Mica istorie: ziua de 26 februarie în lume

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 1794: Un incendiu devastator a distrus Palatul regal Christianborg din Copenhaga. Reconstrucția a durat peste trei decenii, iar clădirea nu mai este folosită ca reședință regală, devenind sediul actual al Parlamentului danez.

Anul 1802: Se naște scriitorul francez Victor Hugo, poet, dramaturg și romancier, personalitate de mare valoare a literaturii universale. Sunt cunoscute aproape la nivel planetar romanele sale, precum Mizerabilii și Notre Dame de Paris, sau piesele de teatru, precum Hernani și Cromwell. 

Lucrările sale au atins majoritatea problemelor politice și sociale, dar și tendințele artistice ale timpului său. Este înmormântat în Panthéonul din Paris, la locul de cea mai înaltă cinstire din țara sa.

Anul 1815Napoleon Bonaparte a evadat de pe Insula Elba, unde fusese exilat cu un an în urmă. Începe aventura celor 100 zile, când celor câteva zeci de oameni cu care debarcase de pe insulă li se alătură alții și iarăși alții, până când se apropie de Paria cu o armată amenințătoare, în fața căreia ultimul Boubon fuge din Tuilleries.

ADVERTISING

Sfârșitul aventurii a avut loc, după cum se știe, la Waterloo.

Anul 1842: S-a născut Nicolas Camille Flammarion, astronom și scriitor francez, care a lăsat în urma sa numeroase lucrări populare despre astronomie, notabile romane științifico-fantastice, lucrări de cercetare psihologică și altele. Începând cu anul 1882, a editat revista L'Astronomie, iar ulterior a pus bazele unui un observator astronomic privat, din fonduri proprii, la Juvisy-sur-Orge, Franța.

Camille Flammarion a rămas un reper peste veacuri, pentru tineretul dornic să descifreze tainele astronomiei, începând desigur cu nivelul de amator, dar atingându-l uneori și pe cel de profesionist.

Anul 1848: Este proclamată a doua republică franceză.

Anul 1861: Împăratul Franz Joseph promulgă Patenta din Februarie, Constituția "erei liberale" a Imperiului Austriac (1860-1867).

Anul 1869: Se naște Nadejda Krupskaia, revoluționară marxistă, soția lui Lenin (Pe numele real, Vladimir Iliici Ulianov).  

ADVERTISING

Memorialiștii consemnează că, de-a lungul întregii căsnicii, Nadejda Krupskaia a fost o soție binevoitoare, echilibrată și blândă, un asistent de încredere al soțului ei, căruia îi selecta materialele, îi corecta manuscrisele și asupra cărora făcea adesea aprecieri critice.

Iar Lenin, care se arăta foarte autoritar cu cei din jurul său și nu admitea să fie contrazis, se manifesta umil în fața soției, era atent la observațiile ei, accepta corecturi de fond la materialele scrise de el și se arăta receptiv la orice fel observație.

După moartea lui Lenin (1924) Krupscaia a încercat să se impună pe cont propriu, dar Stalin și sprijinitorii acestuia au izolat-o politic și chiar social, așa că nu a avut niciun rol în societate, până a murit, în anul 1939.

Anul 1891: La București, s-a înființat Societatea Arhitecților Români, baza care va apropia de parametrii europeni urbanistica destul de balcanică a României.

ADVERTISING

Anul 1903: Se naște cel care va fi unul dintre cei mai populari cântăreți de muzică ușoară din România interblică, Jean Moscopol, (pe numele lui real Ioan Moscu) unul dintre cei mai agreați cântăreți de muzică ușoară.

Glasul său inimitabil încă mai sensibilizează amintirea generației interbelice, ajunsă astăzi în fază octogenară sau chiar nonagenară. Merită amintite câteva titluri, devenite șlagăre:

  • ,,Mână, birjar!''
  • ,,Sub balcon eu ți-am cântat o serenadă'',
  • ,,Vrei să ne'ntâlnim sâmbătă seara?''
  • ,,Pe boltă când apare luna...''

După război, Jean Moscopol n-a mai fost agreat de noile autorități – resentimentele erau reciproce – așa că marele interpret al romanțelor și al tangourilor s-a văzut izolat și a părăsit țara. A mai cântat peste hotare până a decedat, la 76 ani, în New York City, SUA, 1980.

Anul 1914: La Belfast, a fost lansat la apă HMHS Britannic, fratele geamăn al transatlanticului RMS Titanic, cel scufundat. Cu greu și la prețuri mai modeste s-au găsit amatori dornici să traverse oceanul, după cele întâmplate cu doar doi ani în urmă.

Anul 1935: Cancelarul Adolf Hitler a semnat un decret care autoriza înființarea Reich Luftwaffe (Armata Aeriană), fiind al treilea serviciu militar german, alături de armata șa sol și de marina Reich-ului.

Anul 1940: Moare Nicolae Tonitza, pictor, grafician și critic de artă român, artist care a știut să-și creeze propriul stil, inconfundabil dar și foarte expresiv. La o licitație organizată în decembrie trecut, publicul a arătat în ce măsură prețuiește lucrările lui Tonița. S-au vândut:

  • „Cap de copil (Nineta Gusti)”, estimat la cel mult 25.000 euro, s-a adjudecat la 42.500 euro
  • „Micuța tătăroaică” - 21.000 de euro
  • „Gladiole” - 13.000 de euro,
  • „Joc de cărți” (simplu crochiu), pentru 1.200 de euro

Un singur tablou semnat Tonitza a rămas nevândut, din cele oferite.

Anul 1952: Primul ministru Winston Churchill al Marii Britanii anunță că țara sa deține arma nucleară, respectiv bomba atomică, în terminologia de atunci.

Anul 1954: S-a născut Recep Tayyip Erdoğan, politician turc, actualul președinte al Turciei, din 2014.

Anul 1971: Moare marele actor de comedie francez Fernandel (cu numele din naștere Fernand Joseph Desire Constandin), cel care a descrețit frunțile multor spectatori de pe planetă, mai întâi la teatru, apoi în film și în televiziune.

Poate vă mai amintiți: Oaia cu cinci picioare, Dracul și cele 10 porunci, Confidentul doamnelor, Don Juan, Ali Baba și cei 40 de hoți, etc.

Fernandel a avut parte de o viață încununată numai de succese dar, în 1970, o tumoare dezvoltată la piept se dovedește a fi malignă. Actorul care a încântat milioane de spectatori în peste 125 de filme se stinge din viață la 26 februarie 1971, în apartamentul lui din Paris. Este înmormântat în cimitirul Passy din inima Parisului

Anul 1980Egiptul și Israel stabilesc relații diplomatice.

Anul 1988: O declarație oficială anunță că guvernul SUA a hotărât retragerea, începând cu data de 3 iulie 1988, clauza națiunii celei mai favorizate, acordată României, după o perioadă de lungi așteptări.

Iar guvernul de atunci al României, în loc să încerce o aplanare a conflictului, a răspuns fără șovăială, declarând că renunță la clauza națiunii celei mai favorizate în relațiile cu SUA.

Anul 1993: A fost înregistrat primul atentat cu bombă la baza unuia din cele două turnuri ale ansamblului arhitectural "World Trade Center" din New York. Au fost 5 victime.

Anul 2001: Talibanii dinamitează două statui uriașe ce-l reprezentau pe Buddha în Bamiyan, Afghanistan.  Amândouă statuile erau neprețuite obiecte de patrimoniu.

Anul 2006: Ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la TorinoItalia.

Anul 2020: În România este înregistrat primul caz de infectare cu coronavirus. Întreaga pandemie va însemna doar în România aproape 70.000 vieți pierdute și aproape 3.500.000 îmbolnăviri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇