Asigurarea obligatorie a locuinței se scumpește de azi. Ce mai prevede noua lege

Asigurarea obligatorie a locuinței se scumpește de azi. Ce mai prevede noua lege

Începând de azi, toţi cei care au o locuinţă vor fi nevoiţi să plătească mai mulţi bani pe asigurarea obligatorie.

Este vorba despre acea poliţă PAD, care acoperă riscul de cutremur, inundaţie sau alunecări de teren.

Dacă până acum preţul era 20 de euro (100 de lei), din 11 noiembrie devine 130 de lei. Iar aceste preţuri vor fi exprimate în lei.

Noua lege pentru asigurarea obligatorie a locuințelor (115/2023) a intrat în vigoare sâmbătă și aduce această creştere de preţ.

Potrivit motivării din cadrul proiectului de lege, scumpirea are în vedere:

ADVERTISING
  • creşterea costurilor cu reasigurarea pe fondul creşterii cererii globale de reasigurare în contextul actual al producerii dezastrelor naturale la nivel internaţional
  • presiunile inflaţioniste asupra costurilor materialelor de construcţie ce sunt avute în vedere la evaluarea despăgubirilor acordate în baza PAD
  • că de la emiterea legii (anul 2008) şi până la această dată primele nu au fost actualizate, iar societatea a absorbit o inflaţie de peste 55%

În plus, noua lege mai prevede şi alte obligații pentru proprietarii de locuințe.

ADVERTISING

„Una dintre modificări se referă la verificarea poliței de asigurare atunci când locuința este înregistrată în Cartea Funciară (...) Pentru înregistrarea sau modificarea înregistrării unei locuințe în cartea funciara, proprietarul acesteia este obligat să prezinte un contract de asigurare obligatorie a locuinței”, a precizat Nicoleta Radu, director general al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), citată de Profit.ro.

Însă avem şi veşti bune. Noua lege va aduce creșterea accesibilității poliței PAD.

ADVERTISING

"Ea va putea fi distribuită de personalul instituțiilor statului, din administrația locală, de funcționarii primăriilor.

De asemenea, înregistrările în Cartea Funciară nu vor mai fi posibile fără dovada încheierii unei polițe PAD. Practic, orice vânzare-cumpărare, orice moștenire sau orice înscriere de ipotecă nu se va putea face fără polița PAD.

Din noiembrie, cei care au luat un credit pentru cumpărarea unei locuințe pot încheia o poliță PAD multianuală, pe perioada contractului de împrumut", spune Cosmin Tudor, director de dezvoltare al PAID România.

Potrivit legislației, proprietarul unei locuințe neasigurate poate fi amendat cu până la 500 de lei, doar că nimeni nu aplică aceste amenzi. Aşa am ajuns pe ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul de imobile asigurate - doar 20%.

La începutul anului 2023, circa 7,8 milioane de locuinţe din cele 9,6 milioane nu erau protejate de o asigurare, potrivit unei analize de la Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇