Greva STB a fost suspendată de tribunal, iar mijloacele de transport trebuie să iasă pe trasee. Reacția lui Nicușor Dan

Greva STB a fost suspendată de tribunal, iar mijloacele de transport trebuie să iasă pe trasee. Reacția lui Nicușor Dan

Tribunalul București a decis joi, în regim de urgență, suspendarea grevei STB și a dispus ”reluarea imediată a activității”.

Hotărârea tribunalului poate fi atacată cu apel, dar ea este executorie, aşa că mijloacele de transport trebuie să revină pe trasee imediat.

Cei care nu vor respecta hotărârea judecătorească riscă să se aleagă cu dosar penal.

„Pentru liderul de sindicat membru PSD, Vasile Petrariu, am un mesaj foarte clar: va avea soarta lui Ion Rădoi. Liderii sindicali care reprezintă forțe politice și nu salariați, care își folosesc pozițiile sindicale pentru interese personale și pentru interesele politicienilor care-i manevrează nu pot avea parte de respectul bucureștenilor”, a declarat primarul Nicușor Dan, la aflarea veștii.

ADVERTISING

El spune că este în continuare deschis dialogului și vrea să discute cu sindicaliștii, dar „mijloacele de transport STB trebuie să se întoarcă pe trasee, iar transportul public de suprafață în Capitală trebuie să revină la normal cât mai repede.”

Conducerea STB a depus joi la tribunal două cereri, în care solicită suspendarea grevei sindicaliştilor, precum şi constatarea nelegalităţii protestului organizat de angajaţi. În primul dosar, cel privind suspendarea grevei, instanţa a dat dreptate STB, urmând ca cererea privind nelegalitatea protestului să fie judecată vineri, informează Agerpres.

Spotmedia.ro i-a solicitat președintelui Sindicatului Transportatorilor din București, Vasile Petrariu, un punct de vedere. Mai exact, l-am întrebat pe Petrariu dacă șoferii și vatmanii vor ieși din nou pe trasee, dacă sindicatul va ataca decizia de azi a Tribunalului București, dar și cum va colabora cu directorul Adrian Criț, căruia i-a solicitat, astazi, demisia. Vasile Petrariu a primit întrebările Spotmedia.ro, dar nu a răspuns până la momentul publicării acestui articol.

ADVERTISING

Potrivit unui comunicat STB, toate mijloacele de transport vor ieși în traseu conform graficului.

„Bucureștenii din zona metropolitană, care pe durata grevei nu au putut beneficia de titlurile de călătorie achiziționate, vor primi o zi de călătorie gratuită.

Ne cerem scuze tuturor călătorilor pentru disconfortul creat și asigurăm utilizatorii de faptul că STB SA a analizat circumstantele ce au condus la declansarea acestui protest și a dispus măsuri în consecință pentru cei care au fost implicați în această actiune sindicală ilegală”, a transmis STB.

Haosul din Capitală şi acuzaţiile politice

Joi, în jurul orelor 08.40, la mai bine de 3 ore de când șoferii STB au refuzat să iasă pe trasee, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a susținut o conferință de presă în care a spus că greva declanșată joi dimineață la Societatea de Transport Bucureşti este ilegală, fiind o acţiune foarte gravă.

ADVERTISING

El a precizat că STB a depus deja plângeri penale împotriva liderilor sindicali. Nicușor Dan acuză că nu este o grevă spontană, ci una politică, orchestrată de Vasile Petrariu, consilier general PSD.

”E o grevă orchestrată de sindicatul reprezentativ. Avem dovezile şi avem scrise şi depuse plângerile penale împotriva liderilor sindicali. Dincolo de o grevă organizată de sindicat, este o grevă politică, al cărei lider este dl Petrariu, consilier general de la PSD, avem dovezi.

Îmi pare rău că şoferii au căzut în plasa acestor manipulări care au un substrat politic. Fac apel la şoferi să înţeleagă gravitatea acţiunilor lor, care afectează viaţa bucureţenilor”, a acuzat Nicușor Dan.

În replică, liderul sindical a declarat: Nu negociază nimeni fără mine! Protestul se încheie când va fi demis directorul Adrian Criț.

USR București spune că ”bucureștenii suferă din cauza unui război politic”.

”Este absolut iresponsabil să șantajezi bucureștenii, să-i lași să înghețe în frig în stații pentru a puncta politic. Sindicatul STB este controlat de consilierul general PSD Vasile Petrariu. STB este controlată, însă, de PNL.

USR București atrage atenția că, conform legislației în vigoare, este necesară asigurarea unui minim de 30% din transportul public pentru a furniza mobilitate oamenilor. Orice încălcare a legislației va avea consecințe penale și patrimoniale”, se arată într-un comunicat postat pe Facebook.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇