Psiholog: Cum să ne păstrăm calmul în acest nou an școlar

Psiholog: Cum să ne păstrăm calmul în acest nou an școlar
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ce putem face pentru a ne asigura că luăm decizia cea mai bună pentru copiii nostri, în plină pandemie?”, este întrebarea ce stă în sufletul oricărui părinte, zilele acestea.

În orice societate civilizată, autoritățile sunt cele care decid ce avem de făcut. Suntem sau nu de acord, avem alte opinii sau credem în teoria conspiratiei? Este în regula, putem crede în orice ne dorim noi, însă, trebuie să respectăm legile și cerințele autorităților, pentru a putea fi mai organizați, pentru a putea funcționa ca societate.

Din perspectiva psihologică, sunt câțiva pași ce ar trebui făcuți pentru a ne asigura că facem tot ceea ce putem pentru siguranta și sănătatea copiilor nostri. Dar si pentru ca aceștia să își continue procesul educațional, care îi va forma ca profesioniști, dar și ca oameni.

ADVERTISING

Cerințele autorităților

În acest sens, în primul rând, trebuie să vedem care sunt cerințele autorităților. Trebuie să purtăm mască, să ne spălăm des pe mâini, să pastrăm distanțarea socială.

Ce ne dorim de la copil

În al doilea rând, ar trebui ca părintii să se pună în acord în privința a ceea ce își doresc legat de copilul lor. Ce urmează să îi ceară acestuia legat de rezultatele la învatățătură, dar și de activitățile extracuriculare: care vor fi obiectele mai importante, ce examene urmează și cum se va pregăti copilul pentru a avea cele mai bune rezultate personale.

Să vorbim cu copiii

Pasul trei constă într-o discuție cu copilul în care să îi spunem despre așteptările pe care le avem noi ca parinti de la el. Îi putem spune ce considerăm important pentru el și de ce și îl putem lăsa să ne prezinte propriile opinii.

ADVERTISING

Astfel ne putem asigura că, din perspectiva familiei, avem o atmosferă caldă, bazată pe încredere dar și pe disciplină. Astfel, avem configurate așteptările și un plan pentru a le îndeplini.

Apoi, ar trebui sa discutam cu dirigintele despre cum putem ajuta școala în procesul educațional. Este important să fim alături de cadrele didactice, pentru a întelege care sunt calitățile si defectele propriului copil și, în funcție de acestea, ce putem face pentru a-l ajuta să își atingă limitele superioare ale potențialului personal.

Părinții trebuie să-și găsească echilibrul

Ce pot face părinții pentru a trece peste începutul de an, atunci când vorbim de grădiniță sau școala primară?

ADVERTISING

O evaluare cu maximă sinceritate a propriilor probleme. În cazul în care părinții au o problemă, este important sa apeleze la un specialist. Pentru că orice problema psihică sau fizică poate crea un plus de presiune, ce îngreuneaza situația părintelui și în genere a copilului.

Daca aceste probleme sunt depașite, își pot de asemenea îmbunătăți starea de bine prin: sport, yoga, plimbări in aer liber. Mișcarea este un element foarte important care poate ajuta parintele să se relaxeze, să iși recapete tonusul muscular și cel mental.

Tehnicile de respirație ajută din nou foarte mult. Acestea se pot învăța cu ajutorul unui psihoterapeut sau la cursurile de yoga.

De asemenea, un parinte, pentru a fi intr-o stare de echilibru, mai are nevoie să controleze sau să reechilibreze câteva aspecte ale vieții personale cum ar putea fi: somnul, alimentația, viata sexuală, pentru că aceștia sunt factori ce pot aduce un tonus bun sau pot face adultul să se simtă lipsit de energie.

În concluzie, chiar daca trecem printr-o perioadă dificilă, putem gasi formele prin care sa obținem ceea ce considerăm important de la viață, în condițiile date.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇