Mica istorie: ziua de 25 februarie în lume

Mica istorie: ziua de 25 februarie în lume

Anul 1794Palatul regal Christianborg din Copenhaga este distrus de un incendiu. Reconstrucția a durat trei decenii, dar clădirea nu a mai fost folosită ca reședință regală, devenind astăzi sediu al Parlamentului danez.

Anul 1802: Se naște scriitorul francez  Victor Hugo, reprezentant de seamă al romantismului târziu în literatura universală. Titlurile unor romane notorii, ale pieselor de teatru – multe din ele  ajunse astăzi scenarii de filme, amintesc puternicul efect emoțional produs de lecturarea lor: Mizerabilii, Cocoșatul de la Notre Dame, Regele se distrează (devenit subiectul operei Rigoletto de Verdi), Ultima zi a unui condamnat etc.

Anul 1815Napoleon Bonaparte demarează evadarea de pe Insula Elba, unde fusese instalat cu un an în urmă, ca „rege”, peste o „țară” puțin mai întinsă decât un oraș mare al nostru și o populație cam cât Mizilul de numeroasă.

Evadarea este catalogată de memorialiști ca magistral regizată, dar nu poți cuceri Europa cu o mână de entuziaști, chiar dacă, pe parcurs, li se alătură alții și iarăși alții și tot așa. După câteva victorii impresionante,  după revenirea la Tuilleries, unde a găsit calzi încă papucii ultimului rege Ludovic (calzi, după spusele lui Las Casas, cel căruia îi dicta memoriile), după ce a îngrozit Europa la vestea că „se întoarce căpcăunul” (v. Stefan Zweig), a urmat dezastrul Waterloo și, în final, exilul pe inospitaliera insulă Sfânta Elena.

ADVERTISING

Anul 1848: Este proclamată a doua republică franceză, după abdicarea ultimului Bourbon de pe tronul Franței.

Anul 1869: Se naște Nadejda Krupskaia, revoluționară marxistă, soția și sfătuitoarea de taină a lui Lenin.

Anul 1873: Se naște tenorul italian Enrico Caruso, considerat de unii ca fiind cel mai de seamă cântăreț din toate timpurile. Discurile de ebonită cu vocea sa imprimată (pic-up-urile nu apăruseră încă) denotă într-adevăr un timbru impresionant, mai mult dramatic decât liric, o voce puternică, generoasă, o largă întindere de registru și un glas de aceeași calitate pe toată această întindere.

Este greu să găsești atâtea calități la aceeași voce. Dar este și mai greu să compari acest monstru sacru al trecutului cu monștrii sacri mai recenți, precum Pavarotti, Domingo, Kaufmann și alți câțiva de dată mai recentă.

Anul 1891: Ia ființă, la București, Societatea Arhitecților Români. Începe o perioadă de îndrumare urbanistică, dar și de control în dezvoltarea orașelor țării. Clasicile ulițe și poduri de lemn ale Capitalei devin străzi și bulevarde.

Anul 1899:  Se înființează în Franța compania Renault, având ca obiect de activitate construcția de automobile – un mijloc de transport nou inventat, propulsat cu un motor alimentat cu benzină. Compania cunoaște o dezvoltare impresionantă, ajungând în anii 1967-68 să realizeze și în România (comunistă, atunci) o linie de producție și montaj.

ADVERTISING

Primul tip fabricat a fost Dacia 1100, iar primele mașini au ieșit de pe linia de montaj la 3 august 1968. Dacă în primii ani, din atelierele Dacia ieșeau nu mult peste 10.000 de exemplare pe an, în anul 2022, uzinele au produs și livrat 573.800 exemplare, iar vârful de producție s-a înregistrat înaintea pandemiei, în anul 2019, când au fost produse și livrate 736.202.457 exemplare.

Observând că astăzi se împlinesc 125 de ani de la înregistrarea companiei Renault, nu rămâne decât să-i urăm La Mulți Ani.

Anul 1903: Se naște Jean Moscopol, unul dintre cei mai talentați interpreți vocali de muzică ușoară din România interbelică.  În ciuda acuzei de vetust al cântecului de altădată, merită totuși rememorate câteva:

  • Mână, birjar!
  • Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seară?
  • Cântă-mi iar din balalaică
  • Îți mai aduci aminte, doamnă?
  • Vecina mea de vis-a-vis.

Anul 1914: Se lansează la apă, în portul Belfast, nava HMHS Britannic, soră a tragicului vapor RMS Titanic.  În ciuda optimismului etalat de constructori, publicul s-a arătat reținut în a cumpăra bilete pentru traversarea oceanului Atlantic, în acele zile.

ADVERTISING

Anul 1922: Crimele secolului: în Franța, are loc execuția lui Henri Désiré Landru, condamnat la moarte pentru uciderea a zece femei și a unui băiat, într-o vilă din departamentul Seine-et-Oise.

Condamnatul nu și-a recunoscut niciodată vina, deși cercetările au stabilit-o indubitabil și cu probe de necontestat.  N-a contestat niciodată nici anunțurile din ziar, nici călătoriile cu respectivele doamne, dar susținea că nu știe unde au dispărut ele, după ce au plecat brusc.

Presa relata următoarele, rezumând din rechizitoriul care l-a dus la moarte pe Landru:

Ladru se prezenta în anunțuri de Mica Publicitate ca fiind ofițer revenit din colonii, deziluzionat de viața de până acum, dar cu o situație materială foarte bună și care dorește căsătorie cu o doamnă distinsă și dornică de un viitor fericit.

În urma anunțurilor, primea numeroase oferte, însoțite de fotografii. Le înregistra pe toate într-un caiet, (aflat la dosar), bifând-o cu un semn pe cea aleasă și cu un alt semn pe cele „respinse”.

După primul contact, invita „aleasa” la țară (la vila cu pricina). Cu această ocazie, cumpăra totdeauna două bilete de tren: unul dus/întors, iar altul numai dus.

Nicio persoană din cele care s-au „dus” nu s-a mai „întors” vreodată.

După ce se întorcea singur, Landru se prezenta la domiciliul victimei cu cheile apartamentului, îi confisca banii, îi vindea bunurile, încasa contravaloarea lor și dădea numaidecât același anunț la ziar: ”ofițer din colonii, deziluzionat de viață... etc”.

Toate cele zece crime le-a săvârșit după exact același model, însemnând de fiecare dată un fel de bilanț al cheltuielilor, în caietul său de evidență, aflat probă la dosar.

În baza probelor indubitabile, Landru a fost condamnat la moarte și executat, deși nu și-a recunoscut vinovăția și deși, pentru fiecare caz în parte, fiecare acuză și fiecare probă, a prezentat o explicație menită să-i arate nevinovăția. 

Cu titlu de exemplu, ziarele relatau explicația lui Landru cu privire la acele bilete de tren, unul dus/întors, altul numai dus: „Sunt un bărbat galant și niciodată n-aș jigni o doamnă, atrăgându-i atenția că va trebui să părăsească locul unde am invitat-o chiar eu”.

Condamnat la moarte, ultimele sale cuvinte au fost acestea „mor nevinovat și nu recunosc nimic altceva, decât faptul că sunt un bărbat galanton și că am invitat, din când în când, câte o doamnă la vila mea de la țară. Cine n-ar face la fel?”.

Anul 1935: Cancelarul german Adolf Hitler semnează un decret care autorizează înființarea Reich Luftwaffe, aviația militară germană. Acesta va fi al treilea serviciu militar german, alături de armata terestră și de marina Reich-ului.

Anul 1940: Moare Nicolae Tonitza, pictor, grafician și critic de artă român. Astăzi, un tablou semnat Tonitza se licitează în jurul sumei de 40.000 euro.

Anul 1952: Prim ministrul Winston Churchill al Marii Britanii anunță oficial că țara sa deține arma nucleară, fiind a doua din lume, după SUA.

Anul 1954: Se naște Recep Tayyip Erdoğan, politician turc, președintele actual al Turciei, din anul 2014.

Anul 1971: A murit cunoscutul actor de comedie francez Fernandel (Fernand Joseph Desire Constandin), care, timp de decenii, a descrețit nu numai frunțile francezilor, dar și ale multor altora din întreaga lume.

Iată numai câteva din cele 125 comedii cinematografice care l-au avut pe Fernandel cap de afiș:

  • Oaia cu cinci picioare
  • Eu, femeia și măgarul
  • Inamicul public numărul unu
  • Ali Baba și cei 40 de hoți
  • Croitorul doamnelor
  • Patru pași în nori
  • Dracul și cele 10 porunci

Dar nimeni nu e veșnic. În 1970, este diagnosticat cu o tumoare malignă, iar în noaptea dintre 25 și 26 februarie moare la vârsta de 67 de ani.

Anul 1980Egiptul și Israelul au anunțat stabilirea de relații diplomatice, la nivel de ambasade.

Anul 1988: Guvernul SUA anunță că, printr-o hotărâre oficială, a retras României clauza națiunii celei mai favorizate. În replică, guvernul român declară că a renunțat la clauza națiunii celei mai favorizate în relațiile cu SUA.

Anul 2006:  Are loc ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la TorinoItalia. Delegația României a fost compusă din 25 de sportivi, care au reprezentat România în 8 sporturi dintr-un total de 15. Palmaresul românesc a cuprins 113 întâlniri sportive, iar românii au marcat mai multe victorii, clasându-se pe poziții totdeauna exprimate „cu două cifre” și niciodată cu una.

Anul 2009  : Se prăbușește zborul Turkish Airlines 1951, în timp ce se apropia de aeroportul Amsterdam Schiphol din Țările de Jos, în vederea aterizării. Toți cei nouă călători – pasageri și echipaj - și-au pierdut viața. 

Cauza prăbușirii, constatată de experți, a uluit opinia publică: un altimetru defect a arătat eronat nivelul de înălțime la care zbura aeronava. Măsurile tehnice dispuse ulterior pentru toate aeronave înlătură în prezent riscul unei asemenea erori.

Anul 2014: 59 de elevi de liceu sunt masacrați de Boko Haram în Buni Yadi, Nigeria 

Anul 2017: Patruzeci membri ai serviciilor secrete militare siriene sunt uciși de cinci atacatori ai organizației Hayat Tahrir al-Sham, în localitatea Homs, din Siria. Toți cei cinci atacatori s-au sinucis pe loc.

Anul 2020: În România este înregistrat primul caz de infectare cu Coronavirus.  Nimeni nu bănuia la acea dată că virusul va ucide în România aproape 70.000 de persoane.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇