47 de ani de la marele cutremur - Doar 1 locuință din 5 e asigurată și 14 milioane de români trăiesc în zone de hazard seismic

47 de ani de la marele cutremur - Doar 1 locuință din 5 e asigurată și 14 milioane de români trăiesc în zone de hazard seismic

Doar una din cinci locuinţe este asigurată în caz de dezastru, la nivel naţional, în condiţiile în care aproape 70% din populaţie locuieşte în zone de hazard seismic moderat sau ridicat, potrivit datelor Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

Comunicatul UNSAR a fost transmis luni, la 47 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, în urma căruia şi-au pierdut viaţa aproximativ 1.500 de oameni şi alţi 11.000 au fost răniţi.

ADVERTISING

România este, în continuare, una dintre ţările cele mai expuse la seisme, acestea aflându-se în topul riscurilor de care se tem românii.

Potrivit unei cercetări realizate de IRES la solicitarea UNSAR, peste jumătate dintre români sunt îngrijoraţi că un cutremur sau un incendiu le-ar putea afecta locuinţa.

În aceste condiţii, însă, la nivel naţional, doar una din cinci locuinţe este asigurată, astfel încât doar 20% dintre români ar beneficia de protecţia oferită de o poliţă de asigurare pentru locuinţă, comparativ cu o medie europeană de circa 65%.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În primele 9 luni ale anului trecut, companiile de asigurări au achitat despăgubiri de peste 119,2 milioane lei în baza asigurărilor pentru locuinţe, în creştere cu 61% faţă de valoarea achitată în aceeaşi perioadă a anului 2022 (74,1 milioane de lei).

"Cu aproximativ 7,6 milioane de locuinţe neprotejate în faţa neprevăzutului, asigurarea locuinţelor în caz de dezastru trebuie să devină, fără îndoială, o prioritate naţională, dar şi o responsabilitate individuală a fiecărui român", a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al UNSAR.

ADVERTISING

Potrivit UNSAR, care citează date ale Institutului Naţional de Statistică, 14 milioane de români locuiesc în zone de hazard seismic moderat sau ridicat, ceea ce înseamnă aproape 70% din populaţie. Iar dacă s-ar produce acum un cutremur similar cu cel din 1977, acesta ar putea cauza costuri cu pagube directe de 7-11 miliarde euro, cu pierderi economice care ar depăşi 25 miliarde de euro, precizează sursa citată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇