BOR îi cere lui Arafat discernământ și bunăvoință: Restricţiile să nu tulbure credincioşii

BOR îi cere lui Arafat discernământ și bunăvoință: Restricţiile să nu tulbure credincioşii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Măsurile sprijinite pe raţiuni medicale cu impact public trebuie luate cu maxim discernământ, astfel încât ele să nu conducă la afectarea unor „libertăţi intangibile, precum fundamentala libertate religioasă”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Declaraţia purtătorului de cuvânt al Patriarhiei vine în contextul anunţului şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, potrivit căruia participarea credincioşilor la sărbătorile religioase va fi permisă doar celor care au domiciliul în localitatea respectivă.

ADVERTISING

"Înţelegem, desigur, că noile măsuri ale autorităţilor sunt justificate exclusiv de creşterea alarmantă a numărului de pacienţi cu COVID, de necesara prevenire şi diminuare a îmbolnăvirilor ce pot conduce sau au condus deja la excedarea secţiilor ATI din spitale.

Din perspectiva prezervării unor libertăţi intangibile, precum fundamentala libertate religioasă, considerăm că măsurile sprijinite pe raţiuni medicale cu impact public trebuie luate cu maxim discernământ şi atentă bunăvoinţă, astfel încât ele să nu conducă la afectarea acestor libertăţi, la contrarierea şi tulburarea oamenilor credincioşi care compun majoritatea copleşitoare a societăţii româneşti", a spus Vasile Bănescu.

ADVERTISING

”Biserica, un spațiu al decenței”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române consideră că "măsurile ce se impun ca strict necesare trebuie justificate în mod onest de raţiuni sanitare foarte limpezi, precum şi de probe indubitabile legate de respectarea sau nerespectarea regulilor în anumite locuri sau instituţii".

"Bisericile sunt prin natura lor spaţii ale decenţei, curăţeniei şi ordinii, nu ale dezordinii.

Desigur, regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măştii în anumite momente şi la păstrarea distanţei de 1,5 m între persoane se impun inclusiv în spaţiile liturgice şi trebuie riguros respectate.

ADVERTISING

Ceea ce în toată perioada de până acum s-a făcut în mod exemplar în cadrul tuturor cultelor religioase din România.

Biserica Ortodoxă Română a fost şi rămâne implicată într-un mod fără precedent şi fără termen de comparaţie inclusiv în plan caritabil, prin ajutorul consistent oferit persoanelor vulnerabilizate de pandemie, dar şi multor spitale din România", a susţinut Vasile Bănescu.

Arafat: Riscul major este pe durata transportului în autocare

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, a anunţat luni, după şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, că participarea credincioşilor la sărbătorile religioase va fi permisă doar dacă au domiciliul în localitatea respectivă.

"Referitor la organizarea sărbătorilor religioase - este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea, fără participarea persoanelor sau pelerinilor din alte localităţi.

Acest lucru este extrem de necesar, pentru că riscul major nu este numai participarea la faţa locului, riscul major este pe durata transportului în autocare. Dacă se stă într-un autocar, într-o maşină sau mijloc de transport ore, este suficient să fie o singură persoană infectată ca să se întoarcă toţi cei care au călătorit cu mijlocul de transport infectaţi acasă.

Acest lucru trebuie să fie limitat. Sărbătorile se fac, doar că participanţii vor fi doar cei care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea respectivă", a precizat Raed Arafat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇