Episcopia Hușilor deplânge situația ”fără precedent în istorie” de îngrădire discreționară şi ofensatoare a accesului pelerinilor la Sf. Parascheva

Episcopia Hușilor deplânge situația ”fără precedent în istorie” de îngrădire discreționară şi ofensatoare a accesului pelerinilor la Sf. Parascheva

Reprezentanții episcopiei din județul Vaslui susțin că retricțiile privind participarea credincioșilor la pelerinajul de la Iași de Sf. Parascheva reprezintă o îngrădire discreționară şi ofensatoare a accesului și se declară profund mâhniți.

„Episcopia Hușilor a luat act cu profundă mâhnire de situația, fără precedent în istorie, de îngrădire discreționară şi ofensatoare a accesului – cu respectarea recomandărilor sanitare actuale – pelerinilor din afara Iașului, la racla Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoare, din 1641, a Moldovei și a poporului român.

ADVERTISING

Credincioșii din Episcopia Hușilor trăiesc aceeași dezamăgire ca și cei din Arhiepiscopia Iașilor și din întreaga Moldovă, privind imposibilitatea participării la sărbătoarea ocrotitoarei lor. Catedrala Mitropolitană din Iași și racla Sfintei Cuvioase Parascheva sunt locul spre care ei se îndreaptă ori de câte ori vin în Capitala Moldovei, fiind unul din reperele esențiale de pe harta trăirii actului credinței. Acolo se simt ca acasă, chiar și fără actul de identitate”, scrie în comunicatul Biroului de Presă al Episcopiei Huși.

ADVERTISING

Reprezentanții bisericii mai spun că „au sprijinit constant măsurile luate, în contextul pandemiei, pentru ocrotirea sănătății oamenilor, cu conștiința faptului că sănătatea este darul lui Dumnezeu”. Totodată, reprezentanții Episcopiei din județul Vaslui au preluat mesajul Mitropolitului Teofan care a spus că „totul are, însă, o limită peste care, dacă se trece, nu este bine pentru nimeni”.

ADVERTISING

„Din nefericire, observăm obstinația cu care ni se transmite mesajul explicit că slujbele sau manifestările religioase ar deveni spații predilecte de răspândire a virusului și gesturi incompatibile cu sănătatea și vecine cu iresponsabilitatea.

De aceea, suntem solidari și împărtășim întru totul mesajul transmis, în duh părintesc, de Părintele nostru Mitropolit Teofan, în preajma hramului Sfintei Cuvioase Parascheva”, precizează Biroul de Presă al Episcopiei Huși.

La finalul mesajului său, Episcopia Huși îi roagă pe preoți să slujească zilnic Sfânta Liturghie și Acatistulul Sfintei Cuvioase Parascheva.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇