De ce la români pelerinajele în pandemie nu sunt o idee bună, oricât de bine ar fi organizate - reportaj printre pelerinii veniți la Sfântul Dimitrie cel Nou

De ce la români pelerinajele în pandemie nu sunt o idee bună, oricât de bine ar fi organizate - reportaj printre pelerinii veniți la Sfântul Dimitrie cel Nou
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pelerinajul organizat la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou a demonstrat câteva lucruri. Primul este că – bucuroși să poată participa la astfel de manifestări – mulți oameni uită repede de măsurile de prevenire a îmbolnăvirii cu Covid 19.

Apoi, s-a văzut clar că, oricât de bine s-ar pregăti, organizatorii n-au cum să-i determine pe toți participanții să poarte corect masca și să evite să se îngrămădească.

Iar asta înseamnă că până și pelerinii care sunt precauți și încearcă să respecte regulile de distanțare socială riscă să se îmbolnăvească.

Am ajuns la pelerinaj marți, cu puțin după ora 13:00.

Pe Bulevardul Mărășești, pelerinii se așază la o coadă lungă deja de peste 2 kilometri ca să ajungă în preajma Catedralei Patriarhale, ca să se închine pentru câteva clipe la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului.

pelerinii-asteapta-pe-Bulevardul-Marasesti
Pelerinii așteaptă pe Bulevardul Mărășești. Foto: Gabriel Kolbay

Rândul merge repede, iar pelerinii ajung pe Strada 11 iunie. Din când în când, jandarmii le mai opresc deplasarea, astfel încât cei aflați în față să aibă timp să înainteze.

ADVERTISING

Parte dintre oamenii care așteaptă să se închine poartă corect măștile sanitare. Alții le țin sub nas. Unii păstrează distanța, alții se adună în grupuri și discută.

Prezenți de-a lungul traseului, jandarmii au grijă ca oamenii să nu iasă pe stradă, în calea mașinilor. Și încearcă să-i împiedice să se îngrămădească. Dar sunt prea puțini ca să stea cu ochii pe toți pelerinii care – din cine știe ce motive – refuză să poarte corect măștile.

La intrarea pe Bulevardul Regina Maria, traseul pelerinilor este delimitat cu gard. Calea de înaintare e îngustă, așa că oamenilor le e greu să se adune în grupuri prea mari.

Chiar dacă pană acum au fost mai relaxați, odată ajunși aici, cei mai mulți dintre pelerini sunt mai precauți.

Cei-mai-multi-dintre-pelerini-au-purtat-corect-mas

Și-au acoperit fețele cu măști și stau la câțiva pași unii de ceilalți. Câțiva citesc rugăciuni, iar alții privesc răbdători în jur.

5
Foto: Gabriel Kolbay

Sunt, însă, și pelerini cu măștile sub nas. Și chiar unii care și le-au dat jos deja.

7
Foto: Gabriel Kolbay/SpotMedia.ro

Indignată că fotografiem oameni care încalcă regulile sanitare, o femeie din rândurile pelerinilor ne strigă că suntem ”de-ai Satanei”.

3-7
Foto: Gabriel Kolbay

Câțiva tineri se aproprie de pelerini ca să le împartă niște tipărituri și să-i îndemne să se roage și pentru românii din restul țării, care în acest an n-au avut voie să vină la Sfântul Dimitrie.

aglomeratie-si-masti-sub-nas-la-pelerinaj-1-1
Foto: Gabriel Kolbay

Sunt un fel de misionari cu măștile sub nas, care stau de vorbă cu oameni care, la rândul lor, nu par să dea prea multe parale pe prevenirea îmbolnăvirii de Covid 19.

ADVERTISING

Printre pelerini s-au strecurat vânzători de flori, cu măști murdare, care le-au alunecat de pe fețe.

Pe drum întâlnim și preoți care le oferă oamenilor dezinfectant. Atenți, răbdători, aflați în mijlocul mulțimii. Îi pot sfătui pe oameni să aibă grijă de ei, dar n-au ce să le facă pelerinilor care nu înțeleg că măștile purtate sub nas nu ajută nimănui cu nimic...

6
Foto: Gabriel Kolbay

Ajunși în sfârșit la poalele Dealului Patriarhiei, pelerinii dau peste un bărbat care împarte niște hârtii și le spune tuturor ”Citiți aici și vă mântuiți”. Nu poartă mască, iar când foile i se lipesc, își înmoaie un deget în gură, ca să le separe și continuă să le împartă...

8-1
Foto: Gabriel Kolbay

În cele din urmă, după ce le arată jandarmilor buletinul și dovedesc că sunt bucureșteni – pelerinii încep să urce Dealul Patriarhiei. Tot pe un culoar delimitat cu gard.

ADVERTISING

Aici, lucrurile se desfășoară altfel decât pe restul traseului. Oamenii păstrează distanța. Și poartă măștile corect. Preoți și jandarmi au grijă ca oamenii să nu se îngrămădească.

După vreo 2 ore de stat la coadă, oamenii se închină doar preț de câteva clipe la moaștele Sfântului Dimitrie, tot sub supravegherea preoților. Şcolile sunt închise în Bucureşti de pericolul Covid, dar unii şi-au adus copiii în îngrămădeala de la moaşte (cum se vede în poza de mai jos).

locul-de-inchinare-la-Sfantul-Dimitrie-
Locul de închinare la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou. Foto: Gabriel Kolbay

Apoi, printr-un circuit creat de jandarmi cu ajutorul gardurilor, oamenii ajung într-un spațiu unde pot aprinde lumânări și unde e destul de aglomerat.

122912513_656070691969569_1369479617449132701_n
Puțină aglomerație în locul amenajat pentru aprins lumânări. Foto: Gabriel Kolbay

Apoi, cu toții coboară Dealul Patriarhiei. De când s-au așezat la coadă și până au ajuns aici, unii dintre pelerini au petrecut deja ore lângă oameni care au refuzat să poarte corect masca și să păstreze distanța sigură, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.

Patriarhul Daniel: În 89, comuniștii au interzis închinarea la moaştele Sf Dimitrie cel nou. Această umilire a fost răsplătită în sensul că peste câteva luni regimul a căzut

În consecință, deși au făcut tot ce trebuia, până și pelerinii disciplinați și-au riscat sănătatea.

De fapt, pelerinajul a fost destul de bine organizat. Atât jandarmii și polițiștii, cât și preoții au luat măsuri care să-i ajute pe oameni să se ferească de îmbolnăviri.

Problema este că au fost suficienți pelerini care au refuzat să aibă grijă de sănătatea lor și a celorlalți. Iar asta arată clar că la noi pelerinajele nu fac casă bună cu prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇