Peste 3 sferturi dintre români nu vor să ieșim din UE și NATO (Sondaj INSCOP)

Peste 3 sferturi dintre români nu vor să ieșim din UE și NATO (Sondaj INSCOP)

Peste 3 sferturi dintre români consideră că locul țării noastre este în UE și NATO.

Întrebați în cadrul unui sondaj INSCOP dacă ar trebui ca România să iasă din Uniunea Europeană, 76,8% dintre respondenți au spus că nu, în timp ce aproape 20% consideră că da. Un procent de 3,5% dintre cei chestionați nu au știut sau nu au vrut să răspundă.

sondaj-inscop-iesire-UE

În ce privește apartenența la NATO, 80% consideră că nu ar trebui să renunțăm la alianța militară, în timp ce 16,1% vor să ieșim din ea. 3,9% nu au vrut sau nu au știut să răspundă.

sondaj-inscop-iesire-NATO

„Dezbaterile alarmiste cu privire la prăbușirea încrederii românilor în UE trebuie nuanțate pentru că ele nu reflectă realitatea percepției publice și pot reprezenta combustibil pentru diverse entități cu discurs anti-european și patriotard.

ADVERTISING

Încrederea romanilor în UE nu s-a prăbușit! Ea crește și scade periodic în funcție de diverse subiecte de pe agendă, dar nu putem vorbi despre o prăbușire. Mai mult decât atât, în condițiile în care peste 3 pătrimi dintre români nu vor ca Romania să iasă din UE și 80% nu vor ca România sa iasă din NATO, lucrurile devin foarte clare.

Apartenența noastră la UE și NATO este unul dintre cele mai mari câștiguri din istorie pentru întreaga națiune română care s-a constituit cu fața spre Vest. ADN-ul nostru identitar s-a construit tocmai pe acesta apartenență la Occident și, chiar dacă adesea geografia ne-a jucat feste, am rezistat aici într-o insulă puternică de latinitate, cu o limba romanică și o cultură veritabil europeană”, a comentat Remus Ștefureac, director INSCOP și președintele Grupului de Gândire Strategică.

ADVERTISING

Sondajul Inscop a fost realizat la comanda New Strategy Center în perioada 1-17 martie, prin interviuri telefonice, pe un eșantion de 1.103 persoane cu vârste de 18 ani și peste. Are o marjă de eroare de ±3%, la un grad de încredere de 95%.

Potrivit prezentării de pe propriul site, „New Strategy Center este un ONG care asigură un cadru de dezbateri pentru subiecte de maximă importanță pentru România, mai ales în domeniile în care țara noastră ar trebui să fie un furnizor/hub regional, precum și să substanțieze parteneriatul strategic cu SUA. Membrii săi sunt cetățeni implicați activ în proiecte care pot duce la schimbarea în bine a României”.

ADVERTISING

Un sondaj realizat de Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR) la un an de război arăta că România este veriga slabă când vine vorba de susținerea europenilor pentru Kiev. Țara noastră a fost singura unde mai puțin de 50% (44%) dintre cetățeni consideră Rusia un adversar.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇