Ziua de 29 februarie este o raritate. Ea se petrece o dată la 4 ani și, de aceea, evenimentele sunt de patru ori mai puține decât într-una din acele zile, care se repetă în fiecare an. Deci și rubrica noastră va fi, ca să zic așa, mai modestă.
Sunt evenimente mai puține, dar nu în totalitate lipsă. Iată cam ce amintim pentru această zi:
Anul 596: Este publicat decretul lui Childebert, un act normativ, menit să modernizeze și să organizeze justiția și poliția în Austrasia, o regiune din nord-estul Franței. Inspirat de regina mamă Brumhilde, acest text a organizat și modernizat justiția și poliția dintr-un vast teritoriu al Franței (data exactă este însă controversată între specialiști).
Anul 1504 - Cristofor Columb reușește să intimideze băștinașii din Jamaica și să obțină, de la aceștia, provizii pe care le refuzaseră până atunci. Intimidarea avea la bază prezicerea de căre Columb a unei eclipse de Lună, care s-a confirmat exact la ora arătată și pe care comandorul o prezenta ca un fel de amenințare a zeilor pentru cazul când băștinașii nu se vor supune ordinelor sale.
Plusând, Cristofor Columb le-a mai prezis și o eclipsă totală de Soare pentru a doua zi, în cazul când alte cantități de provizii nu vor apărea peste noapte pe corabia sa. Localnicii s-au conformat rapid, speriați de perspectiva eclipsei și au umplut depozitele de pe vas cu de toate. Ei nu știau că:
- Columb deținea tabele astronomice, unde erau consemnate toate evenimentele cerești, inclusiv eclipsa de lună, calculate de astronomi.
- În tabele, figura doar eclipsa de Lună. Cea de Soare a fost o simplă farsă, ca să mai obțină ceva provizii.
A doua zi, căpeteniile localnicilor s-au prezentat pe vasul spaniol, să-i mulțumească ilustrului navigator pentru că a îmblânzit Soarele în favoarea lor.
Anul 1768: Presați de amenințări din partea Rusiei, un grup de patrioţi polonezi formează Confederaţia Barourilor, o organizație care încearcă să se apere cu legea, pentru a se pune la adăpost de atacurile rusești. Totuși, Confederația nu reușește să-și atingă scopul, așa cum și l-a propus, decât în anul 1918, când statul polonez va reapărea pe harta Europei.
Anul 1792: S-a născut viitorul mare compozitor italian de operă Gioacchino Rossini, unul dintre cei mai populari compozitori nu numai în Italia, ci și în lume, bucurându-se în timpul vieții sale de o faimă rareori întâlnită.
A atras o rară popularitate prin frumusețea temelor melodice, strălucirea ariilor, a duetelor, terțetelor, dar și impresionantelor partituri orchestrale – uverturi sau intermezzo-uri, ce completează armonios complexul operelor.
Activitatea componistică a lui Rossini a început încă de la 18 ani și, pe parcursul a 17 ani de muncă, el a prezentat 40 partituri, dintre care mai bine de jumătate sunt și astăzi în repertoriul teatrelor de operă din întreaga lume. Sunt titluri care te emoționează numai auzindu-le: „Bărbierul din Sevilla”, „Wilhelm Tell”, „Scara de mătase” , „Tancred” și „Italianca în Alger”, „Turcul în Italia”, „Elisabeta, regina Angliei”, „Cenușăreasa”, „Moise în Egipt”, „La Donna del Lago”, „Semiramida” și multe altele.
Anul 1940: Filmul Gone With the Wind câștigă 8 trofee la Oscar, inclusiv unul pentru Hattie McDaniel (Big Mama), care devine prima actriță de culoare câștigătoare a acestui trofeu.
Anul 1956: în Cambodgia, se autoproclamă prim-ministru Norodom Sihanouk, personalitate marcantă în lumea politică asiatică, cunoscut demnitar care a ocupat în repetate rânduri postul de lider al țării, astfel: în două rânduri ca rege, două mandate ca prinț suveran, unul ca președinte, două ca prim-ministru și multe ca lider al guvernelor în exil.
Pe bună dreptate, a fost luat în evidență de Guinness Book of World Records, care l-a înregistrat ca fiind politicianul care a deținut cele mai multe funcții politice ale statului său.
Anul 1960: Un cutremur devastator s-a abătut asupra localității Agadir (930.000 de locuitori), din sudul Marocului. Întreaga parte de nord-vest a orașului a fost distrusă, iar bilanțul oficial a raportat peste 15.000 de victime.
Anul 1964: Catastrofă aeriană: o aeronavă Eagle International Airlines Bristol 175 Britannia, care zbura de la Londra la Innsbruck , s-a prăbușit în Munții Glungezer (Austria), provocând moartea a 83 de persoane.
Anul 1968: Altă catastrofă: un avion Iliouchine 18 al United Arab Airlines se prăbușește în Aswan, ucigând 16 dintre cei 112 pasageri și membri ai echipajului.
Anul 1996: La Faucett, Peru, un Boeing 737 se prăbușește, ucigând toți cei 117 pasageri și cei 6 membri ai echipajului.
Anul 2004: Lovitură de stat haitiană. La presiunea unor demonstrații care s-au desfășurat de mai multă vreme, dar s-au intensificat în ultima lună, președintele statului, Aristide, a demisionat și a plecat din țară, în exil, în Republica Centrafricană.
Pentru a nu se forma un gol de autoritate, președinția este preluată interimar de președintele Curții de Casație, Boniface Alexandre. În același timp, apar pe neașteptate grupuri de marinari americani, plus parașutiști francezi, despre care presa nu lasă să se înțeleagă de cine au fost trimiși și cu ce scop. Opinia publică este dezorientată și se creează o stare de confuzie.
Spre a evita agravarea situației, intervine președintele SUA și solicită o rezoluție a ONU pentru trimiterea unei forțe internaționale de menținere a păcii. Opțiunea se va concretiza în Misiunea Națiunilor Unite pentru Stabilizarea Haiti (MINUSTAH).
În acest context, controlul asupra țării este preluat de către un guvern de tranziție, condus de premierul Gérard Latortue și de președintele Boniface Alexandre. În plus, ONU; împreună cu Organizația Statelor Americane, au intervenit în cadrul unei operaţiuni de stabilizare, în baza rezoluției Consiliului de Securitate al ONU din 29 februarie.
Cu tact, cu înțelepciune și cu respectarea celor hotărâte de ONU, în Haiti s-a făcut liniște.