La moaște, doar cu buletinul. Racla Sfintei Parascheva nu a mai fost scoasă afară, cei care nu erau din Iași au fost trimiși acasă (Galerie foto)

La moaște, doar cu buletinul. Racla Sfintei Parascheva nu a mai fost scoasă afară, cei care nu erau din Iași au fost trimiși acasă (Galerie foto)

Persoanele care nu au domiciliul în Iaşi nu sunt lăsate să intre în curtea Catedralei Mitropolitane din oraş, lăcaşul de cult fiind înconjurat de jandarmi care îi legitimizează pe toţi cei care vor să ajungă la racla cu sfintele moaşte.

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva urma să fie scoasă joi din incinta Catedralei ieşene şi aşezată într-un baldachin amplasat în curtea lăcaşului de cult, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat, pelerinajul de la Iaşi fiind anulat.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Autorităţile au decis ca la sărbătoarea religioasă de la Iaşi să participe doar localnicii, astfel că toţi cei care vor să intre în curtea catedralei sunt legitimaţi de către jandarmi.

Foto: Inquam Photos/Liviu Chirica

Acest lucru a provocat nemulţumirea câtorva credincioşi care au venit din alte localităţi la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, dar nu li s-a permis accesul către racla cu sfintele moaşte.

Dacă în zilele precedente, în curtea catedralei se formaseră cozi de zeci de metri, în cursul zilei de joi puţini pelerini au venit să se închine la sfintele moaşte.

Foto: Inquam Photos/Liviu Chirica

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a comunicat că singurul eveniment religios care va fi organizat la Iaşi de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva va fi Sfânta Liturghie din 14 octombrie, racla urmând să rămână în clădirea catedralei pe toată durata sărbătorilor.

Mitropolia ieşeană a trimis în acest sens o notificare către Prefectura judeţului Iaşi.

Tot au fost cozi, luni

Racla cu sfintele moaşte urma să fie scoasă joi 8 octombrie, pelerinajul urmând să se încheie, potrivit programului iniţial, pe 15 octombrie.

Membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) au stabilit, luni seară, că este permisă organizarea de manifestări cu ocazia sărbătorilor religioase numai cu participarea celor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivă, explicând măsura prin faptul că riscul de infectare este unul foarte mare atunci când pelerinii se deplasează dintr-o localitate în alta cu mijloace de transport precum autocare.

Foto: Inquam Photos/Liviu Chirica

Sute de credincioşi au stat, luni, la o coadă formată pe zeci de metri pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, cu câteva zile înainte ca racla să fie scoasă din Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Oamenii au spus că au vrut astfel să evite aglomeraţia care se va crea în următoarele zile.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu, a spus că ”sfinţenia nu este contagioasă”, întrebat despre oportunitatea desfăşurării pelerinajului, în condiţiile în care la Iaşi numărul cazurilor de COVID-19 a crescut alarmant.

Foto: Inquam Photos/Liviu Chirica

Ce măsuri a luat Chirica

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a anunţat, luni, că a cerut Ministerului de Interne să preîntâmpine, prin intermediul prefecturilor, organizarea de convoaie auto care să vină la Iaşi cu pelerini de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Mihai Chirica a spus că pericolul răspândirii coronavirusului este ridicat şi că primăria nu va asigura parcarea autocarelor cu credincioşi care vor veni la Iaşi în perioada următoare.

Întrebat dacă este normal ca un număr mare de persoane să vină la Iaşi în perioada următoare, Chirica a răspuns: „Eu nu consider că este normal, dar nu pot eu, ca primar, să iau un drept legitim de deplasare a populaţiei. Noi ne organizăm doar într-o manieră preventivă. Noi nu încurajăm să fie sărutată racla, pentru că nu sunt condiţii fireşti de desfăşurare a unei sărbători religioase”.

Anul trecut, câteva zeci de mii de oameni din întreaga ţară au ajuns la Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva.