În ciuda pandemiei, BOR nu interzice atingerea raclei Sf. Parascheva: Moaştele nu fac rău

În ciuda pandemiei, BOR nu interzice atingerea raclei Sf. Parascheva: Moaştele nu fac rău

În ciuda măsurilor destul de serioase anunțate în ultimele zile de Mitropolia Moldovei referitor la protejarea oamenilor de virusul SARS CoV2, credincioșii tot vor avea voie sa atingă racla la pelerinajul de Sfânta Parascheva, organizat la Iaşi.

Este greu să le spui acum oamenilor să nu atingă racla sau să nu se închine, nu putem spune că sfintele moaşte pot face rău cuiva. Modul în care îşi manifestă credincioşii evlavia este foarte puţin controlabil, este greu să îi spui omului ce să facă.

Este o zonă emoţională, fiecare îşi manifestă cinstirea la racla sfintei aşa cum simte, unii doar se închină, alţii pun şi mâna, alţii ating creştetul.

ADVERTISING

Racla este curăţată periodic, plexiglasul la fel, tot ce ţine de vulnerabilitate suntem pregătiţi să luăm cele mai bune măsuri”, a explicat pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, pentru Ziarul de Iași.

Credincioșii au început deja să vină în Iași din acest weekend. De asemenea, jandarmii au început deja să monteze gardurile, astfel încât culoarele să aibă o distanţă de măcar doi metri între ele.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Primăria a sugerat să se facă un culoar separat pentru persoanele care sunt mai vulnerabile în faţa infecţiei cu COVID-19: oamenii în vârstă, mamele cu copii, dar nu știe dacă acest lucru va fi pus în practică.

Reprezentanţii Mitropoliei spun că există mulţi oameni care vin şi pentru ideea de a sta la coadă, de căinţă în aşteptarea închinării, și că este posibil ca aceștia să nu respecte culoarele de acces.

Pelerinajul anual de Sfânta Parascheva, sărbătorită pe 14 octombrie, are loc în ciuda faptului că Iașiul înregistrează din ce în ce mai multe cazuri de infectări cu virusul SARS CoV 2 și în pofida apelurilor făcute de ministrul Sănatății, Nelu Tătaru. Duminică au fost raportate 127 de noi îmbolnăviri cu COVID-19. În total sunt 5.557 de cazuri la Iaşi.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇