IPS Teodosie a dat în judecată Prefectura Constanța pentru că a anulat pelerinajul de Sf Andrei. Orașul intră în carantină

IPS Teodosie a dat în judecată Prefectura Constanța pentru că a anulat pelerinajul de Sf Andrei. Orașul intră în carantină

Arhiepiscopia Tomisului a dat în judecată Prefectura Constanța după ce Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanța a decis anularea pelerinajului de Sfântul Andrei.

„Da, sigur că da. E un drept religios încălcat. Nu avem încă termen la instanță, dar este o realitate. Pe plan european, peste tot în Europa, unde s-a acționat în instanță, le-a dat dreptul la liberă exprimare religioasă”, a declarat IPS Teodosie, pentru Replica Online.

Cum motiveaza Arhiepiscopia decizia

Avocatul Arhiepiscopiei Tomisului în acest dosar, Diana Iovanovici-Şoşoacă, a declarat vineri, pentru News.ro, că nu poate fi restrânsă libertatea religioasă şi măsura respectivă este una neconstituţională.

ADVERTISING

“Printr-o ordonanţă adoptată în baza unei legi de abilitare (ordonanţă simplă), Guvernul nu poate să restrângă exerciţiul libertăţii religioase, un astfel de act fiind neconstituţional, întrucât nu îndeplineşte condiţia stipulată de art. 53 alin. (1) coroborat cu art. 73 (2) şi art. 115 (1) din Constituţie. Cu atât mai mult această restrângere nu este aplicabilă prin intermediul unei hotărâri a Consiliului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), care este instituţie aparţinând executivului. Or, dacă actul prin care se stabileşte o măsură este neconstituţional, nu mai are nici o importanţă dacă măsura, în substanţa ei, este constituţională sau nu. Actul respectiv nu va produce pur şi simplu efecte”, a afirmat Diana Iovanovici-Şoşoacă. 

ADVERTISING

Diana Iovanovici-Şoşoacă a mai declarat că există o propunere de recomandare a Consiliului European că statele membre să calculeze rata incidenţei cazurilor de Covid-19 la 100.000 de locuitori şi nu la 1.000, cum se întâmplă în ţara noastră, dar şi că autonomia Bisericii Ortodoxe Române are caracter absolut în ceea ce priveşte conţinutul convingerilor religioase şi modalitatea lor de manifestare. 

“Comisia Europeană la data de 4 septembrie 2020 a emis propunere de recomandare a Consiliului European astfel încât să garanteze faptul că toate măsurile care restrâng libera circulaţie ca răspuns la pandemia Covid-19 adoptate de statele membre sunt coordonate şi comunicate clar la nivelul UE. Prin respectiva recomandare s-a solicitat ca raportarea să se facă la 100.000 de locuitori, nu la 1000.

ADVERTISING

Autonomia BOR are caracter absolut în ceea ce priveşte conţinutul convingerilor religioase şi modalitatea lor de manifestare. Religia ţine de convingerile intime ale credincioşilor şi acestea nu pot fi cenzurate, modificate sau adaptate de stat. O asemenea intervenţie ar echivala cu obligarea fidelilor unei religii să adopte o alta, neconformă convingerilor lor, ceea ce ar însemna încălcarea art. 29 (1) fraza a doua din Constituţie”, a explicat Diana Iovanovici-Şoşoacă.

Pelerinajul ar fi urmat să aiba loc pe 29 noiembrie, dar de vineri Constanța intră în carantină timp de 14 zile.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇