Patriarhia cere ”discernământ fin” când se discută de restricțiile de Paște. Ministrul Bode evită să dea un răspuns clar: M-am născut creștin ortodox și așa vreau să mor

Patriarhia cere ”discernământ fin” când se discută de restricțiile de Paște. Ministrul Bode evită să dea un răspuns clar: M-am născut creștin ortodox și așa vreau să mor

Ministrul de Interne, Lucian Bode, spune că încă nu se știe dacă românii vor putea merge la slujba de Înviere, dar că Ministerul va colabora cu Biserica Ortodoxă,iar el, născut creștin, așa cum vrea să și moară, își dorește să poată participa.

„Evident că există scenarii pe care lucrăm. Urmărim evoluția. Sunt absolut convins că măsurile pe care le luăm vor duce la scăderea numărului de cazuri. Continuarea campaniei de imunizare de asemenea.

Îmi doresc, eu, creștin ortodox, că așa m-am născut și așa vreau să mor, sunt convins că așa cum la Crăciun am avut o colaborare foarte bună cu toate cultele, evident cu BOR, am avut structuri în teren, mobilizate, pe componenta de prevenire, pentru rolul nostru nu este acela de a sancționa cetățenii, ci de a preveni răspândirea pandemiei.

ADVERTISING

Printr-o colaborare, așa cum am avut la Crăciun, Anul Nou, Bobotează, când nu ați mai văzut niciun spectacol, cu excepția unuia singur, despre care nu vreau să vorbesc foarte mult, la Constanța, cu siguranță așa ne vom descurca și la Sfintele sărbători de Paște”, a afirmat la TVR Lucian Bode.

El adaugă că va fi o colaborare cu Biserica Ortodoxă, „cu delimitare foarte clară a responsabilităților fiecărui partener”.

Întrebat dacă românii vor putea merge la slujba de Înviere, ministrul de Interne a spus: „Nu pot pot să vă spun astăzi”.

ADVERTISING

„Nu am luat în discuțiile scenariile legate de slujba de Înviere”, a conchis Bode.

Patriarhia Română atacă AUR: Tema imaginatelor restricții de Paști, una momentan ireală

În același timp, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a spus că încă nu sunt decise restricții, iar cei care le invocă, fie și pentru a cere suspendarea lor, vor doar să facă scandal.

„Tema imaginatelor restricții de Paști de anul acesta este una momentan ireală, iar cei ce se căznesc să-i confere o artificială consistență, persoane din Biserică sau din afara ei, au fie un discutabil gust pentru situații limită și conflictuale majore, fie incapacitatea crasă de a învața ceva din trecutul recent. Altfel, cum să te trezești că programezi cu luni înainte restricții imaginabile sau nu?

ADVERTISING

Restricții care raportate la cel mai ordonat și curat spațiu privat de utilitate publică din societate, acela al bisericilor, trebuie cântărite totdeauna de acum înainte cu cel mai fin discernământ dobândit dintr-o recentă și dureroasă experiență”, declară purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

El precizează că nu a existat „și nici nu putea să existe” anul acesta vreo discuție oficială despre restricții de Paști.

„Nu este corect să declanșăm speculații în marginea unei probleme majore, imposibil de estimat acum. Indiferent de context, deciziile realiste referitoare la perioada pascală vor fi rodul exclusiv al unui dialog absolut obligatoriu dintre autorități și cultele religioase.

Un dialog lucid, onest, inter-instituționalizat, căruia nu i se face niciun serviciu prin lansarea în spațiul public a unei teme false, menită să creeze tensiuni inutile între stat și cultele religioase (ai căror membri compun covârșitoarea societate civilă), și să inducă un nefiresc orizont sumbru de așteptare în societatea creștină din România”, conchide Bănescu.

Amintim că Alianța pentru Unirea Românilor a cerut Guvernului și CNSU ridicarea restricțiilor de deplasare în noaptea Învierii, în data de 4 aprilie pentru Paștele catolic și 2 mai pentru Sfintele Paști serbat de ortodocși: „Cu toate riscurile în fața întunericului, noi vom merge să luăm Lumina”.

Citește și articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇