Guvernul a interzis din pix pelerinajul la Sfânta Parascheva, dar nu știe cum să evite buluceala din anii trecuți, din Iași. Ce trebuie să afle credincioșii

Guvernul a interzis din pix  pelerinajul la Sfânta  Parascheva, dar nu știe cum să evite buluceala din anii trecuți, din Iași. Ce trebuie să afle credincioșii

Guvernul a anunțat că anulează pelerinajul la Sfânta Parascheva după ce parte dintre credincioși au plecat deja spre Iași, iar alții au bagajele făcute și drumul rezervat.

Acum, nimeni n-ar putea spune ce urmează. Sunt agenții de turism care le recomandă credincioșilor de prin țară să mai aștepte, înainte să plece la drum. Dar sunt și transportatori de persoane care promit să-i ducă pe oameni în pelerinaj, la Iași, fără nicio restricție.

Primarul Iașiului, Mihai Chirica, a declarat pentru SpotMedia.ro că nu are cum să închidă orașul de sărbătoarea Sfintei Parascheva. Dar că va descuraja venirea pelerinilor prin simplul fapt că nu va mai pune la dispoziție locuri de parcare pentru autocare.

Aproape 200.000 de oameni vin în fiecare an la Iași, în prima parte a lunii octombrie, ca să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Parte dintre pelerini ajung în oraș cu mașinile personale sau cu trenul. Dar mulți sosesc în ultimele zile dinaintea sărbătorii Sfintei Parascheva (prăznuită de ortodocși pe 14 octombrie – n.red.) cu autocare, din toată țara.

În acest an - din cauza creșterii alarmante a numărului de infectări cu coronavirus și a deceselor cauzate de Covid-19 - Guvernul s-a gândit să anuleze pelerinajul. Dar a decis prea târziu. Parte dintre pelerini sunt deja în drum spre Iași sau chiar au și ajuns în oraș. În plus, hotărârea luată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență e neclară.

ADVERTISING

Așa că acum, în loc să stea liniștiți și să se pregătească de sărbătoare, mii de credincioși din țară mai degrabă se frământă, întrebându-se ce să facă. Să ia drumul Iașiului cu orice risc sau să rămână acasă?

Ce vrea Guvernul și de ce decizia luată a creat haos

În seara zilei de luni, 5 octombrie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a emis Hotărârea 47 din 05.10.2020, care prevede, printre altele, că:

”organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanele care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localități”.

Cu alte cuvinte, textul hotărârii li se adresează celor care organizează manifestările de la Iași, prilejuite de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.

Adică Bisericii Ortodoxe Române (reprezentată în teritoriul prin Mitropolia Moldovei și Bucovinei– n.red.) și Primăriei din Iași.

Din textul hotărârii de guvern reiese că organizatorii sunt cei care trebuie să aibă grijă ca la sărbătorile religioase să participe doar oameni din localitate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Întrebarea este: cum să se asigure Biserica și Primăria de faptul că la niște acțiuni religioase participă doar ieșeni?

Deja purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, pr. Constantin Sturzu, a transmis că Biserica face ceea ce ține de ea: organizează în continuare activitățile de cult pentru ieșeni și îi îndeamnă pe credincioșii din alte părți ale țării să nu vină, ci să folosească timpul de călătorie făcând fapte bune.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Băneascu, a precizat că instituția pe care o reprezintă va respecta normele impuse de stat, dar că își dorește ca acestea să fie clare și să nu-i afecteze negativ pe credincioșii care vor să se închine.

De fapt, potrivit secretarului de stat Raed Arafat, riscul major nu-l reprezintă doar statul la coadă, la biserică, ci timpul petrecut în autocar, în preajma altor persoane. Acolo e cel mai probabil să se îmbolnăvească pelerinii de Covid 19, a susținut Arafat.

Dar dacă așa stau lucrurile, de ce nu interzice Guvernul și excursiile cu autocarul?

Primarul Mihai Chirica: Nu mai există pelerini, sărbătoarea e pentru ieșeni! Nu asigurăm parcare pentru autocare

Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica (PNL), a explicat pentru SpotMedia.ro că momentan nimeni nu-i oprește pe românii din țară să vină la Iași să se închine. Nicio autoritate nu-i întreabă încă nimic pe credincioși. Dar lucrurile s-ar putea schimba curând.

ADVERTISING

”Eu cred că s-au clarificat lucrurile, după decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Practic, pelerinajul a fost desființat. Evenimentul religios este dedicat ieșenilor, adică celor care au reședința în municipiul Iași.

Asta înseamnă că, din punct de vedere semantic, pelerinul nu mai există.

Nu-i oprește nimeni acum (pe oamenii are sosesc, fie și cu autocarele, din alte părți ale țării ca să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva - n.red.).

IASI - CATREDALA MITROPOLITANA - HRAMUL SFINTEI PA
Primarul orașului Iași, la Sărbătoarea Sfintei Parascheva, în 2015. Foto: Liviu Chirica/Mediafax.ro/Hepta.ro

Până pe 8 octombrie – data propusă pentru începerea pelerinajului – intrarea în Iași (inclusiv cu autocarul -n.red.) este liberă ca pentru orice cetățean, român sau străin. Nu există niciun fel de restricție.

Există doar un control mai strict al Mitropoliei pentru asigurarea normelor sanitare și pentru a nu favoriza infectarea (în rândul credincioșilor - n.red.). Dar noi suntem convinși că nu se vor infecta aici, eventual în mijlocul de transport”, a mai spus primarului orașului Iași.

L-am întrebat pe primarul din Iași ce se va întâmpla de joi, 8 octombire. Se vor pune filtre la intrarea în Iași care să oprească autocarele cu credincioși? În acest caz, cum vor fi opriți aceia care vin cu trenul sau cu mașina personală?

”Nu s-a luat încă o decizie finală pentru că abia la ora 16.00 va fi o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) și așteptăm punctul de vedere al Mitropoliei pentru a vedea dacă va mai fi racla scoasă din biserică.

La acel moment, legea exclude noțiunea de pelerin, chiar dacă vine pe jos... Nu vorbim despre modul în care se deplasează.

Trebuie să arate poliției, poliției locale sau jandarmeriei un document care să ateste locuirea în municipiul Iași.

Nu vom închide orașul pentru că este posibil ca parte din oameni să fie doar în tranzit. Poate se duc spre Botoșani. Dar am spus că nu vom asigura locuri de parcare pentru autocare, care se pare că sunt și locul în care se poate produce cel mai ușor infectarea”, a mai spus Mihai Chirica pentru SpotMedia.ro.

Unii transportatorii încă duc pelerinii la Iași: La 15 persoane, una merge gratis!

Am sunat marți dimineață la Agenția Avraam Travel și am întrebat dacă să plătim online cei 300 de lei de persoană pentru pelerinaj în perioada 9-11 octombrie sau dacă mai degrabă dăm banii de pomană, în condițiile actuale.

”Of! Știu eu ce să vă zic? Noi avem grupul format. Mai sunt câteva locuri. Dar vedeți cu ce au spus aseară, că nu o să avem voie să intrăm în Iași. Și dimineață am văzut iar știrea aia.

Eventual vă trec aici, în baza de date și vă contactez dacă se schimbă ceva...”, ne-a spus reprezentanta agenției.

Am sunat și un transportator găsit pe OLX pe care-l cheamă Antonio și care susține că face transport pentru pelerinaj, în perioada 8-15 octombrie, cu plecare din Botoșani.

Ba chiar i-am cerut să ne spună dacă are mașină în care să încapă un grup de 8-10 persoane.

”Da bineînțeles, între 8 și 15 octombrie. Puteți merge toți în aceeași mașină. Da, domnule! Atenție: la 15 persoane una merge gratis!”, ne-a spus transportatorul.

Întrebări fără răspuns: Cum se vor aplica restricțiile și ce pățesc oamenii care le încalcă?

Până la acest moment n-am reușit să luăm legătură cu reprezentanții Prefecturii Iași pentru a afla mai multe detalii. Iar ministrul de Interne, Marcel Vela ne-a transmis că este într-o ședință și că așteptă întrebările, în scris, pe adresa de email a Ministerului de Interne.

Așa că o serie de întrebări rămân, încă, fără răspuns:

  • Se vor organiza filtre la intrarea în Iași care să întoarcă din drum eventuale autocare cu credincioși? Dar dacă oamenii au cazare rezervată în Iași sau dacă vor spune că vor să viziteze Palatul Culturii, li se va permite să intre?
  • Dacă polițiștii și jandarmii îi vor legitima pe credincioșii adunați la slujbă, în ce bază legală o vor face? Îi vor legitima pe toți sau vor alege prin sondaj oameni care nu par să aibă domiciliul în Iași?
  • Ce pățesc oamenii legitimați care nu pot dovedi că au domiciliul în Iași? Sunt amendați? Dacă da, pe cine și în ce fel ajută aplicarea de amenzi?
  • Ce riscă transportatorii care aduc oamenii cu autocarele la Iași, la slujba Cuvioasei Parascheva, în perioada 8 - 14 octombrie?

În orele următoare, Guvernul ar trebui să dea răspunsuri clare la aceste întrebări pentru că oamenii merită să știe cum să se pregătească pentru sărbătorea care urmează, fără să riște nici amenzi, nici infectarea cu SARS-CoV-2.

Citește și:

Restaurantele se închid în interior în zeci de localități, exact când vine frigul. Vezi situația din țară

COVID-19 în diaspora: Încă 64 de români s-au îmbolnăvit în Germania

Coronavirusul se transmite și prin aer, afectând inclusiv persoane aflate la mai mult de 2 metri distanță (CDC)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇