Mica istorie: ziua de 4 martie în lume

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 1152: Frederick I Barbarossa este ales, la Frankfurt, rege al germanilor și încoronat la Aachen cu cinci zile mai târziu. La 24 aprilie 1155 a fost încoronat la Pavia şi ca rege al Italiei, de către papa Adrian al IV-lea, iar în iunie 1178, a fost încoronat rege al Burgundiei, într-un cadru oficial.

Numele de ”Barbarossa” este desigur o poreclă dată de italieni, dar o folosesc și istoricii, sugerând că probabil era roșcat la barbă. A fost împăratul Sfântului Imperiu Germano-Roman, din anul 1155 și până la moartea sa în 1190, după o domnie glorioasă de 35 de ani – foarte longevivă pentru vremea sa.

Istoricii îl consideră printre cei mai notabili conducători de state ai epocii sale medievale. Ei sunt impresionați de longevitatea acestui lider politic și militar, de viziunea sa politică foarte clară, dar și de strategia militară, pe câmpul de luptă.

În viața civilă, i se atribuie meritul de a fi restabilit statul de drept în concepția romană, care i-a folosit pentru a mai contrabalansa din puterea papală, dominantă în acele vremuri și în acea parte a Europei.

După ce s-a alăturat celei de a treia cruciade, Barbarossa a ales să călătorască spre Țara Sfântă pe cale terestră, traversând peninsula Balcanică și, în continuare, Asia Mică. Alegerea i-a fost însă fatală, întrucât a murit înecat, când încerca să traverseze râul Saleph (denumit astăzi Göksu) din Turcia.

ADVERTISING

Anul 1275: Astronomii chinezi calculează, iar apoi observă o eclipsă totală de soare în China.

Anul 1386: Marele duce al Lituaniei Władysław II Jagiełło este încoronat și ca rege al Poloniei. Astfel, se reușește formarea unei unități statale puternice în centrul Europei, Uniunea Polono-Lituaniană.

După înființare, nou formată Uniune s-a confruntat cu puterea tot mai mare a Ordinului Teutonic. Victoria aliaților la Bătălia de la Grunwald din 1410, urmată de Pacea de la Thorn, a asigurat totuși stabilitatea granițelor poloneze și lituaniene. În acest context, domnia lui Władysław II Jagiełło este adesea considerată începutul Epocii de Aur a Poloniei.

Anul 1461: Războiul celor două roze (1455-1485): Regele Henric al VI-lea al Angliei care aparținea casei Lancaster este detronat de către vărul său, care va deveni regele Eduard al IV-lea și care aparținea casei de York.

Respectivul război civil a durat cu intermitențe trei decenii și a avut ca obiect tronul Angliei, revendicat atât de susținătorii Casei de Lancaster, cât și de cei ai Casei de York. Ambele case erau ramuri ale Casei Regale Plantagenet și îl aveau ca strămoș comun pe regele Edward al III-lea.

ADVERTISING

Cele două roze, la care se referea denumirea evenimentelor, reflectă pe de o parte blazonul casei Lancaster, care conținea un trandafir roșu, iar pe de altă parte blazonul casei de York, definit cu un trandafir alb.

L-am putea numi, deci românește, „războiul celor doi trandafiri”, dar parcă într-un fel simți mirosul când știi că-i de trandafir și altfel când simți că e parfum de roză. Parcă n-ar fi același lucru, nu-i așa?

Anul 1678: S-a născut compozitorul italian Antonio Vivaldi, autorul cunoscutului ciclu cu patru piese de cameră, întitulate „Anotimpurile”. Vivaldi este considerat drept cel mai de seamă reprezentant al barocului muzical venețian.

Anul 1769: Este observată pentru prima dată, de către astronomul francez Charles Messier, Nebuloasa Orion, inclusă mai târziu în catalogul Messier.

Orion este una dintre cele mai strălucitoare nebuloase de pe cer și poate fi văzută cu ochiul liber și fără vreo aparatură, în timpul nopților foarte senine.

Anul 1801: Thomas Jefferson a depus jurământul ca președinte al SUA, inaugurând totodată noua capitală a Statelor Unite ale Americii, Washington, D.C.

ADVERTISING

Anul 1821: Revoluția de la 1821 - Oastea lui Tudor Vladimirescu, supranumită Adunarea norodului, ocupă Slatina.

Deși revoluția a fost în cele din urmă înfrântă, ea a adus în atenția cancelariilor marilor puteri europene situația din Principatele Dunărene și a determinat Imperiul Otoman să pună capăt domniilor fanariote, acceptând din nou domni „pământeni”, după mai bine de un secol stăpânit numai de domni străini.

Întrucât, în limbajul curent, se vorbește adesea la modul peiorativ despre perioada fanariotă, trebuie să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului și să admitem că respectiva perioadă a fost, din multe puncte de vedere, una iluminată. În secolul fanariot, a fost încurajată cultura în principate, a fost stimulat scrisul și implicit tipăriturile, s-au organizat școli, a fost sprijinită edificarea construcțiilor, au fost susținute artele.

Partea negativă privind această guvernare nu se referă la acestea, ci mai mult la setea de îmbogățire a fanarioților și camarilei care îi însoțea, plus nevoia tezaurizării veniturilor, pentru a putea face față obligațiilor financiare asumate de fiecare domn față de Sublima Poartă, de care era dependent.

Anul 1852: Moare prestigiosul scriitor rus Nicolai Gogol, autorul piesei „Revizorul” și al unor romane, precum; „Suflete moarte”, Taras Bulba, „Mantaua” etc.

Anul 1882: S-a născut Nicolae Titulescu, viitorul diplomat și om politic român, fost ministru de Externe al României, fost președinte al Ligii Națiunilor (predecesoarea de după Primul Război Mondial al Organizației Națiunilor Unite).

Anul 1907: Răscoala țărănească din 1907 - peste 2.000 de țărani răsculați pătrund în Botoșani, unde au loc ciocniri sângeroase cu armata.

Anul 1915: Guvernul rus înaintează ambasadorilor Franței și Angliei la Petrograd un memorandum în care își exprimă hotărîrea de a anexa la Rusia Constantinopolul, plus strâmtorile Bosfor și Dardanele. Guvernele francez și englez nu s-au împotrivit, dar în curând a intervenit Primul Răboi Mondial, care a redesenat toate frontierele continentului.

Anul 1923: Se creează Liga Apărării Național-Creștine (LANC), organizație extremistă, condusă de profesorul universitar A.C. Cuza, din care s-a desprins Garda de Fier. Liga încerca să adune în jurul său toți adepții și simpatizanții lui Adolf Hitler din România.

Anul 1945: Pe ultima sută de metri, Finlanda declară război Germaniei naziste.

Anul 1945: Șase avioane americane greșesc ținta cu o eroare de 480 km și, în loc să bombardeze orașul german Freiburg, lovesc orașul Zürich, din Elveția. Piloții sunt trimiși în fața unei curți marțiale, în Anglia.

Elvețienii, neutri, se plângeau demult că avioanele aliaților încălcau frecvent spațiul lor aerian, cu avioane pe care elvețienii le doborau acționând cu propriile lor avioane de luptă Bf 109. Deși sută la sută neutri, elvețienii erau totuși pregătiți să se apere.

Anul 1946: Frank Sinatra lansează primul său album, intitulat The Voice Of Frank Sinatra.

Anul 1963: La Paris, șase oameni sunt condamnați la moarte, după ce au fost găsiți vinovați de conspirație pentru asasinarea președintelui țării, Charles de Gaulle.

Anul 1966: The Beatles - Într-un interviu publicat în „The Evening Standard”, John Lennon comentează: „Acum suntem mai populari decât Iisus”. Afirmația a creat controverse în SUA, a deranjat Biserica Creștină, dar până la urmă a rămas fără urmări.

Anul 1970: Submarinul francez Eurydice explodează sub apă, ducând la pierderea întregului echipaj de 57 de oameni.

Anul 1975: Charlie Chaplin este înnobilat de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, primind titlul nobiliar de sir. Astfel, devine Sir Charlie Chaplin.

Anul 1977: În România, se produce cel mai grav cutremur de pământ al secolului, resimțit în întreaga țară, dar și peste hotare, în Bulgaria, Iugoslavia, Ungaria, Cehoslovacia, în multe orașe din URSS, inclusiv Moscova și Petersburg.

Cutremurul a avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde și a produs 1.578 de victime, din care 1.424 numai în București. La nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți, iar numeroase locuințe s-au prăbușit sau au fost grav avariate. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat in București.

Personalități cunoscute din cultură sau din mediul politic al vremii și-au găsit sfârșitul sub dărâmături, cu această ocazie. Amintim:

• Interpreta de muzică ușoară Doina Badea
• Regizorul de film și televiziune Alexandru Bocăneț
• Actorul Toma Caragiu
• Fizicianul Florin Ciorăscu, directorul Institutului de Fizică Atomică
• Eseistul Alexandru E Baconschi, tatăl politicianului PSD Teodor Baconschi.
• Mezzosoprana Mihaela Mărăcineanu de la Opera Română
• Poeta Veronica Porumbacu

Aceasta din urmă a ajuns notorie nu atâta prin poeziile sale aservite regimului comunist, cât prin replica pe care i-a dat-o scriitorul Păstorel Teodoreanu, la o poezie plată și mediocră, întitulată pretențios „Europa”. Replica fiind cam „deocheată”, nu o vom reproduce, dar cine este curios, poate găsi amănunte AICI

Anul 1991: Prințul Sheikh Saad al-Abdulla al-Sabah a devenit primul membru al familiei conducătoare din Kuweit, după ce s-a întors în țara sa eliberată între timp de sub ocupația irakiană.

Anul 2018: Fostul spion MI6 Serghei Skripal și fiica sa sunt otrăviți cu Noviciok în Salisbury, Anglia, provocând o revoltă diplomatică ce va duce la expulzarea în masă a diplomaților ruși din toate țările implicate.

A fost o picătură, alături de multe altele, care se adaugă la bănuiala existentă și astăzi despre regimul de la Kremlin că și-ar ucide adversarii. Ultimele două cazuri notorii sunt cel al lui Prigojin și, mai recent, al lui Navalnîi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇