Patriarhia spune că Secretariatul de Stat pentru Culte e obligat să rezolve scandalul pe care IPS Teodosie îl face la Constanța. Ce transmite Orban

Patriarhia spune că Secretariatul de Stat pentru Culte e obligat să rezolve scandalul pe care IPS Teodosie îl face la Constanța. Ce transmite Orban

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, susţine că Secretariatul de Stat pentru Culte are obligaţia de a se implica în medierea unei situaţii în care trebuie deplin lămurită atât responsabilitatea Arhiepiscopiei Tomisului de a respecta măsurile sanitare impuse în contextul carantinei locale, cât şi a autorităţilor care aplică aceste măsuri.

Bănescu a transmis joi un punct de vedere cu privire la situaţia „tensionată” de la Constanţa.

El a reiterat poziţia Patriarhiei, „care pledează ferm pentru respectarea cu rigoare a tuturor regulilor sanitare, pentru ordine, echilibru şi dialog instituţionalizat cu autorităţile, pentru împrietenirea credinţei cu raţiunea, pentru discernământ personal şi instituţional”.

Scrisoarea lui Teodosie pentru Guvern, cu acuzații de abuz

Tribunalul Constanţa a respins, miercuri, cererea depusă de Arhiepiscopia Tomisului de anulare a deciziei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care interzice pelerinajele religioase, considerând-o neîntemeiată. Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

ADVERTISING

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a transmis în aceeaşi zi o scrisoare deschisă către Guvernul României şi Ludovic Orban, în care afirmă că „niciodată drepturile credincioşilor ortodocşi şi ale clericilor de a se ruga nu au fost atât de mult batjocorite”, cum se întâmplă în această perioadă, şi că trebuie denunţate public abuzurile pe care prim-ministrul le-ar orchestra şi pe care forţele de ordine le exercită asupra credincioşilor.

„Într-o situaţie cu potenţial conflictual ca cea apărută la Tomis, aşa cum este firesc să o facă în orice perioadă de criză care suscită discuţii şi momente tensionate în spaţiul de intersectare a cultelor cu statul, organismul care trebuie să se implice ca mediator în iniţierea şi întreţinerea unui dialog instituţionalizat între Guvern şi cultele religioase este Secretariatul de Stat pentru Culte”, a declarat Bănescu joi.

Acest organism guvernamental are ca datorie, a mai transmis Bănescu, „inclusiv amenajarea acestui necesar şi firesc dialog în vederea identificării unor soluţii adecvate realităţii create de o criză şi a obţinerii predictibilităţii legate de măsurile ce se impun şi trebuie aplicate în ea”.

ADVERTISING

„Pentru că este o datorie a statului să fie predictibil în relaţia cu cultele şi să protejeze libertatea religioasă de orice posibilă lezare a acesteia sau de suspiciunile ce pot apărea in legătura cu ea”, a explicat purtătorul de cuvânt.

„Inclusiv în acest caz concret, nu Patriarhia Română, din care Arhiepiscopia Tomisului este parte constitutivă, ci Secretariatul de Stat pentru Culte are obligaţia onorantă de a se implica în medierea unei situaţii în care trebuie deplin lămurită atât responsabilitatea Arhiepiscopiei Tomisului de a respecta măsurile sanitare impuse în contextul carantinei locale, cât şi a autorităţilor care aplică aceste măsuri.

Sunt convins că Biserica/ Ahiepiscopia Tomisului va fi prezentă şi deschisă oricând la acest dialog pentru care a pledat constant chiar de la începutul pandemiei”.

BOR insistă că statul trebuie să garanteze libertatea religioasă

Bănescu a subliniat că Statul are mandatul de a garanta libertatea religioasă, nu cultele, nu Biserica şi nici Patriarhia.

ADVERTISING

„Cultele şi credincioşii sunt beneficiarii libertăţii religioase garantată prin Constituţie. Greutatea responsabilităţii de a proteja pacea socială, oferind condiţii şi soluţii în perioade de criză, se află în primul rând pe umerii statului, care are obligaţia să motiveze limpede restricţiile şi, într-o asemenea situaţie de dureroasă criză comunitară, să invite cultele religioase la dialog.

Acestea, în orice democraţie autentică, nu sunt nici anexe ale statului, nici adversare ale acestuia, ci, aşa cum bine s-a văzut în contextul crunt al pandemiei, partenerele sale sociale cele mai eficace. Dialogul care trebuie purtat cu reprezentanţii cultelor, ai Bisericii, este prin natura şi intenţia lui firească unul benefic pentru toate părţile implicate în el. Deci pentru sănătatea democratică şi socială a întregii noastre societăţi”, a conchis el.

Sfatul lui Orban pentru Teodosie

Întrebat de jurnaliști ce crede de întreaga situație, premierul Ludovic Orban l-a sfătuit pe IPS Teodosie să îndemne credincioşii la respectarea regulilor de protecţie sanitară, în contextul în care Constanţa este în carantină.

Şeful Executivului a adăugat că nu sunt interzise slujbele, însă ele sunt organizare în anumite condiţii deoarece este o zonă carantinată.

„La Constanţa este o situaţie specială, pentru că municipiul Constanţa este în carantină. La propunerea DSP, cu avizul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, s-a emis decizia de carantinare a Constanţei. În decizia de carantinare a Constanţei există şi o prevedere legată de regulile privitoare la desfăşurarea slujbelor, pelerinajelor.

Nu se interzic slujbele. Ele se organizează în anumite condiţii, pentru că este zonă carantinată. Asta nu e o chestiune generală, ci este o măsură care a fost impusă într-o zonă carantinată, pentru că, din păcate, în Constanţa ne-am confruntat cu o creştere a numărului de cazuri şi autorităţile judeţene au considerat că este necesară această decizie de intrare în carantină”, a explicat premierul, după întâlnirea la Ministerul Economiei cu Virgil Popescu şi Nicuşor Dan pe tema Elcen şi a încălzirii în Bucureşti. 

Prim-ministrul l-a îndemnat pe arhiepiscopul Tomisului să sprijine respectarea regulilor. „Cred că orice om trebuie să aibă grijă de sănătatea oamenilor”, a mai spus Orban.

„Sfatul meu sincer către Înaltpreasfinţia Sa Teodosie este să îndemne credincioşii la respectarea regulilor, pentru că aceste reguli nu sunt făcute ca să împiedice credincioşii să se roage sau să participe la pelerinaje sau alte activităţi, ci sunt făcute ca să apere sănătatea şi eu cred că orice om trebuie să aibă grijă de sănătatea oamenilor”, a concluzionat şeful Guvernului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇