condiţiile în care, în continuare, sute de mii de elevi din România nu au posibilitatea de a accesa cursurile online din cauza lipsei infrastructurii digitale, mai indică sursa citată.  

„Considerăm că propunerea Preşedintelui României este una nefundamentată la momentul de faţă. Traversăm, cu siguranţă, o perioadă de criză, însă e important să ţinem minte faptul că şcoala reprezintă una dintre instituţiile care stau la baza societăţii noastre. Din acest motiv, solicităm din nou testarea tuturor elevilor, în baza unui program de tipul «Testare în curtea şcolii», pentru a putea garanta participarea în siguranţă la cursuri a tuturor colegilor noştri, în comunităţile unde rata transmiterii virusului permite acest lucru”, a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.  

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la şedinţa de Guvern, că sunt necesare măsuri mai ferme pentru a controla extinderea pandemiei, că sunt necesare măsuri în plan naţional - şcolile să treacă în online toate, angajaţii la telemuncă, magazinele închise la ora 21.00, iar circulaţia pe timp de noapte să fie restricţionată.

Preşedintele a pledat în schimb pentru desfășurarea în 6 decembrie alegeri, argumentând că „democraţia nu poate fi pusă în paranteză”. Premierul Ludovic Orban a precizat că măsurile vor fi aplicate de luni.