Sorin Paveliu, întrebare adresată "grupului de cenzură a informațiilor": De ce nu se fac conferințe de presă?

Sorin Paveliu, întrebare adresată "grupului de cenzură a informațiilor": De ce nu se fac conferințe de presă?

Școala online este o mare problemă. Da, au dreptate cei care spun că e rău ce se întâmplă și ar fi de neconceput suspendarea cursurilor pentru un an întreg, însă trebuie să înțelegem că nu facem asta de plăcere și că revenirea copiilor în școli depinde de felul în care reacționează oamenii la măsurile restrictive, subliniază Sorin Paveliu, medic, conferențiar universitar și expert în sănătate publică.

Pe măsură ce tot mai multe școli își închid porțile din cauza pandemiei și trec în regim de activitate online, dezbaterile din spațiul public se amplifică, antrenând părinți, profesori și diverși formatori de opinie mai mult sau mai puțin avizați, dar în mare parte extrem de subiectivi. Toată lumea pare să se priceapă la Pandemie sau la Educație, așa că fiecare își dă cu părerea, mai puțin cei care ar trebui să vorbească, dar tac – SPECIALIȘTII, atrage atenția Sorin Paveliu.

ADVERTISING

Citește și Când și cum vom scăpa de Covid-19? Sunt suficiente măsurile luate de Guvernul Orban? - Interviu cu Sorin Paveliu

Specialiștii se informează, noi doar ne dăm cu părerea

”Într-adevăr, avem o particularitate, din păcate, în România. Dacă ar fi să compar cu Germania, unde oamenii sunt foarte disciplinați și, în general, nu contestă decizia guvernului sau a parlamentului (chiar dacă nu sunt de acord cu ea), la noi este exact invers. Dacă cineva se ridică într-o dimineață și spune ’Cerul e albastru’, 70% din populație îl va critica. ’Cum așa?! Ce, nu știu eu că de fapt cerul nu e albastru, că e incolor, că există nori ș.a.m.d.?

Fiecare are ceva de spus, asta este particularitatea noastră, aproape educațională aș spune. Iar dacă deschidem ziarele de acum 150 de ani, o să vedeți că nu e mare diferență între ceea ce scrie presa românească și stilul în care se scria atunci....

ADVERTISING

La fel și cu școala – fiecare își dă cu părerea, dar ceea ce ar trebui să facem noi este să credităm specialiștii în epidemiologie. Știți de ce? Pentru că ei se informează, nu își dau cu părerea după ureche, ei sunt nevoiți să citească non-stop. Restul își dau cu părerea ca și cum ar fi vorba despre gospodăria lor – ’Hai, să vopsesc gardul roșu. Ba nu, fă-l verde...’ Nu, lucrurile nu stau așa”, a declarat Sorin Paveliu pentru Spotmedia.ro.

De ce nu se organizează conferințe de presă?

Sorin Paveliu subliniază apăsat că ”ar trebui să ținem cont de specialiști”.

”Iar specialiștii, la rândul lor, ar trebui să NU ia decizii fără să încerce să convingă populația. Datorită particularității despre care vorbeam înainte, specialiștii ar trebui să vină permanent cu argumente solide.

Vă întreb și pe dvs: Ați văzut vreodată să iasă în presă pe cineva din comitetul acela științific? Când iese Raed Arafat, nu iese în calitatea asta, nici nu cred că face parte din acel comitet. El iese în calitate de Comandant al Acțiunii. Dar eu vorbesc despre specialiștii în domeniul epidemiologiei și respectiv despre specialiștii în comunicare. Avem Comitetul științific și mai avem acel Comitet de ’cenzură a informațiilor’, ca să spunem drept, că asta e (Grupul de Comunicare strategică, n.red.).

ADVERTISING

Bine, cenzurezi, dar vino și fă o conferință de presă, lasă și tu presa să îți pună întrebări, unele poate tendențioase, altele poate vin cu rea intenție vădită, dar ieși și răspunde! Iar când nu vrei să răspunzi, spui și cu asta basta. Dar noi nu am avut în 8 luni o conferință de presă, nici măcar din partea ministrului Sănătății”, a mai comentat Sorin Paveliu.

Învățământul online, sub nivelul învățământului față-în-față și plin de probleme

Sorin Paveliu este și conferențiar universitar, așa că vorbește din propria experiență atunci când spune ca nu are ”niciun fel de dubiu că învățământul online este, în acest moment, categoric sub învățământul față-în-față, și asta la nivel de oameni relativ formați”.

”Sunt conferențiar la o facultate de medicină, iar medicina presupune contactul cu pacientul. Vă dați seama că e un dezastru pentru o facultate de medicină, așa cum este și pentru un elev de clasa întâi sau din clasa pregătitoare, care învață de-abia acum să scrie.

Deci de o parte vor fi cei care vor spune că e rău ce se întâmplă și au dreptate, este rău. Problema este că nu o facem de plăcere! O facem pentru că încercăm să împiedicăm o catastrofă”, subliniază acesta, în continuarea dialogului purtat.

Tezele ar putea fi eliminate în acest an școlar. Dacă se vor da, elevii din scenariul roșu pot trimite eseul online – oficial din Educație

În opinia sa, această formă de învățământ online ”nu va dura, pentru că este o abdicare, iar noi nu stăteam oricum foarte bine cu Educația”.

”Eu însumi am probleme. Acum, când m-ați sunat, lucram la cursurile mele online. Vă spun că sunt foarte, foarte greu de făcut. E cu totul altceva, nu e o simplă înșiruire de diapozitive, cum s-ar crede. De exemplu: facultatea la care predau e în limba engleză și eu stau și mă gândesc ce cuvinte să folosesc de data asta în comentarii ca nu cumva să nu fiu înțeles (pentru că e eterogen publicul care ascultă, toți vorbim un fel de bad english). Iar asta la facultate, dar gândiți-vă ce fac o educatoare sau o învățătoare!

Apoi, eu sunt un foarte, foarte bun utilizator de calculator, dar nu sunt toți așa. Eu stau și îmi aleg cea mai bună platformă de cursuri online, dar asta nu e valabil pentru toți.

Eu mi-am plătit din buzunar un program de testare foarte complex și foarte bun, care să minimalizeze riscul de a copia (pentru că studentul/elevul se află acasă), dar câți pot face asta?

Deci este o problemă. Să ne imaginăm că suspendarea cursurilor va dura un an - Nu se poate accepta așa ceva! Mai devreme sau mai târziu, probabil copiii se vor întoarce la școală. Dar asta va fi condiționat de receptivitatea populației la măsurile care se impun”, a subliniat, încă o dată, Sorin Paveliu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇