Bloomberg scrie despre lipsa de chef a românilor de a se vaccina: Cererea e mult sub dozele disponibile, dar totuşi nu stăm cel mai prost

Bloomberg scrie despre lipsa de chef a românilor de a se vaccina: Cererea e mult sub dozele disponibile, dar totuşi nu stăm cel mai prost
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dozele de vaccin antiCovid disponibile au început să depășească cererea în estul Uniunii Europene.

Bloomberg scrie că acest fenomen e privit cu îngrijorare de țările occidentale, acolo unde cetățenii (abia) își așteaptă cuminți rândul la vaccinare.

Multe regiuni s-au confruntat cu dificultăți încă de la debutul campaniilor de imunizare, când era în toi scandalul privind serul dezvoltat de AstraZeneca.

Apoi, sunt evocate și lipsa de încredere a cetățenilor în autorități, știrile false, dar și lipsa de cunoștințe despre beneficiile vaccinării și pericolul virusului.

ADVERTISING

Totuși, România nu stă cel mai prost aici, iar în topul scepticilor se află și țări occidentale.

1200x-1
Foto: Bloomberg

România, dată ca exemplu

Publicația dă ca exemplu ”clar” chiar România.

Cu doar o cincime din cei 19 milioane de cetățeni vaccinați, listele de așteptare pentru imunizare au dispărut, iar acum vaccinarea este la liber pentru oricine dorește.

Apoi, Bloomberg scrie despre faptul că miniștrii au ieșit în stradă să încurajeze vaccinarea în weekendul trecut.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a precizat că ”încercăm să găsim cele mai bune canale de comunicare pentru a ajunge la cetățeni. Ne folosim de personalități, vedete, politicieni, dar și de oameni obișnuiți. Ei sunt cele mai bune exemple - oamenii au încredere în alți oameni”.

ADVERTISING

Oricum, România nu e singura care se chinuie la acest capitol, ci și vecina noastră Bulgaria. Aici, doar 16% din populație s-a vaccinat cu prima doză, așa că țara a luat aceeași decizie ca România - vaccinare la liber.

Și coordonatorul campaniei de vaccinare din Ungaria a povestit că există mult mai multe doze decât doritori.

Oricum, reticența față de vaccin nu se limitează doar la UE. Multe state și orașe americane au început să dea recompense cetățenilor dacă se imunizează. Și aici vorbim despre una dintre țările cu cea mai mare rată de inoculare.

ADVERTISING

Și Serbia, de exemplu, le dă cetățenilor care se imunizează echivalentul a 30 de dolari.

Daphne Ahrendt, senior manager de cercetare la Eurofound, care urmărește scepticismul european în ce privește vaccinarea - spune că știrile false continuă să afecteze cererea în întreaga UE.

”Este crucial ca guvernele să se asigure că informații reale și corecte ajung la cetățeni pe toate canalele disponibile. Asta nu se întâmplă doar în Europa de Est, într-o anumită măsură se întâmplă peste tot în lume”.

Cam greu pentru România

Bloomberg mai scrie că un astfel de mesaj ajunge greu la cetățenii români. De altfel, dorința românilor de a se vaccina a rămas aceeași din octombrie până în martie, în ciuda eforturilor autorităților.

”Cu un target de 5 milioane de vaccinați până în iunie cel mai probabil ratat, ţinta finală a țării de a inocula 60 - 70 % din populație este în pericol”.

Și Polonia pare să rămână în urmă și apelează la celebrități pentru a stimula vaccinarea.

”Acum, provocarea este să atragem noi oameni spre vaccinare, trebuie să îi convingem că e nevoie să fie imunizați. Nu putem exclude scenariul în care nu ajungem la imunitatea de turmă”, a declarat coordonatorul campaniei de imunizare din Polonia, Michal Dworczyk.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇