STB tot nu circulă, deși instanța a suspendat greva. Nici vineri n-avem transport în comun la București?

STB tot nu circulă, deși instanța a suspendat greva. Nici vineri n-avem transport în comun la București?

Deși Tribunalul București a decis, joi după-amiază, ca protestul de la STB este ilegal, iar șoferii și vatmanii trebuie să iasă din nou pe trasee, deocamdată acest lucru nu s-a întâmplat.

Și nici nu e clar când anume se va întâmpla acest lucru.

Mai mult, din informațiile noastre, ambele schimburi de la Depoul Bujoreni au fost chemate vineri, la ora 4:00, la depou, de către șefii din sindicat, deci e posibil ca greva să continue.

În cursul zilei de joi, liderul sindicatului reprezentativ din cadrul STB, Vasile Petrariu, a susținut că - deși cu o zi înainte sindicaliștii organizaseză o pichetare - oprirea totală a transportului în comun de suprafață n-a fost o grevă organizată, ci un protest spontan.

ADVERTISING

Sesizat de STB, Tribunalul București n-a fost de aceeași părere. Dimpotrivă, a decis că acțiunea salariaților din STB nu e protest spontan, ci grevă care trebuie suspendată. Tot instanța a decis că activitatea STB trebuie să se reia „de îndată”.

minuta-decizie-suspendare-protest-STB

După decizia instanței, spotmedia.ro l-a întrebat pe Vasile Petrariu – cel care a vorbit cu presa în numele salariaților – dacă oamenii vor respecta decizia instanței.

Petrariu nu a răspuns întrebărilor spotmedia.ro. În schimb, a precizat pentru Agerpres că le va comunica salariaților decizia instanței, urmând ca aceștia să decidă singuri ce fac.

În context, l-am întrebat pe directorul general al STB SA, Adrian Criț, dacă autobuzele și troleibuzele vor ieși pe traseu încă de joi după-amiază sau dacă abia vineri dimineață își vor relua activitatea.

ADVERTISING

Adrian Criț a precizat pentru spotmedia.ro, printr-o adresă, că a transmis deja tuturor membrilor din conducerea autobazelor STB că le cere să își reia activitatea.

„(...) vă solicit imperativ reluarea atriuțiilor de serviciu prin realizarea programului de transport conform itinerariului și foii de parcurs.

În situația în care nu veți da curs dispozițiilor instanței se va proceda la atragerea răspunderii persoanelor responsabile conform Regulamentului intern și a legislației în vigoare”, se arată în adresa trimisă de directorul general al STB SA către șefii autobazelor din București.

Criț a precizat pentru spotmedia.ro că, în curând, deplasarea autobuzelor și tramvaielor ar trebui să poată fi urmărită pe aplicația Infotb.

ADVERTISING

Ce-i drept, aplicația respectivă arată că autobuzele, troleibuzele și tramvaiele se deplasează. Dar realitatea e alta.

Spre exemplu, InfoTb arată că un călător ar putea pleca din Pajura spre Gara de Nord la ora 18:06, cu troleibuzul e pe Traseul 86.

Info-TB-printscreen-1

În realitate, însă, la ora 18:00, capătul Traseului 86 din Pajura era pustiu. Lumina din barăci era stinsă, după ce în zonă nu ajunsese niciun troleu de la izbucnirea protestului. Nici în următoarea jumătate de oră niciun troleibuz nu a ajuns în stațiile din Pajura.

capat-86-1

În scurt timp, STB a emis un comunicat de presă prin intermediul căruia a anunțat că - într-adevăr - a constatat că autobuzele, troleibuzele și tramvaiele nu circulă. Și că e posibil ca greva să continue și vineri, pe 21 ianuarie.

„Din verificările efectuate, s-a constatat că personalul implicat în această grevă ilegală care a imobilizat astăzi Capitala, refuză să-și reia activitatea. Există posibilitatea ca această grevă să continue și mâine, liderii sindicali punând presiune pe salariații STB SA pentru a nu-și îndeplini sarcinile de lucru. Desconsiderarea nevoilor bucureștenilor din zona metropolitană și ignorarea cu bună știința a unei decizii judecătorești poate atrage răspunderea penală pentru personalul implicat în această acțiune. 

STB SA face apel la simțul de responsabilitate al angajaților săi și le solicită în mod public acestora să reia imediat activitatea de transport public. De asemenea, îi asigurăm pe bucureșteni că vom lua toate măsurile legale posibile pentru revenirea la normalitate”, a transmis STB, prin intermediul comunicatului de presă.

Așa că e greu de spus, la acest moment, când anume se va relua circulația autobuzelor, troleibuzelor și tramvaielor prin București, după un orar normal.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇