Cîțu insistă cu măsuri de relaxare de la 1 iunie, chiar dacă nu e atinsă ținta de vaccinare

Cîțu insistă cu măsuri de relaxare de la 1 iunie, chiar dacă nu e atinsă ținta de vaccinare

Guvernul va adopta în ședința din această săptămână noile măsuri de relaxare ce vor intra în vigoare de la 1 iunie, a anunțat marți premierul Florin Cîțu.

El a precizat că se merge mai departe cu ridicarea restricțiilor, chiar dacă nu se ating țintele propuse pentru vaccinare.

”Am prezentat un calendar de relaxare, ne ținem de el. În următoarea ședință de guvern vom avea măsurile pentru 1 iunie, avem discutii cu cei afectați direct.

Valul trei a dispărut, avem rezultate bune, nu avem motive să nu mergem cu campania de relaxare mai departe”, a declarat Florin Cîțu.

ADVERTISING

Premierul a subliniat că principalul obiectiv al campaniei de vaccinare este de a elimina pandemia și, spune el, cifrele din acest moment sunt foarte bune.

”Obiectivul campaniei de vaccinare este de a elimina pandemia și avem cifre foarte bune. Scade numărul de cazuri noi, de persoane aflate la terapie intensivă, scade numărul de decese”, a mai declarat Florin Cîțu.

În urmă cu aproape două săptămâni, Klaus Iohannis anunța următoarele ținte de vaccinare: la 1 iunie 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iulie 6 milioane, la 1 august 7 milioane.

ADVERTISING

De la începutul campaniei de vaccinare și până acum au fost vaccinate în total 4.159.340 de persoane. Din păcate, ritmul vaccinării a scăzut mult în ultima vreme.

Dacă în urmă cu o săptămână se imunizau zilnic peste 100.000 de persoane, acum numărul lor este la jumătate.

Mai exact, doar 57.615 de persoane s-au vaccinat de duminică până luni, și 54.000 de persoane se vaccinaseră de sâmbătă până duminică, potrivit datelor Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

ADVERTISING

De precizat este, totuși, că ritmul vaccinării a scăzut după ce România a început să relaxeze măsurile antiCovid.

De la 15 mai masca nu mai este obligatorie în aer liber. Spre comparație, Malta, care şi-a vaccinat 70% din populaţia adultă cu cel puţin prima doză de vaccin antiCovid, devenind prima ţară din UE care atinge aşa-numita imunitate colectivă, va elimina obligativitatea purtării măștii în spații deschise abia de la 1 iulie și doar pentru cei vaccinați.

Tot din 15 mai au fost ridicate și restricțiile de circulație pe timp de noapte.

Vezi și Bloomberg scrie despre lipsa de chef a românilor de a se vaccina: Cererea e mult sub dozele disponibile, dar totuşi nu stăm cel mai prost

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇