Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, după ce au fost interzise pelerinajele religioase: Sărbătoarea de Sfânta Parascheva nu e afectată

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, după ce au fost interzise pelerinajele religioase: Sărbătoarea de Sfânta Parascheva nu e afectată

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei afirmă că Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, programată pe 14 octombrie, va avea loc, dar că au luat act de decizia autorităţilor ca doar localnicii să participe la manifestările religioase.

Publicitate

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, Constantin Sturzu, a afirmat, luni seară, că va continua să se organizeze pentru pelerinii din Iaşi care vor veni în zilele următoare la Catedrala Mitropolitană să se închine la racla cu sfintele moaşte, în timp ce pelerinii din afara Iaşiului sunt îndemnaţi la rugăciune.

Publicitate

"Am luat act de decizia autorităţilor. În esenţa ei, sărbătoarea nu este afectată. Sfânta Liturghie de pe 14 octombrie, ziua de prăznuire a ocrotitoarei Moldovei, va avea loc. Noi vom continua să ne organizăm pentru acei credincioşi care vor putea participa, în speţă cei din Iaşi. Îi îndemnăm pe acei pelerini care ar fi vrut să ajungă la Iaşi să folosească pentru rugăciune, pentru post, pentru o faptă bună timpul pe care l-ar fi dedicat călătoriei.

De exemplu, pot citi Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, cu nădejdea că Dumnezeu le va asculta cererile cele bune şi le va aduce mângâiere. Cu siguranţă pentru aceşti pelerini va veni şi clipa când vor putea să ajungă la racla cu sfintele moaşte", a afirmat preotul Constantin Sturzu.

Membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) au stabilit, luni seară, că este permisă organizarea de manifestări cu ocazia sărbătorilor religioase numai cu participarea celor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivă, explicând măsura prin faptul că riscul de infectare este unul foarte mare atunci când pelerinii se deplasează dintr-o localitate în alta cu mijloace de transport precum autocare.

Sute de credincioşi au stat, luni, la o coadă formată pe zeci de metri pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, cu câteva zile înainte ca racla să fie scoasă din Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Oamenii au spus că au vrut astfel să evite aglomeraţia care se va crea în următoarele zile.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu, a spus că ”sfinţenia nu este contagioasă”, întrebat despre oportunitatea desfăşurării pelerinajului, în condiţiile în care la Iaşi numărul cazurilor de COVID-19 a crescut alarmant.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇