Mica istorie: ziua de 3 martie în lume

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul 986 – Ludovic al V-lea devine ultimul rege carolingian al Frantei de Vest după moartea tatălui său, Lothaire

Anul 1075: Papa Grigore l VII-lea decretează un document întitulat “Dictatus papae”, prin care proclamă autoritatea universală și absolută a papei. Iată, în traducere din limba latină câteva din prevederile documentului:

  • „Biserica catolică a fost întemeiată de însuși Dumnezeu
  • Numai autoritatea pontifului este universal valabilă
  • Trimisul pontifului la conciliu îi subordonează chiar și pe episcopi, ceea ce arată că el are dreptul de a-i destitui
  • Papa îi poate demite și pe cei absenți
  • Prinții sunt obligați să sărute picioarele papei fără șovăire
  • Doar numele pontifului este pomenit în biserici, oricât de vrednic ar fi altcineva
  • Numele său este unic în lume
  • Numai el are căderea să-i destituie pe împărați
  • Nicio lege sau altă carte scrisă nu poate fi canonică dacă nu are pozvolul său
  • Sentința sa nu poate fi revocată de nimeni, dar el poate revoca orice sentințe ale tuturor celorlalți
  • El nu poate fi judecat de nimeni
  • Numai la porunca și cu acceptul său, supușii au permisiunea să aducă acuzații, unii altora
  • El poate destitui, numi sau și orice ierarh de orice rang, fără să consulte Sinodul
  • Biserica Romană nu a căzut niciodată în eroare, fiind de sorginte divină, după cum scriu și Scripturile”

Acestea sunt doar o parte din cele 27 de prevederi, câte numără “Dictatus papae”, documentul emis de papa Grigore al VII-lea.

Anul 1585: Este inaugurat Teatrul Olimpic din Vicenza, realizat după planurile arhitectului Andrea Palladio. Cu acest prilej, are loc reprezentația piesei antice Oedip Rege, de Sofocle.

ADVERTISING

Anul 1797 – Banca Angliei emite primele bancnote de o liră și două lire. Atunci s-a convenit notarea lirei sterline cu simbolul £, derivat din termenul latin „libra”, adică liră, care însă se nota atunci înainte de  cuantumul sumei, nu după, așa cum se obișnuiește azi. Adică se scria £ 10,50,  nu 10,50 £.

Notarea lirei sterline cu £ după anul 1797 a intervenit la scurt timp după notarea dolarului cu $, convenită la Congresul Confederațiilor Statelor Unite pe data de 6 iulie 1785.

Lira sterlină este utilizată astăzi și ca monedă de tezaurizare sau de negociere internațională și trece, după dolarul american și euro, ca fiind una din cele mai importante valute convertibile ale lumii.

Anul 1847: Se naște Alexander Graham Bell, inventator, om de știință și inginer canadian-american, născut în Scoția, creditat cu brevetarea unui aparat pe care el însuși l-a numit telefon.

Anul 1861: Țarul Alexandru al II-lea al Rusiei semnează Proclamația emancipării, eliberând iobagii. Dar foștii iobagi rămân dependenți de aceiași stăpâni, întrucât statul nu le poate asigura condițiile sociale necesare pentru susținerea traiului lor și al familiilor. Ca urmare, emanciparea iobagilor, fără alte măsuri luate în  paralel, n-a putut înlătura dependența financiară a foștilor iobagi față de nobilime.

Anul 1875: La Opéra Comique din Paris, a avut loc premiera operei Carmen de Georges Bizet, dar succesul nu a fost la nivelul așteptărilor. Atât publicul larg, cât și critica de specialitate acuzau libretul, care a introdus pe scenă personaje socotite „vulgare”: contrabandiști, vagabonzi, dezertori, fugari etc. Nici ideea de a aduce pe scenă „boemieni”, adică rromi, în limbaj actual, nu li s-a părut deloc fericită acestor critici.

ADVERTISING

Dar observațiile critice se referă și la muzică, a cărei inspirație melodică se folosește de un folclor considerat suburban. A trebuit să treacă ani, chiar decenii, pentru ca opera Carmen să ajungă una din cele mai apreciate compoziții din repertoriul universal.

De altfel, aș aminti că personaje rrome au ajuns pe scenă și în roluri din alte opere sau operete de prestigiu, precum: Il Trovatore de Verdi (Azurcena), Un ballo in maschera, tot Verdi (Ulrica), Zigeuenbaron, de Joann Strauss jr (personajul Jupan și și personajul Czipra), Traviata, iarăși Verdi (corul "Noi siamo zingarelle") etc.

Anul 1878: S-a semnat Tratatul de la San Stefano, document prin care era recunoscută independența României, fostă vasală a Porții. De asemenea, printr-o înțelegere prealabilă, ce a avut loc între prințul Carol și țarul Alexandru al III-lea, Dobrogea urma să intre în componența României, la schimb cu trei județe din sudul Basarabiei.

Anul 1882 - Regina Victoria scapă de o tentativă de asasinat. Atentatorul se numea Roderick Maclean și a îndreptat spre regină un pistol, fără să apuce să tragă, înainte de a fi imobilizat de către forțele de ordine. A fost a opta încercare de asasinare a reginei, toate nereușite – din fericire.

Anul 1882: Se naște politicianul român Ion Mihalache, fondatorul Partidului Țărănescu. Acesta, prin fuziune cu Partidul Național al lui Iuliu Maniu, a format PNȚ de mai târziu, iar și mai târziu, după ’89, partidul a fost reînregistrat cu denumirea de PNCȚD, din inițiativa lui Corneliu Coposu,  fost șef de cabinet al lui Iuliu Maniu.

Partidul a decăzut după anul 2000, din cauza unor manevre politice ale adversarilor, manevre pe care le-aș eticheta cel puțin ca incorecte.

ADVERTISING

Anul 1990 – Nelson Mandela este ales vicepreședinte al Congresului Național African. Trecut în neființă, el este prețuit astăzi ca unul din cei mai importanți luptători pentru libertatea popoarelor africane.

Anul 1903 – În New York, se inaugurează Hotelul Martha Washington, devenind primul hotel din lume destinat exclusiv femeilor.

Anul 1904: Se naște Mircea Vulcănescu, filosof, sociolog și economist român. Este cunoscut ca personaj de extremă dreaptă, xenofob și antisemit. A făcut parte din guvernul mareșalului Ion Antonescu, ca subsecretar de stat la Ministerul Finanțelor. În 1946, a fost condamnat de un tribunal din România, pentru crime de război.

Anul 1904:  Kaiserul Wilhelm al II-lea al Germaniei a devenit prima persoană care înregistra un document politic folosind fonograful lui Thomas Edison, predecesorul gramofonului, al patefonului și al aparatelor performante care înregistrează sunetul azi.

Anul 1907: Răscoalele țărănești - a avut loc prima mare ciocnire dintre răsculați și armată, la Pașcani. După câteva înfruntări, țăranii arestați au fost eliberați, fapt pe care propaganda comunistă ulterioară l-a preluat ca un merit al său, considerându-se reprezentanta unor muncitori ceferiști.

Anul 1915: În Statele Unite este înființat Comitetul Național Consultativ pentru Aeronautică (NACA) privind cercetările de bază în aviație. Acesta a fost actul inițial, din care, prin evoluții ulterioare succesive, s-a născut și s-a dezvoltat NASA.

Anul 1918Rusia bolșevică și Puterile Centrale au semnat tratatul de la Brest-Litovsk, prin care Rusia s-a retras ca beligerant din Primul Război Mondial.

Părăsirea alianței cu care pornise la război a fost un evident act de trădare din partea Rusiei, dar Lenin a socotit că merită să trădezi, dacă prin asta câștigi electoral, întrucât cei întorși de pe front, precum și familiile, lor vor fi tentați să li se alăture bolșevicilor „aducători de pace” și să voteze pentru aceștia.

Anul 1923: Apare la New York prima ediție a revistei de știri Time fondată de Briton Hadden și Henry Luce.  De atunci și până astăzi, revista apare săptămânal.

Anul 1930: Se naște Ion Iliescu, politician român, președinte al României în perioada 1990-1996 și 2000-2004, fost politician de prim rang în regimul comunist al lui Nicolae Ceaușescu, dar în același timp, autor al unei oarecare dizidență față de regimul de atunci.

Mulți analiști consideră că dizidența lui Ion Iliescu nu era îndreptată împotriva sistemului comunist falimentar, a doctrinei sau economiei comuniste, nici măcar a dictaturii comuniste, ci numai împotriva liderului Nicolae Ceaușescu, al cărui fotoliu și-l dorea Ion Iliescu, fotoliu pe care l-a și obținut, împușcând adversarul.

Asta, cu împușcatul adversarului, este o abordare străveche, care se mai practică și astăzi pe ici, pe colo. Crede cineva altfel?

Ion Iliescu a avut un rol primordial în evenimentele din decembrie 1989, în execuția fostului dictator Ceaușescu și în manipularea grupurilor de minieri pentru propria susținere politică. Toate acestea fac obiectul unor cercetări de drept, care însă chiar și acum, după peste trei decenii, sunt departe de a avea perspectiva finalizării.

Anul 1935: Se naște Jeliu Jelev, politician bulgar, președinte al Bulgariei în perioada 1990-1997, decedat în 2015.

Anul 1939: La Bombay, avocatul indian Mohandas Gandhi, naționalist anticolonial  și susținător al unor principii de etică moderne, începe o grevă a foamei ca protest față de guvernarea autocrată din India britanică de atunci.

Deși nu a putut zdruncina bazele guvernării prin grevă, Gandhi a reușit să atragă atenția lumii asupra problemelor din India, în lumina dezideratelor sale, care, fără să aibă efecte imediate, au avut un larg ecou în perioadele următoare.

Anul 1955Elvis Presley apare pentru prima dată la TV. A fost o carieră pe cât de scurtă, pe atât de percutantă în societatea tineretului din care făcea el parte și care aștepta o expresie nouă și nonconformistă în domeniul muzicii. Din păcate, un eveniment nefericit i-a curmat brusc viața celui care părea să revoluționeze muzica epocii sale.

Anul 1969Programul Apollo – NASA a lansat Apollo 9 la bordul unei rachete Saturn V. Scopul misiunii era de a testa modulul lunar.

Anul 1974: La scurt timp după ce a decolat de pe Aeroportul Paris-Orly, zborul Turkish Airlines 981 s-a prăbușit. 346 de oameni își pierd viața în accident. La acea vreme, zborul 981 era cotat ca fiind accidentul aviatic cu cele mai multe decese din istoria aviației.

Anul 1992 – Următoarele foste republici sovietice aderă la Națiunile Unite: Armenia, Republica Moldova, Kazahstan , Kârgâzstan, Azerbaidjan, TadjikistanTurkmenistan și Uzbekistan. De asemenea, aderă și republica San Marino.

 Anul 2002: În urma unei inițiative populare, elvețienii răspund cu „DA” la întrebarea privind aderarea țării la ONU. Aderarea efectivă a avut loc, pe această bază, la 10 septembrie a aceluiași an


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇